keckes matblogg

Direktlänk till inlägg 1 maj 2019

#Hemmadag # # Varmt t # Påsk # Våfflor # Ärtsoppa #Valborgs #

Av Chatarina Berglund - 1 maj 2019 16:45

 

Hej svejs på er igen nu är jag här med mit bloggande igen och så mycket har inte hänt sedan sist.

Väldans tråkigt väder visserligen har solen visat sig men det har blåst iskalla vindar så inte alls skönt att vara ute

Söndag då var det en sån där slödag med korsord, data, TV och mat förstås och dagens middag blev grekisk pyttipanna med marinerad fläskfile, potatis, lök, morötter, paprika , vitlök, tomater och en kall sås med cremefraice, limezest,vitlök och kryddor och det var riktigt gott och mätta blev vi även idag.

      ,

Måndag då var vi hemma och slöade mest hela dagen och till middag åt vi en soppa med vitkål, lök, paprika, tomater, vitlök,buljongtärningar och sambal oelek och till det hårdbrödmackormed ost mycket smarrigt var det enkelt men gott.

   

Tisdag iskalla vindar usch...en tur till stan och handlade lite grann sen hem och började fundera på middagen denna

dag men det lurar åt sill och kokt potatis i dag lite sugen på det.

Det blev sill  kokt potatis, och kokta Alträskägg så klart och det var så smaskigt
 

Onsdag en hemmadag med lite av varje fix inne mest och det är så kalla vindar så det är inte så skönt att vara ute

Tommy var ut en sväng och provade fiska med det var heldött inte ett napp ens så vi undrar var fiskarna håller hus.

Till middag åt vi stekt fläskfile, klyftpotatis, södvissås och sallad mycket gott.

         

Torsdag  i dag och vi var ute en sväng lite skönare på em riktigt skönt på altanen i solen hoppas nu på varmare väder med sol och värme. Vi var även ute en sväng på isen med Mollyoch hon springer helt galet hon har stora vidder att röra sig på så länge isenl ligger och det gillar hon.

Till middag blev det tacoköttfärs med svamp i som extra piff och det var jättegott passade bra till det klassiska tillbehör

som tomat, gurka, sallad,lök , paprika och ost. Hembakat pitabröd  och det smakade jättebra!

Sen en  TV-kväll med flera program som gick att titta på.

             

Fredag i dag och jag har städat en vanlig veckostädning en enkel sådan och vädret var riktigt bra i dag. Vi fick besök av Rasmus och Sofia på kvällen precis när vi skulle äta middag och då ville Sofia äta lite grann och Rasmus han var mätt så han avböjde och an hade med sig en påse ostkrokar som han köpt på Godisarenanoch dom kommer tydligen från Amerikaoch  kostar 50 kr fattar ni vilket pris det är bara ungdomarna som har råd med sånt ingenting för fattiga pensionärer men dom var väldans goda ..Middagen var stekt makrill, kokt potatis, en sås med grädde dill och buljontärning,broccoli,tomat och stuvad spenat mycket gott och det tyckte Sofia oxå hon hade aldrig smakat makrill. Rasmus smakde en bit  och han tyckte oxå den var god.En väldigt trevlig fredag att få besök av ett av de älskade barnbarnet med sin tjej Sofia jättekul!


 

Ett hopp fram till påskveckan  som började med sol och värme på onsdag kanonväder med sol och värme vi städade en del av dagen och sen satt vi ute och njöt i solen på altanen jätteskönt.

Skärtorsdag då var det liv och rörelse på sen med skotrar, hundar skidåkare, fiskare jaa, alla möjliga sätt att ta sig fram även en del som promenerade och njöt av vädret.Lillholmen hade som vanligt många besökare. Anna och Robin har varit i stugan hela påsken oxå och även Rasmus ochSofia, Wilma, Ludde och Linnea har varit här och dom har kört skoter och fiskat dåligt med fiskafänget dom nappar inte. Dom har grillat och varit ute hela dagarna och njutit.

Till middag åt vi lite blandad påskmat mycket gott.

             

Långfredag då gräddade jag massor med våfflorjag tror det var ca 30 laggar med våfflor och då hade vi 10 st här på våffelkalas och då serverades även jordgubbssylt, hjortronsylt , hallonsylt och vispgrädde och kaffe och det var uppskattat.Och perfekt att kunna vara ute och grädda dom på altanen inget os inne och med min svärmors gamla våffeljärn som bara är det bästaste som finns fort gräddas våfflorna och aldrig fastnar dom heller och fina blir dom nää. dom där nya våffeljärnen dom går bort...

 




     

Påskafton då kokades det ärtsoppa hos Berglunds en stor gryta på ca 8 L och riktigt gott rimmat fläsk och massor av lök och kryddor, hembakt bröd, hårt bröd, ost , hemgjord senap och så klart varm punsch. Vi var 11 personer Anna och Robin hade besök av Pia och Calle i stugan  och dom fick oxå hänga med på ärtsoppsmiddagen sen var alla barnbarnen Rasmus, Sofia, Wilma, Ludde och Linnnea med och då var det några som inte äter ärtsoppa och då blev det plättar med sylt och även påskmat till dessa. Och det blev en riktigt god ärtsoppa det tyckte alla och en väldigt  trevlig kväll som avslutades hos våra grannar Sarah och Nicklas  som oxå hade fullt hus redan och ännu fullare blev det när vi ramlade in och det var så trevligt med en massa surr och skratt.

 


Påskdagen en väldigt lugn dag med korsord mm. Och nu har de flesta av  vår och sommarfåglarna landat här i byn

vi väntar bara på Storlommen nu. Tommy gick ut en dag och under påsken och skulle kolla knipholken för den hängde snett så han tog tag i den och skulle räta till den oj.oj helt plötsligt kom knipan utflyganfe ur holken och han stod mitt framför hålet där den skulle ta sig ut och flög rakt i i han det tog lite grann i ögat och på kinden han hade ont efteråt och han var alldeles röd på kinden och även vid ögat. Så kniporan är inte att leka med. Vi satt ute på altanen och pratade om kniporna och jag sa att dom brukar komma i mitten av april så dom borde vara här vilken dag som helst men vi hade ju inte sett dom ännu. Men dom var redan här kunde vi konstatera. Det är så att ekorren och knipan delar på den där holken på vintern då hyr vi ut den till  ekorrarna där och på sommaren hyr vi ut den till kniporna. Tommy brukar kolla upp på våren innan kniporna kommer att ekorrarna har städat efter sig när de nya hyresgästerna  dyker upp.

Till middag grillade vi fläskkött och till det hasselbackspotatis, sås, grillad majs och salladmycket gott.

Nu har grillsäsongen startat och det är gott men i längden blir man lite less.

         



Nu är påsken över och det är vardag igen och vi har varit ute en hel del och njutit av det underbara vädret man måste passa på man vet aldrig hur länge det håller i sig .Tommy har krattat en hel del han gillar när han får vara ute och jobba med vårbruket.

 Torsdag då fyllde Anna år då var vi där på kalas med en massa godsaker som tårta, kakor,Petitshouxrulle fylld med en röra med kyckling och curry och sallad till den och den var jättegod jag höll mig som vanligt till det salta.

En hel del folk var det där och en trevlig stund tillsammans med alla.

Vi satt ute och fikade på deras fina altan och det var jätteskönt där det är inte ofta det är så varmt när Anna fyller år så man kan sitta ute.

         

Och nu har det varit helg igen och det tinar för fullt och vattnet stiger vi har en stor sten utanför oss och den sten har varit framme en stor del av den men nu har vattnet stigit så man ser den inte så det går fort när det blir så här varmt men det är ju inte just någon snö kvar iskogen och marken var ganska torr på vätska efter förra hösten så vattnet rinner till stor del undan och det är ju bra.

I helgen har det oxå varit kanon väder fredag var det ju riktig sommarvärme och vi var ute och njöt av detta så klart.

Vi har ätit sillpaket i folie med potatis,lök,dill och sill som vi körde på grillen jättegott.

En dag grillade vi fläskytterfile, majs och till det klyftpotatis. Fredag då körde vi  grillad karre ,rosepepparsås, majs, sallad och så gjorde jag en ny sorts potatisbakelser med riven potatis ssom jag kryddade med lite olika kryddor, ost och så smorde jag en  muffinsform med smör och fyllde dom med potatis in i ugnen och gräddade dom ca 25 min sen tog jag ut dom ur ugnen och tog ett litet glas och tröck en grop i potatisbakelserna och sen knäckte jag ett litet ägg i varje grop och saltade och pepprade på 'ägget och det var jättegott en ny grej mycket gott.

Lördag då rökte vi fisk som vi köpt på Thaibutiken det var någon catfish och det smakade gott tillsammans med kokt potatis, hollandaisesås, sallad och tunnbröd.

                                     


Idag är det Valborgsmässoafton och ett härligt väder isen försvinner mer och mer och inte stiger vattnet så mycket nu så det blir nog inte som i fjol får vi hoppas för då fick vi åka båt på tomten.


Oj vilken härlig dag och för att inte prata om kvällen vi har nog aldrig så länge jag minns haft en sådan fantastisk Valborgsmässoafton i Byagården. Andra år har det varit snö, kallt, lerigt och alla har helst bara dragit sig in i Byagården där fikat serveras.I år då satt många ute och njöt av det fina vädret. Vi var väl ett 50-tal personer med barn inräknade och Byaföreningen sålde hamburgare med bröd och alla tillbehör för 30 kr och dom var jättegoda. Fikabordet innehöll många olika sorters godsaker som bakats av våra medlemmar. En trevlig kväll med mycket surr och många skratt.Vi hade ju som alltid ett lotteri. Jag vann 3 vinster en förpacknig ägg, 1 bok och en kepa.

Jag glömde helt bort att jagskulle fota lite men .....Vi tände även brasan och det gick bra vi hade laddat  med vatten i fall att det skulle sprida sig men det funkade bra.Dt enda jag fotat är semmelsockerkakanan jag bakade och tog ut rundlar fyllde och dekrorerade.Jag bakade även skorpor och skänkte till lotteriet.

     

I dag 1-a maj tänk vad tiden går fort och i dag är vädret sämre lite kyligare luft och lite regn har det oxå kommit .Nu har nästan alla söfåglar och andrasommarfåglar landat. Vi väntar bara på storlommen men den kommer säkert vilken dag som helst. Tommy har krattat i stort sett hela tomtenoch det blev så fint.


Bilder på islossningen i år  nedan...


       


Nedan följer bilder från fjolårets islossning  och då drog isen den 14 maj!


                   


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chatarina Berglund - 9 juni 2022 16:15

        Hej på er alla mina vänner nu ska jag blogga litegrann om det som hänt senaste tiden!   Vi väntar på den där gula härliga saken som strålar men den visar sig inte mycket men den lyser med sin frånvaro!  Vi vill ju sitta ute på ...

Av Chatarina Berglund - 11 maj 2022 17:00

  Vi hade en trevligValborgsmässoafton i och utanför Byagården i Alträsk med massor med folk  ! Majbrasa hade vi oxå och grilleldar för de som ville. Visålde även  hamburgare som grillades i en stor murrika. Och ett dignande fikabord med många  go...

Av Chatarina Berglund - 4 april 2022 16:00

Hej all mina vänner nu var det länge sedan jag bloggade men nu blir det lite grann om mat mm! Det händer ine så mcycket i Alträsk men ute i den stora världen händer det mycket tråkiga saker alla nyhetssändningar och andra program  handlar bara om a...

Av Chatarina Berglund - 16 januari 2022 17:00

  Hej svejs på er alla mina vänner och od fortsättning på det nya året 2022 ! Jaa det är ju fortfarande Covid ochmycket restriktioner det verkar aldrig ta slut! Nu är alla storhelger över Jul.Nyår och Trettondagshelgen nu blir nästa högtidpåsken o...

Av Chatarina Berglund - 13 december 2021 16:45

  HEJ sVEJS alla mina vänner nu är det länge sedan jag bloggade men ska försöka skriva ner lite grann men det händer inte så mycket numera! Vi håller oss hemmavid för det mesta! Någon tur tll stan ca 2ggr i veckan och handlar lite förnödenheter....

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards