keckes matblogg

Direktlänk till inlägg 16 augusti 2018

# Sol # Vind # Värme # Vatten # Kräftor #Rökt abborre # Röding#

Av Chatarina Berglund - 16 augusti 2018 18:15

 


Hej svejs nu är jag här lite svalare så då får man passa på och blogga då jag och datorn inte svettas så mycket men det är skönt med någon dag med lite svalare men inte för många vill vi ha på raken. Ömsom sol och ömsom moln skönt med lite svalare men nu har vi fått lite sämre det blåser väldans här nere vid sjön.

Denna vecka har vi varit på Vacker Tass med Molly och friserat ansiktet, tassarna, öronen och klorna hon blev så fin nästa gång blir det helrekond i 18 september. I övrigt har vi varit ute mest och vattnat och skött om våra växter. Dahliorna är så fantastiskt fina och massor med blommor och knoppar hur mycket som helst. Även pelargonerna blommar med massor, massor med blommor jag räknade på en 20 st utslagna och minst 20 knoppar. Det visar att blommor behöver sol, värme och vatten och det gäller ju samma med oss människor.

Grönkålen trivs oxå den är jättefin och massor av gurka har vi fått samt tomater en hel del och salladen är oxå fin och stor det är så härligt att kunna gå ut och plocka i sin egen trädgård det man behöver.

     

Vi har även ätit sedan sist jag bloggade men det är svårt att hitta på något varje dag en dag blev vi så sugna på köttsoppa och ostmackor och så blev det köttsoppa till middag gott.

 

Robin var förbi och hämtade båtmotorn och yog med den till stan han skulle åka till Andreas en kompis som är duktig på motorer och hör och häpna nu går den som en klocka. Det har varit ett måndagsexemplar från första början och den kanske har gått ute på sjön högst 2 timmar däremot har den gått betydligt längre i tunna med provstart.Vi har så stor och tung båt en cresent med många år på nacken och nu har vi så lågt vatten  så vi får knappt ut den det måste till några starka karlar för att få ut den därifrån den står nu. Och sen måste vi ha den långt ute för att det ska finnas vatten som räcker för den. Vi funderar på att sälja denna och köpa en mindre och lättare båt.
Men grabbarna vr duktiga som fixade den för det är många som har varit här och provstartat den genom åren och det har aldrig lyckats så bra men dessa 2 händiga killar lyckades få till motorn så nu lever den igen. Tommy startar den i tunnan några gånger varje dag för att kolla och den startar jättebra.

I dag blev middagen ugnstekt korv med potatismos oj, vad gott det var mums husmanskost är ändå godast ilängden.

     

Nu börjar semestrarna vara över för många och sommargästerna flyttar hem men än så länge kommer dom att vara här på helgerna om det blir fint.Nåå augusti och september kan bli riktigt fina oxå.

Jag provade häromdagen att göra ost sådan där ost som man har på .grillade hamburgare.Jag kände mig som den stora kemisten i köket med olika experiment för det var en liten procedur att göra denna ost för man skulle först sätt in en plåt i ugnen på lägsta värma. Nästa steg var att ta en rätt så hög kopp för nu skulle det bubbla och så skulle man värma 2 msk vatten jag gjorde dubbel sats och tog alltså 4 msk vatten värmde den i micron tills det kokade sen skulle man häll lösningen i en panna tillsmmans med 1/2 dl mjölkoch värma den och sänka värmen och blanda i gurkmeja och riven  ost och röra hela tiden tills osten smält sen sist av allat sätter man till jalapeno om man vill ha lite styrka på den och sen häller man ut osten på en plåt med gladpack och brer ut den jämt och tunt och sen plastar man in ostskivorna en och en och jag frös in dom och det funkar.

Jag provade även göra smältost och det funkade oxå bra.Jag har bakat skorpor och kokat tomatmarmelad och saft har vi kokat i Saftmajan ca  10 liter jag var uteoch gjorde det och det funkade perfekt. Även bakat grissini som var gott till smältosten.

På torsdag grillade vi hamburgare med dressing, bröd, ost och bostongurka och det var jättegott. Och grannen Sarah kom över med rökt abborre som dom fiskat och rökt och dom  var superdupergoda mums....

   


 

 


Fredag då åt vi kräftor, räkor. västerbottensostpaj, hemgjord dillmajonäs, hembakt bröd mycket gott smakade väldans bra goda kräftor. 

 

   



 


V-75 gick åt skogs bara 4 rätt och inga pengar men det blev ingen 7-a heller en svår omgångsom vanligt många högoddsare men nya tag på lördag igen.Till middag åt vi raggmunkar, stekt fläsk och lök och  coleslow mycket gott var

det.

     


                 
Söndag i dag lite svalare luft har vi fått nu men solen har visat sig i alla fall även i dag. Anna, Robin Rasmus, Wilma och Ludde har varit här på middag i dag och jag gjorde lasagne, vitkålssallad och hembakt bröd.och tyckte det var jättegott.

Till efterrätt fick dom blåbärskaka och kaffe och dom var nöjda med allt. En rolig stund som vanligt med familjen med mycket skratt och surr om det mesta. Förmaningar hade vi oxå med både Wilma och Ludde för Ludde åker till Stockholm på måndag och ska på någon konsert och han ska bo hos Linnea och Wilma och Oliver åker till Spanien på onsdag så det räcker till att förmana dom. Anna hade bakat bullar som hon hade med till oss och även gahkku (samisk mjukkaka) hade hon bakat och hade med till oss och vi har avsmakat den  Jättegod är den.

 

Måndag åkte en sväng til stan för att handla några saker och nu kan Molly följa med när det är svalare ute. jag tyckte det var alldeles för kyligt vi är ju van med 25-27 nu under lång tid. Det känns lite konstigt när man måste ta på en långärmad kofta för det har man inte behövt på ca1,5 månad. Tillmiddagåt vi ugnstekta kycklingben , ris, sötsur sås och en vitkålssallad.

     

 



 


Tisdag vilken vacker morgon med en spegelblank sjö och sol man såg massor med fiskar som hoppade i vattnet en vacker morgon att avnjuta frukosten till. Och några sjöfåglar simmade oxå förbi.

I dag var vi bjudna på lunch i byn. Karin hade fått en massa rödingar av en väninna och hon tog med domsaltade och klara för rökning till Hasse som är expert på rökning och han har även en riktig rök. Och Karin hade fixat potatis, sallad, tunnbröd och en god sås med bl a rom i och allt var så ljuvligt gott och rödingen var perfekt saltad och perfekt rökt oj, oj man njöt av varje tugga "jag säger som min mamma sa ibalnd att det "lägger sig som bomull kring hjärtat"ochdet gjorde verkligen denna lunch. Vi kunde sitta ute hos Mats och MaijaLiisa ute på gården det var sol och varmt och skönt och alldeles perfekt. När vi hade ätit klart och kom till fterrätten då började det stänka lite regn och solen sken och regnet strilade så fint ner det kan man kalla solregn. Vi flyttade in i deras inglasning och avnjöt hallonpajen med vaniljsåsen och kaffet där. Jag smakade fakriskt pajen och den var oxå fantastiskt god, Tack för den goda lunchen. Synd att det inte finns röding i Alträsket. Vi åkte sen hem och nöjda med allt ochdå satt vi ute på altanen för det var så härligt efter regnet sol och varmt. Senare eldade vi i vår eldstad och satt ute och grillade korv eftersom rödingen hade sjunkit efter och det smakade oxå bra.


Ni ser nedan ser det inte gott ut så säg.....

      


Onsdag i dag en hemmadag med lite tvättning och bakning jag gjorde några smördegsknyten med chorizo och ädelost väldigt goa och dom ska dekoreras med hjortronsylt det  är det som är pricken över iet.Inte så varmt i luften men man kan passa på och göra lite nytta inne sån dagar.Till middag ¨åt vi fylld köttfärsrulle och jag fyllde den med stekt svamp, paprika och ost och rullade ihop den och stekte den i ugnen till det åt vi kokt potatis, ugnstekta morötter med vitlök och en kall sås. Mycket gott!

       

Tisdag i dag och denna vecka är det ett väldans kalasande vi har varit på lunch ibyn även idag denna gång var vi bjudna till Mats och Maija Liisa och det var så härligt väder solen tittade fram och vi kunde sitta ute härligt. God mat fick vi oxå det var en köttgryta med jättemört kött, kokt potatis (färsk från deras eget land) mums, morötter och smörstekt lök mycket gott. Till efterrätt en pannacotta med grädde och svarta vinbär , kaffe och konjak.En trevlig stund tillsammans med syskon och respektive och en mysig hund vid namn Frodo en kille en lagotto jättesnäll och mysig men Molly var hemma och det kanske var tur för dom hade haft besök av en hundtjej i går och han höll tydligen på att  ta ner den lilla Leja men hon sa ifrån bra tydligen när han blev för närgången. Nästa kalas det blir på lördag då är det Surströmmingsfest i Byagården i Alträsk det ska bli trevligt och gott. 

   

Nu blir det inte mer i dag ska ägna mig åt annat ....Jag lägger in bilder på lite fina blommor vi är väldigt stolta över blomsterprakten vår i år kan det vara kodyngan från byn jaa, tillsammans med sooool , värme och vatten.

               

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chatarina Berglund - 9 juni 2022 16:15

        Hej på er alla mina vänner nu ska jag blogga litegrann om det som hänt senaste tiden!   Vi väntar på den där gula härliga saken som strålar men den visar sig inte mycket men den lyser med sin frånvaro!  Vi vill ju sitta ute på ...

Av Chatarina Berglund - 11 maj 2022 17:00

  Vi hade en trevligValborgsmässoafton i och utanför Byagården i Alträsk med massor med folk  ! Majbrasa hade vi oxå och grilleldar för de som ville. Visålde även  hamburgare som grillades i en stor murrika. Och ett dignande fikabord med många  go...

Av Chatarina Berglund - 4 april 2022 16:00

Hej all mina vänner nu var det länge sedan jag bloggade men nu blir det lite grann om mat mm! Det händer ine så mcycket i Alträsk men ute i den stora världen händer det mycket tråkiga saker alla nyhetssändningar och andra program  handlar bara om a...

Av Chatarina Berglund - 16 januari 2022 17:00

  Hej svejs på er alla mina vänner och od fortsättning på det nya året 2022 ! Jaa det är ju fortfarande Covid ochmycket restriktioner det verkar aldrig ta slut! Nu är alla storhelger över Jul.Nyår och Trettondagshelgen nu blir nästa högtidpåsken o...

Av Chatarina Berglund - 13 december 2021 16:45

  HEJ sVEJS alla mina vänner nu är det länge sedan jag bloggade men ska försöka skriva ner lite grann men det händer inte så mycket numera! Vi håller oss hemmavid för det mesta! Någon tur tll stan ca 2ggr i veckan och handlar lite förnödenheter....

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards