keckes matblogg

Alla inlägg under december 2013

Av Chatarina Berglund - 5 december 2013 18:09

2013-12-05

Torsdag

Jaa, på morgon sov jag faktiskt till kl 08.00, men det är för att jag sovit lite dåligt några nätter. Och i natt var det riktigt dåligt . Jag hade inte somnat 03.30, och när Tommy steg upp vid 5.30 kände jag att jag måste få någon timme  till i alla fall innan jag orkar stiga upp. Jag kände mig inte allt för pigg när jag steg upp,men det får gå.

Jag fattar inte varför jag inte kan sova. Även om jag oftast har ont på nätterna och jag vaknar  flera gånger varje natt, men jag brukar ju i alla fall sova en stund och vakna, och sova och vakna. Men i natt har jag  inte somnat  före 3.30 Hoppas det blir bättre till natten.

Ja,ja nog om detta. I dag har vi varit ute en hel del. Tommy har röjt bort det mesta från vår inglasade altan och städat där och gjort så fint.Och jag har oxå varit ute och monterat upp min tomte i ett träd  den som jag gjorde i fjol. Jag ska fortsätta i morgon och sätta en belysning så att tomten syns.

Sen började jag med ett projekt med en cykel. En mindre  barncykel var det som jag lindade ljusslingor runt och tanken var att det skulle göra att när   belysningen tänds i mörkret så ser man att belysningen har formen av en cykel. Men tyvärr så fick jag ge upp, Eftersom belysningen var för kort och det är svårt att sätta flera belysningar för då går det så mycket uttag. Nää man måste ha en längre belysnig en som man bygger på den jag har är inte påbyggnadsbar. Det räckte runt cykeln och runt ena hjulet men sen tog den slut, och det ser ju konstigt ut med belysning bara på ena hjulet. Jag får se om det blir något av det i år, annars får jag fixa det till nästa jul. Det var några minusgrader i dag men det var jätteskönt ute.

När det sen började skymma då var det dax att gå in. och skymmer gör det väldigt tidigt nu för tiden.

Jag marinerade en fläskfile förra veckan med vitlök, lök, senapsfrö, chilipeppar och svartpeppar. Jag tog fram den idag och torkade den i ugnenpå 75 grader i ca 5 timmar och vi smakade den var jättegod, mycket smak. Det var något nytt som jag själv hittade på och det verkar funka.

Till middag åt vi lutfisk, kokt potatis, bechamelsås, gröna ärtor och kryddpeppar förstås. Hujeda mej så gott det var.Jag säger som min mamma sa när hon åt lutfisk det lägger sig som bomull kring hjärtat, och det stämmer.

Sen har vi tittat på TV halv åtta sista gången med Helge Skogh. Sen tittade vi ju så klart på Ernst han är ju för duktig den mannen. Han kan allt. Även om jag tyckte han gjorde mycket sliskiga saker i kväll med fikon , dadlar mm nää det är inte något för mig. Men det är ändå kul att se.

Nu blir det inte så mycket mer i kväll...Ny dag i morgon med nya utmaningar..


           




Av Chatarina Berglund - 4 december 2013 22:54

2013-12-03

Tisdag

Vi vaknade vid 7-tiden och tittade ut lite mörkt ännu men full rulle på våra små vänner på utsidan.

Vi fikade vår macka och kaffe och sedan en koll i NSD vad som hänt. Inte mycket. Men när man då slår upp världsbladet där kan man läsa om vissa saker som hänt i Boden som inte stått i NSD. Bl a att en 20-årig kvinna hamnat under tåget vid lundagårdsskolan usch så hemskt. Hon har fått livshotande skador och ligger på intensiven.

I övrigt har vi varit ute en del , men det blåste så jädrans kallt så det var inge skönt alls.

Till middag åt vi fläsklägg och rotmos, senap och rårvna morötter himlans så gott det var.

Sen blev det lite TV-tittande mm och sängen och boken...


   


Onsdag

Idag när vi vaknade vid 6.30 och satt vid frukostbordet och surrade och fikade ch hade koll på våra kompisar på utsidan så började vi prata om vad vi skulle hitta på idag. Jaa, helt plötsligt bestämde vi oss för att åka till Piteå en sväng.

Vi kom i väg vid 10-tiden och åkte först till Öjebyn och kollade på outlet-butiken där, men vi hittade inget där.

Åkte sen vidare till Småstaden och då var vi ju absolut tvungen att gå på Cafe Piteå och dricka kaffe och fika en paninimacka. Den är ju så himla god.

Vidare gick vi på en massa affärer även på den andra gallerian och tittade på lite av varje.

Tommy köpte 2 nya skjortor. Och jag köpte nya dukar och lite annat tjafs som ljus det går mycket sådana nu.

Vi var på Dollar Store och där blev det oxå lite blandat. Och ett par mysiga tofflor köpte jag oxå.

Vi var hemma vid 18-tiden lagomt till Gokväll med min släkting Maud Onnermark  (hon har för övrigt stugan en bit från oss i Alträsk) som var där och bakade bl a saffransbullar och kakor.

Anna ringde och vi pratade ganska länge det är så kul att höra hur dom har det. Och snärjigt kan man säga att det är i den familjen. Det är jobb, skola, träning, utvecklingssamtal, öppet hus, läxförhör till alla prov som de tre barnen har. skjutsa ,middag , hämta, och Anna har övertid på jobbet dessutom rätt så ofta huja huja man blir själv stressad bara av att höra allt. Och den minsta Ludde han tycker att han lägger ner alldeles för mycket jobb på läxor, han påstods ha lagt ner 21 timmar på läxläsning sista veckorna. Enligt Anna var det en sanning med modifikation. Han blir fort less säger Anna och vill ha en paus så inte är det några 21 timmar haha. Han säger att på helgerna ska man väl inte behöva läsa läxor för då är man ju ledig. Jaa,dom är roliga de små liven.

Och så myket annat man ska hinna med ni vet ju sången som Siv Malmqvist sjunger om mamma är lik sin mamma....

Efter det så tittade vi som alltid på halv åtta, Bondesöker fru mm.

 Och nu har kl hunnit bli 23.40 snart dax för sängen och boken. Ny dag i morgon med nya utmaningar...


 


Av Chatarina Berglund - 2 december 2013 23:34

2013-12-02

Måndag

Jaa vi vaknade vid 6.30 och det är fortfarande mörkt när man vaknar så tidigt.Men inne är det mysigt med alla ljusstakar o julstjärnor och en sprakande brasa till frukosten. Våra små vänner höll redan på med sin frukost när vi tittade ut genom fönstret. Dom har ju belysning i trädet nu så att dom ser maten.

Vi samlade ihop en del grejer som vi skulle åka till tippen med. Det är ju så enkelt att åka dit och slänga sitt skräp

är man bara läskunnig så kan det inte gå fel. Och trevlig personal är det oxåd är.

Chatrine ringde och ville lifta till stan med oss och det gick ju alldeles utmärkt när vi lika åker.

Det började helt plötsligt snöa och vinden tilltog en del. När vi kom upp till brevlådorna satt det ett gäng med jägare där och eldade och fikade och verkade ha väldigt mysigt.Jaa, om dom jagade vet jag inte mendom hade bössor i alla fall. Jag tror att det är hare(ar) dom är på jakt efter, men ack vad snabba dom små liven är inte lätt att få en sån (och lika bra är det tycker jag).
Efter tippen åkte vi en sväng på Coop och hämtade ett paket sen en tur till Kvantum och handlade några saker.

Sen åkte vi hem det var så trist väder så vi kände inte för att gå på stan och bilen blev så snöig och isig bara man lämnade den en stund. Såå vi åkte hem och eldade en brasa och sen till middag blev det parisersmörgås Man steker fralla och gör köttfärsbiffar med lök, rödbetor, gurka., ägg och kryddor och steker dom och lägger på den stekta frallan och en sallad till det. Mycket gott.

Senare ikväll har jag gjort ett pepparkakshus lite lyxigt med belysning, jaa, det blev väl helt ok.

Efter det lite TV-tittande och nu är kl snart 24.00 och det börjar kännas som att man bör inta sängläge med boken ..och v kna till en ny dagmed nya äventyr...

Britt-Inger kolla in flugsvamparna i närbild...Haha


 


 


   

Av Chatarina Berglund - 1 december 2013 16:01

2013-11-28

Torsdag

En bättre dag vädermässigt sett. Vi åkte till Storheden en sväng för att handla en del . Vi fikade på Trend cafe en lunchmacka och kaffe. Det var inte lika halt som det varit dom här sista dagarna. I Luleå var det massor med folk vi är inte van att det är så mycket trängsel på dagarna när vi brukar vara där.

 Men julen närmar sig med stormsteg så det kan bero på det.

Vi lämnade tillbaka listerna vi köpte förra veckan på coop för vi hittade några andra på Nordjsöbutiken i Boden.

Vi köpte även en ny julgran med inbyggd belysning för vår gamla plastgran har börjat barra så förfärligt mycket. Konstigt att plastgranarna oxå barrar. 

Vi åkte hem vid 16-tiden och packade upp och fixade en brasa i kaminen för det var lite hurvigt.

Jag gravade en rostbiff på ca 8 hg och den ska ligga i 5-6 dagar. Det blir jättegott har gjort en tidigare som vi ätit upp redan. Även en fläskfile provade jag grava då får vi se om det blir lika gott.

Sen blev det lite tv-tittande halv åtta hos mig och I huvudet på Gunde .

Sen var det sängen och boken. Börjat på en ny av Karin Wahlberg den verkar bra...


 


Fredag

Vi vaknade tidigt på morron. Det var fortfarande mörkt ute så man såg inte vad det var för väder. När det ljusnade såg vi att solen visade sig. Det blev en fin dag.

Idag har vi varit hemma och fixat färdigt inför advent. Tommy har varit på utsidan och satt upp julgranen ute och fixat alla belysningar i träden och i tallriset i stubbarna mm. Även ett eget träd till fåglarna fixade han idag och så hängde han upp en belysning i det och en massa god grejer nötter, ett  hjärta med olika frön, talgbollar och solrosfrön. Fåglaran måste oxå få lite julmysigt, jaa även kurrana.Det är mycket jul hos oss det är som ett Tivoli.Men fint är det man behöver det där här tiden när det är mörkt nästan dygnet runt.

Jag började morgonen med att baka saffransbullar ca 80 st det gick bra och snabbt var det gjort. Tommy sa att dom var jättegoda och jag litar på han för jag har inte smakat dom själv.

Sen blev det adventspyntning med stjärnor, ljusstakar och även alla tomatar åkte fram rubbet på en gång.

Och dammsugning och in med de nya mattorna som jag köpt, det blev så fint.

Det är så kort tid man har det så då är det lika bra att pynta rejält på en gång. Och så är det ju så mysigt tycker jag. Jag älskar verlkigen julen och allt som hör till den. Men då när man kommer in i början av januari då känner man att nu är jag less på detta och då åker allt ner i kartonger igen för att ligga där i år igen. Sen kommer ljuset tillbaka och vi har förhoppningsvis en mycket härlig tid framför oss med skoter och Lillholmen, eldning, korv och hamburgergrillning ja ni vet allt som hör till den tiden på året. Men det dröjer ett tag ännu.

Nu får vi njuta av julens förberedelser, mörkret, de tända ljusen, och glöggen mmmm.

Till middag blev det torskrullar som jag lättgravade först fyllde med musslor som jag stekte i ugnen med smör.

Till det kokt potatis som jag dill och smörslungade i en stekpanna, ärtor, en sås på vitt vin, dill, creme fraiche och en buljongtärning och ugnstekta körsbärstomater.Det var riktigt gott.


       


 

     


         


Lördag

En ny dag igen med nya utmaningar. Vi vakande vid 8-tiden och steg upp fikade mackor och kaffe som vanligt med en värmande brasa ,Och så mysigt att sitta och fika med allt advenstpynt , NSD och våra små vänner där utanför fönstret. Det var riktigt fart på fåglarna dom  flög fram och tillbaka och kurrarna satt som hövdingar på fågelbordet och körde bort fåglarna.

Tommy tog på sig broddarna och åkte ut på isen med sparken och åkte en sväng till Lillolmen och gjorde en eld där sen kom han tillbaka och hämtade en korvbit och sen tillbaka till Lillholmen igen och grillade korv. Han fick även besök av Micke som kom åkande på skridskor. Han tyckte det var mysigt med elden så han gjorde Tommy sällskap en stund.

Jag ägnade som vanligt en del tid åt V-75 för att jaga 7-an och dra in dom stora kulorna, men ack så svårt det är med den där sista hästen. Jag fick 6 rätt igen och en massa 5-or och det blev sammanlagt 672 kr. Men det är ju 7 man ska ha, men det är hopplöst. Men jag ger inte upp ännu jag jagar vidare nästa lördag då kanske jag sätter den....

Sen blev det matlagning  till förrätt blev det raggmunkar med löjrom, lök och creme fraiche och en flugsvamp till det. Sen till varmrätt gjorde  jag en stek som jag marinerat 1 dygn och stekte på låg värme drygt 1 timme. Till det potatisbullar med lök, paprika, vitlök och ost. Parmaskinkslindad sparris, broccoli, fyllda tomathalvor och  sås.

Till efterätt blev det kaffe och en kaka och ett glas likör xante. Hasse var här och åt middag med oss. Det var

riktigt gott. På tal om min bror Hasse han ramlade härom dagen och slog i skinkan i en cementplattan in till garaget. Han skulle sanda men tänkte jag smyger bara ut och hämtar in tidningen först och båda fötterna slog undan och han föll handlöst baklänges, som tur var hade han den tjocka kronmössan på huvudet så det dämpade och tog mot en del.Men skinkan den var så blålila och ändå upp mot ryggen är han blålila usch va hemskt hade kunnat gå ännu värre. Men han kan promenera det är sitta som är värst.

Senare kom våra grannar över en sväng och hälsade på så vi satt och surrade och skrattade en hel del riktigt trevligt.


         


Första advent

Söndag

Oh, så härligt det var alldeles vitt när vi vaknade på morron. Tänk att snön kom till advent.

Det är så ljust och fint. En riktigt vacker adventssöndag.

Vi var bjudna på Adventsmys hos våra grannar Christer och Chatrine, även Thord och Birgitta var där.

Det var glögg med pepparkakor och grönmögelost. Sen hade hon gjort en cheesecake med kavringsbotten garnerad med löjrom, räkor och vindruvor och den var jättegod. Till det drack vi vin. En mycket trevlig stund på den här speciella söndagen som inleder julen. Någon julskyltning blev det inte för oss det här året , men det går nog bra ändå.

 Caroline deras dotter som går frisörutbildning, hon lovade att hon skulle klippa Tommy och det gjorde hon på em idag.  Det blev jättebra. han är så nöjd. Hon är jätteduktig.

För en stund sen ringde Chatrine och undrade om jag hade kuomaskor, nää svarde jag hur så varför undrar du. Jaha då måste det vara Birgitta som tagit fel skor. Både Chatrine och Birgitta har likadana kuomaskor, men inte samma storlek. När Chatrine skull ta på sig sina så var dom lite trånga. Birgitta märkte tydligen inte att hennes var lite stora haha kanske för mycket glögg eller...










Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards