keckes matblogg

Alla inlägg den 17 juli 2017

Av Chatarina Berglund - 17 juli 2017 17:45

 

Hej tjingeling, pling,plong nu är det dax igen att blogga ny vecka och nya möjligheter och kanske utmaningar och vädret är väl inte det bästa men inte det sämsta heller det är varmt i luften men även regnet hänger där.Och det är ju bra om man ska arbeta ute så länge det inte regnar. Sjön ligger i stort sett spegelblank endast små krusningar så det är inget fel på utsikten. Tommy är inne i byn och fixar lite av varje och jag och Molly är hemma och fixar en del inne och ute.Det finns alltid något man kan göra utomhus den här tiden på året. Men vi behöver mer sol för våra växter. Sen är det väldigt lite insekter exvis flugor knappt några alls och inte en geting har jag sett ännu i sommar, humlor har jag sett en del men myggorna finns knappt heller men för oss är det ju bra men för våra fåglar som lever mer eller mindre på insekter så blir det besvärligt. Och även växterna behöver ju insekter som hjälper dom .

Tisdag  då avfrostade jag min ena frys och i den fann jag ett och annat som vi glömt bort bl a ett paket med lutfisk oj, så glad jag blev då får det bli dagens middag och så blev det och mums fillibabba vad gott det var med kokt potatis, bechamelsås, rårivna morötter, haricot vert och kryddpeppar. Jag säger som  min mamma sa när hon åt lutfisk "det lägger sig som bomull kring hjärtat" och det stämmer.Fel tid på året kan man tycka men det passade utmärkt att äta lutfisk även i juli smakade lika gott som i december fast utan julpynt tomtar mm.

         

Onsdag i dag och vädret är så där ingen sol men varmt i luften och riktigt spegelblank sjö och när man sitter ute på altanen hör man hur det plaskar och tänker nu är det någon som badar men se icke det nää, det är dom stora fiskarna som hoppar i vattnet. och just nu så kommer det några droppar med regn men samtidigt så är det blåa gluggar i molntäcket som att solen vill bryta igenom vi får se vad det blir. Det blev sammantaget en bra dag under onsdagen och en riktigt ljummen kväll.Tommy kom inte hem förrän vid19.30 så det blev en sen middag som bestod av dillstuvad poatis, korv  av lite olika slag både hotta och neutrala och till det en grönsksblandning av stekt vitkål, lök, paprika och morötter och det smakade mums. Lite TV-tittande blev det oxå och det var så fint ute spegelblank sjö och det var någon båt ute och dom verkade fiska om det blev någon fångst vet jag inte.

       

Torsdag oj, vad veckorna springer i väg på det här viset tar sommaren slut så fort eller..sommaren den har väl inte börjat på allvar ännu men  nu är den på väg läste jag att någon vädergubbe hade uttalat sig om. Och det ser vi fram emot.Vi har variten tur till stora stan och handlat en del och vädret var så där lite sol men mest molnochriktigt varmt i luften. Till middag blev det entrecote, ugnstekta potatiskivor , ädelostsås och naturligtvis min favorit stekta squashskivor ,tomater och mozarella mycket gott.En lugn kväll med liteTV-tittande och det regnade ute.

         

Fredag vi vaknade upp till ett riktigt skvalande regn och det har även regnat i natt hörde jag när jag vaknade till vid 5-snåret.  Vi fikade som vanligt kaffe macka,ägg, tomatjuice och så klart NSD och ett korsord..Ingen vacker utsikt i dag grått, blött och ett dis över berget på andra sidan sjön. Vi får nog hålla oss inomhus eller så tar vi bilen och far någon tur någonstans kanske.Jaa, så blev det en tur med bilen och körde runt och hamnade sen i Älvsbyn där vi fikade kaffe och en macka på Ekbergs konditori och det var så smaskigt och sen kom solen och då styrde vi kosan hemåt och skulle njuta en stund av den gula saken men det var inte så länge den var framme men vi var ändå nöjda att den visade sig.


Til middag åt vi lite plockmat och så rökte vi räkor och musslor på grillen och det funkade bar men på rökspånet vi hade var det  inte så stark röksmak så nästa gång då provar vi med enris i stället men det smakade ändå väldigt bra och det funkade även på vår gasolgrill. Tommy kom in en dag och hade smakaten blomma från gräslöken och den var jättegod så han hämtade en åt mig oxå och den var verkligen god mycket smak och dessutom väldigt vackra att dekorea sallader och annat med.

               

Lördag vi vaknade rätt tidigt och fikade som vanligt kaffe, macka, ägg, tomatjuice och NSD samt Piteåtidningen fredagskryss en härlig morgon och rätt så varmt i luften fast inte strålande sol men lite moln och växlande men riktigt spegelblankt och vackert.Våra grannar Jennie , Mats och barnen var här i går och det är alltid så kul med barnen som badar och tjoar och skrattar när vi sitter på altanen och ser och hör på de små liven. Dt var en sagolikt vacker kväll i går med riktigt spegelblank  sjö och helt plötsligt paddlade 2 kanoter förbi utanför oss.Vi var över till Sarah och Nicklas och drack vin på deras nya altan som inte är klar riktigt ännu men i alla fall kunde vi sitta på en del av den stora altanen och det var så vacker utsikt från dom över sjön och solen sken. V-75 nää, vill helst inte prata om det ingen vinst bara 4 rätt usch så dåligt det är hopplöst att vinna något på det.men,men nya tag nästa lördag.

Till middag åt vi helgrillat rimmat sidfläsk som jag penslade med en marinad innan det var klart  till det  ugnstekt potatis, en lökcreme med stekt lök,vitlök som jag sekte länge och sen blandade med creme fraich det var väldigt gott.,inlagd chiligurka och så min favorit med squash, tomater och mozaarella mycket, mycket gott.

           

Söndag då var det en blåsig dag alltås en väldigt blåsig dag Tommy var ute en del och pysslade om i trädgården och jag vattnade en del och pratade med växterna mina och dom tyckte oxå att det blåste alldeles för mycket.

På kvällen var vi bjudna till våra grannar Sarah och Nicklas och då åt vi surströmming så himlans gott det var och trevligt och då satt vi på den nya altanen som dom hade gjort klar igår hela golvet lagt så nu har dom bara en del kvar så har dom en jättealtan med sol  utsikt åt alla håll. Hanna var oxå med deras dotter men hon åt dopp i kopp men hon smakade även surströmming men ingen favorit tyckte hon. Vi satt ute och åt och det gick bra men sen började det stänka och en del mörka orosmoln tornade upp sig och sen kom det en liten tromb för vinden tog i och vi fick hålla fast allt det fladdrade i väg en del med vinden och vaxduken på bordet blåste upp så en del glas blåste omkull med innehåll.

Vi  flyttade in sen för att vara på den säkra sidan. Vi drack kaffe och Amarulalikör inomhus och det smakade oxå väldigt gott.En trevlig kväll med mumsig mat. Deras äldre dotter Tilde kom oxå  hem hon hade varit med sin farmor och farfar i Jävre och hon kom ångandes på moppe från stan en tuff brud det där.


   


Här kommer lite fina naturbilder från i lördagskväll en riktigt vacker kväll.


                 

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards