keckes matblogg

Direktlänk till inlägg 6 september 2019

"# Barnfestiival i Alträsk # # Palt # Surströmmingsfest# Wilma 20 år#

Av Chatarina Berglund - 6 september 2019 18:30

    

Hej svejs igen ! Nu har vi fått tillbaka vår förbränningstoalett som vi har haft inne på service som tur var gjorde dom den under dagen så vi fick den tillbaka i dag den ska tydligen på service en gång per år och 2 000 kr kostade det kalaset men

då är den rengjord ordentligt och allt är bytt som behövde bytas som element ex det ingår i servicekostnaden. Den funkar väldigt bra nu för det mesta.

I går då åt vi marinerade ugnstekta kycklinglår och friterade risbollar, sallad och sötsur sås mycketgott.

Risbollarna är faktiskt jättegoda prova gärna göra dom.

Jag kokar ris och låter det kallna och tillsätterett ägg, riven ost , hackad paprika och lök som jag steker en stund innan jag häller i det i riset sen  peppar, kryddor jag använder lite knorr aromat, en potatiskrydda som oxå är knorrs märke den är oxå väldigt god och sen rör jag ihop allt och rullar runda bollar och rullar bollarna först i mjöl sen i uppvispat ägg och sist i panco sen sätter jagdom i frysen n stund innan jag ska fritera dom och domblir såå goda.


       

En av dessa härliga kvällar som varit denna vecka åt vi surströmming igen det gäller att passa på så länge det är varmt så man kan sitta ute och njuta och denna gång var det kallax och den var jättegod och hårt och mjukt tunnbröd,
 lök och tomater mums var det! Våra nya grannar Jessica och Rune dom har 2 tjejer  som är 7 och 9 år och dom är så härliga dom har hälsat på oss nästan varje dag och dom gillar inte surströmming så dom tyckte det luktade väldigt illa när dom hälsade på när vi satt och åt.Dom bor i Norge men dom har varit här nu i ca 2 månader i sin stuga som dom köpte i våras.Barnen är jätteroliga och gulliga en hel del skratt har det blivit tillsammans med dom varje dag.

               


Lördag  då hade vi barnfestival i byn och det var så mycket folk både vuxna och massor med barn från alla möjliga håll

om dom odh det var aniktsmålning, trolleri, tiospromenad, och lotterier för både vuxna och barn.

Sen sålde dom varmkorv och kaffe och hembakt bröd.Det var Byaföreningens ungdomsgrupp som höll i trådarna där Elisabeth och Camilla med sina familjer som är eldsjälar där och dom är så duktiga på att fixa och ordna allt.

Sen var det ju kanonrundan och dom körde en sträcka förbi byagården så alla barn fick chansen att se dom som körde för alla var tvungen att stanna där för det var en stoppskylt och dom vevade ner rutorna på bilarna och vinkade och pratade några ord med publiken och så gasade dom lite extra när dom for iväg så hördes att det var riktiga rallybilar och det gillades av barnen och även många vuxna.Jag hade bakat mjukkaka, rallarrossaft, och en annan saft som jag kokat på hallon, jordgubbar, rabarber och blåbär, pesto och tomatmarmelad som jag skänkte till vuxenlotteriet.En mycket trevlig dag.i lilla Alträsk.

           

Söndag idag vi har bara varit hemma och latat oss och sen har vi sagt hejdå till Jessica, Rune, Celina och Vanessa som är våra nya grannar sedan  juni och dom har varit häri ca 2 månader   och barnen har varit och hälsat på nästan varje dag och dom är så glada och roliga dom har gett oss många glada skratt under denna tid och det var ett riktigt kramkalas när dom skulle åka hem till Norge dom kommer kanske senare i höst en sväng. Jessica hade en hel del fina blommor,tomatplanta och  kryddor som hon undrade om vi ville ta hand om  nu har vi flyttat över dom krukorna till vår tomt  och ska sköta om dom efter konstens alla regler.

Till middag åt vi morotssopa med kräftost och räkor samt ostmackor till det mycket gott var det.

     

Måndag i dag en tur till stan och handlat en del och sen hem och fundera på middagen och et blev en köttgryta som jag kokade i tryckkokaren med, morötter, lök,vitlök,bambuskott och böngroddar och till det ris msmaksatt med paprika och lök och det var jättegott!

 


 


      

Tisdag en hammadag med lite bak bla bullar och mjukkaka och sen var jag så sugen på palt så det blev 9 paltar ochdet var såå gott och snart kommer det vinterpoatis och då ska jag koka en stor gryta till hela familjen så dom oxå får.

 

 Onsdag en mulen dag med massor med regn och rusk vi har varit en sväng till stan för vi hade tid på Vacker Tass med Molly för kloklipp och ansiktsklippning och sen åkte vi till Luleå och lämnade igen ett par byxor som jag köpt och handlade lite tjafs där och när vi åkte hem så regnade det som om himlen var öppen det vräkte ner men när vi närmade oss Alträsk så avtog det mer och mer. Just nu är utsikten från fönstret väldigt vacker en riktigt spegelblank sjö med  lite dis uppe på berget på andra sidan sjön och träden från andra sidan speglar sig i sjön. I morse var Herr och Fru Storlom ute och simmade med sina 8 ungar och så söta dom var dom håller väl på lära dom lite hyfs innan dom flyttar.


Surströmmingsfest hade vi i byagården den 17 augusti men det var något frl med fotografen glömde tydligen bort att jag skulle fota men vi var i alla fall ett härligt gäng på ca 40 personer som avnjöt denna delikatess och de som inte åt suris fick sill och varmkorv i stället. Och sen var det kaffe med drömrulltårta. Ett lotteri hade vi som vanligt med många vinster och allt var skänkt av våra medlemmar. Blandat utbud böcker,ägg, kaffe, t-shirt, barngrejer, och såantsom man äter och dricker som saft, tomatmarmelad, mjukkkaka, hembakata bullar, mm.mm.En mycket trevlig kväll som vanligt när vi har våra sammankomster i föreningen.


Ett hopp framåt till september  Söndag den 1 september firade vi "Tjollan"alltså Wilma som fyllde 20 år den 31augusti
och det var som vanligt massor med godsaker på det födelsedagsbordet det var  petitshouxrulle fylld med en smarrig kycklingröra , sallad med kött pasta mm och, melon, lufttorkad skinka, chorizokorv, dip med chips. jaa n kan se bilden  med allt det smarriga.Wilma har börjat på Högskolan nu i Luleå och ska studera där 2 år och hon trivs bra med kompisarna dom har redan haft en massa lärakännavarandraträffar. Även 0-ning har det varit.


    

Måndag då var vi en sväng till stan för jag hade klipptid på saxarna på em och det kändes verkligen skönt att få bort en hel del av håret nu växer det som ogräs.Och min frissa Emma som jag haft sista tiden ska ha barn så hon jobbade sista dagen då i måndags och ska ha omkring den 17 september så hon blir borta ett tag så då får jag välja någon annan medan hon är borta.Vädret var lite höstruskigt med regn och svalare.

Till middag åt vi Biffar med ost  i tomatsås med stekta småpotatisar , stekt karljohansvamp plockad på vår tomt och sallad mycket gott.

 

Tisdag hemmadag med lite fix och tll middag blev det grillade angusburgare med ost, bröd och lite andra tillbehör.

 

Onsdag en tur till stan och handlade en del så vi klara oss några dagar och vädret var ju strålande sol och varmt vi satt ute på altanen någon timme efter vi kom hem och det var så skönt. Till middag blev det Vårrullar med sallad och sötsursås och soja. Vi var på den Tong thai food och handlade vårrulledeg mm och då hade dom en sötsur sås som vi köpte och den var jättegod.Och maten var oxå god.

     

I dag är det min födelsedag och vi firar den på söndag med hela familjen det blir kul att träffa dom.

Vad vi hittar på för gott idag funderar jag på nu och det blev en förrätt med lax och räkor mm helstekt nötytterfile med hasselbackspotatis, sallad och en gräddsås med karljohansvamp.Och det var såå gott och köttet blev väldigt mört och gott.

Vi har plockat massor med kalJohanscamp på våran tom i år vi har aldrig haft så mycket karljohan förr om åren det måste vara KarlJohans år i år. Härligt när man bara kan gå ut och plocka dom och sen rensa och steka dom

s

      

Jag måste bara som slutkläm på denna blogg som pågått sedan augusti lägga in en bild på en fuchsia som jag fick av Anna-Lena på buketten i fjol och den var ganska ful då men jag har hft den inne hela vintern sedan satte vi om den och satte ut den och så här fantastisk ser den ut nu!

Nu ska jag försöka skärpa mig och blogga oftare det är en månad sedan jag skickade sist huja!


 

Nu hörs vi snart igen jag ska inte spara en månadtill nästa gång. Trevlig helg  till alla mina bloggläsare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chatarina Berglund - 9 juni 2022 16:15

        Hej på er alla mina vänner nu ska jag blogga litegrann om det som hänt senaste tiden!   Vi väntar på den där gula härliga saken som strålar men den visar sig inte mycket men den lyser med sin frånvaro!  Vi vill ju sitta ute på ...

Av Chatarina Berglund - 11 maj 2022 17:00

  Vi hade en trevligValborgsmässoafton i och utanför Byagården i Alträsk med massor med folk  ! Majbrasa hade vi oxå och grilleldar för de som ville. Visålde även  hamburgare som grillades i en stor murrika. Och ett dignande fikabord med många  go...

Av Chatarina Berglund - 4 april 2022 16:00

Hej all mina vänner nu var det länge sedan jag bloggade men nu blir det lite grann om mat mm! Det händer ine så mcycket i Alträsk men ute i den stora världen händer det mycket tråkiga saker alla nyhetssändningar och andra program  handlar bara om a...

Av Chatarina Berglund - 16 januari 2022 17:00

  Hej svejs på er alla mina vänner och od fortsättning på det nya året 2022 ! Jaa det är ju fortfarande Covid ochmycket restriktioner det verkar aldrig ta slut! Nu är alla storhelger över Jul.Nyår och Trettondagshelgen nu blir nästa högtidpåsken o...

Av Chatarina Berglund - 13 december 2021 16:45

  HEJ sVEJS alla mina vänner nu är det länge sedan jag bloggade men ska försöka skriva ner lite grann men det händer inte så mycket numera! Vi håller oss hemmavid för det mesta! Någon tur tll stan ca 2ggr i veckan och handlar lite förnödenheter....

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards