keckes matblogg

Direktlänk till inlägg 30 augusti 2018

#Surströmmingsfest # Tjejträff # Middag på Erikslund# Middag på Venezia #

Av Chatarina Berglund - 30 augusti 2018 18:00

 


Hej på er alla mina vänner nu är det ett tag sen jag bloggade men det har väl varit en del annat att ägna sig åt.

Vi har haft surtrömmingsfest i Byagården med med 54 personer inklusive barn. En riktigt trevlig kväll med massor av glada människor som käkade "surströmmingstylla" med lök, surströmming , potatis , lök, cremefraiche och tomat mumsigt värre. Vissa åt sill, och en del föredrog varmkorv. Till efterrätt var det lite olika kakor med vaniljsås mm.

Och lotteriet är väldigt populärt det innehåller både barnvänliga saker, böcker,hemlagade saker som tomatmarmelad, samisk mjukkaka, hemkokt saft, skorpor, pesto, hembakta kakor, mandelpotatis, ägg ljus,kläder,kantareller och mycket annat jaa, men ni förstår ju att det är populärt och många vinster har vi.Våra medlemmar är bra på skänka saker till våra lotterier. Och barnlotteriet drar vi alltid först och då får alla barn en barnlott och på det viset så är det  inget barn  som blir utan vinst. Och alla människor var så nöjda med kvällen. Kul att så många kommernär vi ordnar våra olika tillställningar.. I sommar har det varit massor med aktiviteter i och utanför byagården. Pizzakväll, festival, cafekväll mm.

               

I övrigt så har det lunkat på med lite av varje nu fodrar inte växterna lika mycket vatten som tidigare i sommar. Men det finns en hel del annat att ägna sig åt. jag hade tjejträff i torsdags och det var sista sita gången Kicki och Lotta var med på några månader dom åker på långsemester till Kroatien denna vecka och blir borta några månader så då blir vi bara 4 på tjejträffarna ett tag framöver. Jag bjöd en drink och förrätt  (smördegsknyten med chorizo och ädelost toppad med en klick hjortronsylt ,smördegsrullarmed rökt laxoch ost, morots och blekselleri  bitar med dip och lite små korvsnacks )när dom kom och sen till varmrätt fick dom sjömansbiff med en sallad på marinerade rårivna rödbetor och blomkål med en majonäsröra med dijonsenap, salt och peppar samt en vanlig sallad, hembakt bröd och tomatmarmelad. Till efterrätt blev det en pavlova med lemoncurd, hallon,hallonflarn och kaffe.Dom verkade gilla det och vi hade en trevlig kväll med mycket surr om ditt och datt. Bl a påstod några att männskan som ska bli 1000 år är tydligen redan född förstår ni och 200 år kommer visst var och varannan bli framöver men fattar ni hur kommer det att bli...? Och sen kan man snart byta ut hela kroppen men hjärnan vet jag inte om man kan byta ut ännu jag tror det dröjer. Vi pratade även en hel del om laktos och glutenallergier hur besvärligt det kan vara om man ska bjuda på middag och så kanske gästerna  som kommer har olika allergier då gäller det att veta  om det och hålla sig till de rätta ingridienserna och då är det väl inte så farligt med laktos som ex gluten dom kan ju bli väldigt dålig om dom får i sig gluten.I våran släkt har vi   inga allergier mot  något innehåll i maten jaa, inga allergier överhuvudtaget och det får vi vara glada för.

 


 

 




Vi har även ätit alla dagar lite olika rätter som vanligt.

En dag åt vi friterad kyckling med hemgjordpommes och sötsur sås det var jättegott.


       

Vi åkte till Luleå en dag och handlade lite grann bla en ny fritös oc den invigde vi med att fritera kyckling och den funkade bra en sån där som man kan ta  lös delarna och diska dom i maskin det är perfekt. Då köpte vi även ett nytt smörgåsjärn för vårt gamla har gått sönder och det är gott att göra en varm macka ex.vis till lunch någon dag.

Lite annat tjafs blev det oxå.

V-75 går verkligen dåligt nu för tiden bara småvinster men det är ju dom stora penagarna man vill åt vi får hoppasatt det vänder snart . Till middag på lördag blev det plankstek med hemgjord bearnisesås och det var jättegott.

        

På söndag då var vi bjudna påmiddag hos Anna men  Robin jobbade så det var Ludde, Wilma, Anna , jag och Tommy

hon bjöd på Tacos och det var jättegott det var länge sedan vi åt det så jag var riktigt sugen på det. Och vi fick i alla fall träffa Ludde och Wilma som har varit på resande fot Ludde och Lovisa  till Stockholm och varit på någon festval och bott hos Linnea och han tyckte det var jättekul dom hade haft så trevligt. Wilma har varit i Spanien i10 dagar och kom hem i söndags samma dag som vi var där och det var kul att träffa dom Wilma och Oliver hade oxå haft det jättebra varmt runt 35 så dom hade badat mycket och ätit god mat och även träffat Gun och Håkan som bor i Spanien.

En trevlig stund med delar av familjen många skratt blev det.


En dag var Tommy ute och plockade kantareller och han hittade en del och en annan dag var vi ute och plockade sopp och vi hittade massor och dom är såå goda dom oxå så jag gjorde en potatissoppa och så stekte jag sopp och bacon och blandade i soppan och den blev jättegod och så bakade jag ett bröd i långpanna som var jättegott och enkelt.


 

 
   


I dag har vi rantat lite hade några ärenden till stan och då gjorde vi det sen var vi ut och åkte lite runt och tittade på lite olika ställen stannade till på vissa för att kolla om svamp men inget idag blev det sen åkte vi hem och fikade och så kom jag helt plötsligt på att jag glömt och hämta ut min medicn på apoteket så då åkte vi en sväng till Älvsbn och hämtade medicinen och så passade vi på och åt middag på Venezia i Älvsbyn och det smakade jättebra jag åt File contré med rödvinssås,pommes och grönsaker och Tommy åt Oxfie med pepparsås, stekt potatis och grönsaker mycket gott.

 

Onsdagen halv hemmadag med lite fix och tvätt även plockat bort en del från växthuset och röjt i en av bodorna där vi samlar återvinning och annat och där började vara en hel del att rensa ut skönt att ta tag i sådana där tråkiga saker oxå man känner sig nöjd sen.Även en tur till stan för att handla och då handlade vi på Ica supermarket som omväxling och det va mest för att jag var så sugen på strömmingsflundror och Willys har aldrig någon färsk strömming men ica hade och då köpte vi filead strömming och middagen blev just strömmingsflundror med potatismos, rårivna morötter oj,oj  vad gott det blev vi stekte dom ute i den elektriska woken funkade perekt och inget os inne. Mums!

   

 

Torsdag i dag och nu har vi haft en hemmadag med lite fix vi har frostat av en av frysarna som var rätt frostig och det blev en hel del till "fågelstubben" fast vi serverade lite i fel ordning åt fåglarna för jag hade en frusen marängtårta med en massa godsaker i och den fick dom först alltså efterrätten  sen blev det varmrätt med korvar, paj, bröd i alla möjliga former både  sött och salt och skator och kråkor dom äter allt. Det är bättre att dom får det än att kasta det. 

Vi tog även en paus i arbetet och invigde nya smörgåsjärnet med en varm macka  och kaffe och det var jätteskönt så vi satt ute och fikade och mackan var god så smörgåsjärnet får godkänt.

Nu blir det ine mer i dag återkommer en annan dag Ha det bra så länge Tjingeling.....





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chatarina Berglund - 9 juni 2022 16:15

        Hej på er alla mina vänner nu ska jag blogga litegrann om det som hänt senaste tiden!   Vi väntar på den där gula härliga saken som strålar men den visar sig inte mycket men den lyser med sin frånvaro!  Vi vill ju sitta ute på ...

Av Chatarina Berglund - 11 maj 2022 17:00

  Vi hade en trevligValborgsmässoafton i och utanför Byagården i Alträsk med massor med folk  ! Majbrasa hade vi oxå och grilleldar för de som ville. Visålde även  hamburgare som grillades i en stor murrika. Och ett dignande fikabord med många  go...

Av Chatarina Berglund - 4 april 2022 16:00

Hej all mina vänner nu var det länge sedan jag bloggade men nu blir det lite grann om mat mm! Det händer ine så mcycket i Alträsk men ute i den stora världen händer det mycket tråkiga saker alla nyhetssändningar och andra program  handlar bara om a...

Av Chatarina Berglund - 16 januari 2022 17:00

  Hej svejs på er alla mina vänner och od fortsättning på det nya året 2022 ! Jaa det är ju fortfarande Covid ochmycket restriktioner det verkar aldrig ta slut! Nu är alla storhelger över Jul.Nyår och Trettondagshelgen nu blir nästa högtidpåsken o...

Av Chatarina Berglund - 13 december 2021 16:45

  HEJ sVEJS alla mina vänner nu är det länge sedan jag bloggade men ska försöka skriva ner lite grann men det händer inte så mycket numera! Vi håller oss hemmavid för det mesta! Någon tur tll stan ca 2ggr i veckan och handlar lite förnödenheter....

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards