keckes matblogg

Alla inlägg den 22 januari 2018

Av Chatarina Berglund - 22 januari 2018 17:45

 

Hej fadderullan lej Tjngeling vilket busväder vi har fått in i länet och ändå är det väl lindrigt här mot vad det är på många ställen bland annat i fjällvärlden. Tommy är i valet och kvalet om han ska gå ut och ta tag i snön i detta busväder men jag säger då att det är nog inte så stor ide att börja än så länge det blåser så hårt snön yr bara runt och då blir det dubbelarbete.Det är trist när det blir så här och värst är blåsten och i natt har det blåst rejält det har kommit en och annan smäll från utsidan  något som blåst omkring,men det går inte att göra något åt vädret det är bara att gilla läget och kura på  insidan. Vi ställde även in pensionärslunchen i dag pga vädret.

Jag gjorde en deg i går som ska stå i kylen över natten det är ett recept på limpor man gör degen och låter den stå ca 30 min sen bakar man ut limporna och lägger dom på en plåt med bakplåtspapper och sen får dom jäsa i kylen under natten och sen tar man fram dom på morgonen och låter dom stå i 20 min sen in i ugnen på 200 grader i ca15 min jaa, dom var väldigt saftiga och mjuka det är riven kokt potatis i degen oxå. Bröden blev riktigt goda tycker vi.

Till middag måndag blev det en potatispannkaka med fläsk och det smakade  mycket gott.

      

 

Framme vid onsdag och idag är det lite snö som fladdrar runt hoppas det inte blir så mycket . Tommy har varit ute och skottat och slungat efter gårdagens snöoväder och jag har varit ute en sväng med Molly och hon är helt galen i snön hon hoppar rakt ner i djupsnön och sen tar hon fart och springer upp mot vägen vänder och rusar ner på tomten igen

och så håller hon på hon har mycket energi. Jag har städat lite grann lite dammsugning mm. Börjar så smått fundera på middag i dag vad ska vi hitta på en sådan här onsdag det är inte lätt att hitta på middagsmat varje dag.

Till middag blev det i alla fall morotssoppa med räkor och den är faktiskt jättegod.Det är rivna morötter,lök, vitlök, buljongtärning, sambal oelek, en halv förpackning kräft eller räkost, räkor,dill , creme fraiche en halv liten burk och räkor

och varma mackor med vitlökssmör och ost till jättegott och enkelt.Vi blev mätta och belåtna.

         

Torsdag oj,snö idag oxå vad är detta hur mycket finns som måste ner. Verkar finnas obegränsat av den vita varan.

Vi åkte till stan en sväng och handladeinnan jag skulle på tjejträffen hos Cilla så Tommy ochMolly lämnade mig hos Cilla 18.30 och Milla var först den här gången sen ramlade resten av "tjejerna " in i samlad trupp det var en samåkning på de 3 sista. Cilla bjöd på en god drink med Norska chips som tilltugg och dom var jättegoda  smaken var "saftig biff"

såna finns inte i Sverige.

Till förrätt var det olika ostar, kex och päron mycket gott. Varmrätten var medelhavslasagne, en god sallad med dressing, hembakt bröd och en röra till lasagnen. Till efterrätt pannacotta med granatäpple, kaffe och likör och allt smakade väldans bra. En trevlig kväll med mycket surr om allt möjligt det handlade en hel del om Norge eftersom både Cilla och Milla hade varit i Norgeunderjulen hossin syster Jessica som bor där med sin man RuneMartin och deras 2 barn. Och dom hade haft det så bra där och dom har en massa höns, tuppar och det senaste var vaktelägg som nu låg i äggkläckningsmaskinen för att kanske så småningom få vaktlar och då får dom även vaktelägg. Och hönsen dom har dom värper tydligen blåa, gröna och orangefäragde ägg såna färger finns inte på äggen i Alträsk hönseri det var tydligen japanska höns kanske ska prata med Gunnar att han köper in några såna. . Och på dagarna går dom ute på tomten och ibland kommer dom in oxå och hälsar på. På nätterna bor dom i hus med värmelampa och där har dom även sin  mat och dryck. Lite annorlunda är det i alla fall en riktigt kul grej.Och nu ska Cilla och Simon åka dit och vara där i 3 månader och Simon har fått jobb hos RuneMartin för han har eget företag och Cilla ska hjälpa Jessica med familj med barnen och sköta om huset ,sköta djuren laga mat mm hon ska alltså vara au pair i Norge kan man kalla det.

Så nu måste väl vi åka till Norge på tjejträff eftersom hon blir borta 3 månader vi får se hur det går att lösa haha...

Sen svävade vi ut lite grann att det där med att bo i ex Spanien vore ju inte fel men då är ju alla inte pensionärer så då måste vissa fixa ett jobb för att överleva där. Då föreslog vi äldre att om dom yngre åker dit först och rekar om att kanske fixa ett äldreboende där så kunde vi äldre bo där och dom yngre passar upp oss det vore ju en bra grej åtmistone för oss pensionärer.


Fredag fikade vi som vanligt med våra små vänner på utsidan och inte bara små vänner hade vi med oss denna morgon när jag tittade ut mot Lillholmen såg jag att det låg något där i snön och det var en älg som låg och vilade sig där och den låg säkert kvar i 3 timmar sen reste den sig och åt lite av buskarna på Lillholmen sen kom det en skoter och då fick den fart och sprang i väg mot stugorna längre bort. .Annars en lugn dag med lite utefix och är man ute då

vet man vad man gör med det där vita som ramlar ner hela tiden och det var inte lite som hade kommit på kvällen och

natten som måste flyttas bort. Jag och Molly var ute en stund oxå och hon busade en hel del i den fluffiga snön.

Till middag åt vi blåmusslor kokta i vitt vin, buljong, lök, vitlök, dill och även räkor som jag marinerat, rökta musslor , sallad, hembakt bröd och en hemmagjord majonäs mycket gott var det.

En lugn kväl med lite TV-tittande.

     

Älgen finns på den bilden vid Lillholmen men den syns lite dåligt var för långt avstånd.


 

Lördag då vaknade vi rätt tidigt fikade som vanligt med våra vänner  på utsidan och sen var det snön som gällde igen det måste finliras ute en del.Jag och Molly höll oss på insidan med vårat fix förberedde middagen gjorde V-75 och det blev 6 rätt och 22 kr/6-a så inga stora pengar denn helg heller men nya tag nästa lördag.

Sen kom Rasmus och hälsade på och det var så roligt att få umgås med han några timmar han är ju för gullig och mysig denna pöjk  och vi åt en förrätt avocado som jag fyllde med en räkröra och en pannacotta med gräslök, dill och stenbitsrom. Till varmrätt åt vi oxfile, ugnsbakade urgröpta och fyllda potatisar, hemgjord bearnaisesås  och persiljesmör. Och det smakade riktigt bra och vi var alla nöjda. Och sen surrade vi en stund med Rasmus  innan han åkte tillbaka till stan. Vi hälsade på Christer och Chatrine en stund senare på kvällen och surrade med dom om ditt och datt. Och dom hade 4 katter sina egna 2 sen var Carolines katter där oxå och jag som är rädd för katter men det gick hur bra som helst dom brydde sig inte om mig alls.

       

 

Söndag vi sov rätt länge och det var skönt lite kyligt ute -15 vi fikade som vanligt med våra små vänner på utsidan kaffe, macka, ägg, tomatjuice,NSD och PT-krysset en härlig morgon. Lite lata har vi varit denna dag och sett på TV ,datat och allmänt skönt hade vi det och  inga måsten. Till middag åt vi korvgryta och broccoli till det. Mycket gott var det oxå.

     

Jag har vridit på några knappar på min kamera så mina bilder blir suddiga jag förstår inte vad jag gjort för något galet det är rätt många knappar men jag får inte till det som det har varit men ska försöka igen och fixa till det.


Nu blir det inte mer denna gång men vi hörs snart igen!


  denna gula sak är nu uppe 5 timmar och 28 minuter härligt!



Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards