keckes matblogg

Alla inlägg den 25 mars 2016

Av Chatarina Berglund - 25 mars 2016 13:00

Tjingeling nu är det dax igen för lite bloggning om de senaste händelserna. Vi har varit en sväng till stora staden och handlat inför påsken. Tommy har varit i Mats hus och jobbat en del med lite av varje. Jag och Molly har varit hemma och bakat, lagat lite påskmat och påskpyntat. Jaa Molly får inte vara med och baka för det skulle nog bli

kalabalik då men hon sitter bredvid och funderar kanske matte tappar några smulor som jag kan få.

Jag har bakat 26 minipajer med västerbottensost mycket pillerjobb i stället för att göra en enda stor paj.

Även tjälknöl har jag gjort. en påskskinka, inlagd sill och Börek turkiska cigarrer av filodeg fyllda med spenat, vitlök, lök och fetaost och vanlig ost dom blir jättegoda och så en vitlöksdip till. Även en tjälknöl har jag gjort jag kör en bit köttjag hade fransyska på ca 1 kg i ugnen på 100 grader och i 5timmar sen kokar jag en lag med buljontärningar, salt, socker,svartpeppar och vitlök lagen ska vara riktig salt och lägger ner köttet i den varma lagen och så får den ligga 1 dygn där och det blir så perfekt mört , saftigt och gott. jag har oxågjort tunnbrödsrullar som man fyller med creme fraiche, sambal oelek, parmesanost, hackad choritzokorv man blandar detta till en röra och sen fyller man tunnbrödet med det och skär i skivor och gräddar i ca 10 min i 225 grader.

 

   


Jag har även påskpytata men det är inte så mycket pynt till påsk som det är till jul några påsktuppar, en påskkärring, en påskhöna med godis och den kommer från min mamma och den har funnits där sen jag var liten. Den är så söt och så lite påskris med vippor både ute och inne. 

 

Och sen går mina tankar denna månad till min pappa det är nu 16 år sedan han dog 12 mars 2000 jag tänker ofta på han vilken stor humorist han var och väldigt, väldigt snäll var han. Vi följde ofta med han och plockade bär och vi gick långt och han for fram som en älg i skogen vi var unga men vi kunde knappt hålla hans tempo. Han var en älskad pappa make, morfar, farfar, gammelmorfar, gammelfarfar och svärfar. Han sa till oss att när jag dör då ska det stå Här vilar sig Östen i stället för här vilar Östen men det blev inte så det blev det traditionella.

Jag saknar dig pappa...

I övrigt så har det väl inte hänt så mycket Anna, Robin, Rasmus och Linnea, Wilma och Oliver och Ludde är i sin stuga nu över påsken så nu kommer dom och hälsar på med skoter det är så mysigt och familjen den utökas bara och det är ju oxå kul. Och   det är en del skotrar ute och kör men annars är det inte så mycket folk på vårt område.Påskvädret är ju inte det bästa den där gula saken vill inte visa sig det såg ut som om det skulle spricka upp tidigt på morgon men det blev inte så tyvärr. Tommy han är ute och provar fiskelyckan vi får se om det blir fisk till middag. Han säger att isen är jättetjock. Han agnar med räkor så får vi se hur det passar firrarna. 

I tisdags kokade jag vitkålssoppa och det var jättegott jag kommer i håg när jag gick skola i Heden och vi fick vitkålssoppa jag tyckte det var äckligt inte gillade man sån mat då men nu tycker jag det är riktigt gott jag satte lök , vitlök paprika och så gjorde jag frikadeller och ostmackor till mums...Det ska jag absolut göra fler gånger Tommy tyckte oxå att det var jättegott.

   

I onsdags då åt vi parisersmörgås alltså stekt fralla med köttfärs blandad med rödbetor,lök,gurka och ägg och sallad till det är oxå väldigt gott.

   

Skärtorsdag då åt vi oxfile och spiralpotatis på spett, hemgjord bearnaisesås och stekta haricot verts, stekta tomter, lök och vitlök mycket gott.

Sprialpotatisarna gjorde jag så att jag satte dom på ett träspett och sen skar jag runt genom att snurra potatisarna samtidigt som jag skar med kniven och sen drog jag ut dom så det blev som spiraler penslade med olja och kryddade och stekte ca 30 minuter ett nytt sätt att tillaga potatis.

         

I kväll ska ärtorna läggas i blöt för morgondagens ärtsoppsmiddag  med punsch.




Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards