keckes matblogg

Alla inlägg den 24 januari 2017

Av Chatarina Berglund - 24 januari 2017 18:30

 

Tjingeling nu är jag tillbaka igen med lite nytt från sist jag var här. Vädret jaa,det är ju härligt men synd att det inte får vara några fler -grader så den jäkla halkan försvinner vi hade tidigare innan den sista snön kom så halt från altanen upp till bilen så jag var tvungen att ha broddar på för att ta mig upp dit.Huja!! Ja,ja nu ska jag inte klaga för det är bättre än om det vore-30 som det var normalt förr i januari. Jag har ju mina icebug-skor men lite" fåfäng" är man ju när man åker till stora staden att ha dom på för det smäller ju och klapprar när man går så det känns lite "skämmigt".

Nu till annat i torsdags hade vi tjejträff hos Cilla och det var god mat och trevligt som vanligt. Till förrätt var det en räkceviche på en bädd av pannacotta med dill, cayennepeppar mm  varmrätt pastagratäng med kött och en god sås och sallad den var dekorerad med sparrisbroccoli eller broccolisparris. Till efterrätten chokladmousse med grädde allt smakade väldans bra. Vi surrade om allt möjligt bl a om influensasprutan som så många har  blivit sjuka av i år och tydligen hade dom missat någonting av värde i den i år eller nåt liknande....Och Millas resa till Mauritius som dom åkte på i lördags och hon lovade att hälsa till Anita för hon skulle träffa dom där. Dom ska var 14 dagar huja så obehagligt, otäckt,jobbigt , varmt, kladdigt usch då men nog ändå väldigt härligt...

Om Kicki och Tobbe som är i Spanien och där hade det snöat först bara flingor sen rätt så ymnigt men inget som stannade kvar och det hade inte snöat där sedan 1926 så otur att det var just när dom var där.Dom skulle åka vidare till något annat ställe i fredags. Lottas lilla valp hade ju redan fått operera sig för den hade fastnat i överkastet och fåttet klobrott den lilla stackaren så hon hade fått ha tratt på sig men nu började de vara bra. Och Cilla har ju en jättesöt katt och den löpte just nu och var lite jamig och lät en hel del och jag som är rädd för katter var ju på helspänn men den var då lugn och beskedlig så rädslan försvann rätt snart. Tommy och Molly hämtde oss vi 23.30 och då skjutsade vi hem Karin först sen hemåt och skönt att inta sängen och boken en stund innan John Blund och Molly hon va så glad det var ungefär som att jag varit borta en vecka..


Här ser ni hur sparrisbroccolin eller broccolisparrisen ser ut som en sparrisstjälk med broccoliknopp gott var det i alla fall.

 

I övrigt har jag mest varit i köksregionen runt spisen och diskbänken för att fixa till 50-årsfesten en del tilltugg.

Jag har bakat 130 små petit shoux, 130 pizzasnurror, 120 tunbrödsrullar och en en pajform med löjromstårta.

Petit shoux fyllde jag med en röra med creme fraiche , parmesanost och grönmögelost. Pizzasnurrorna var fyllda med rökt skinka, lök, paprika,ost och oregano. Tunnbrödsrullarna är gjord på mjukt tunnbröd som jag fyller med en röra av cremefraiche, sambal oelek, parmesan och vanlig riven ost, tunnskivad strimlad chorizo och kallrökt skinka rullar ihop till en rulle skär i bitar och gräddar i 200 graders ugn i ca 10-15 min.

Det var tydligen många som ville ha recptet på löjromstårtan så jag fixar det nu och även på brödet som jag hade till att dippa i tårtan.

  

Pizzasnurror fast dubbelt så många gjorde jag..... 
 


Tunnbrödsrullar men betydligt fler gjorde jag xå...... 

 




Ostbomb kallar jag den ibland


Till en mindre  rund  skål.

 


2dl creme fraiche

1-2 msk hackad röd eller gul lök

2 msk philadelfiaost

Dill

Krydda med svartpeppar och Knorr aromat smaka er fram!


Vispa creme fraichen riktigt tjock när man tror den är klar vispa ett tag till.

Blanda sen ner resten av ingredienserna och blanda om allt.


Ta en skål klä den med gladpack på insidan så att det hänger lite utanför kanten.

Packa sen röran i skålen och banka skålen lite försiktigt i bänken så

den packar ihop sig.

In i kylen och låt stå några timmar helst över natten innan dekorering vänd upp skålen på ett fat och ta bort gladpacken.

Dekorera med stenbitsrom eller vilken rom man vill , dill och gräslök.

Ät och njut!!!


 



Om du gör den i en pajform typ


1 stor burk creme fraiche

1 liten förpackning philadelfiaost

3-4msk hackad lök

Dill

Kryddor Knorr aromat och svartpeppar.


1 stor  stenbitsrom burk + 1 liten till dekoration

Man gör exakt lika med vispning mm som till den lilla.

Då sätter man röran direkt i pajformn och låter den står i kylen innan man dekorerar den. Sen behöver man inte ta ur den ur formen uatan serverar den i pajformen


Recept på mitt tomatbröd...


1,5 paket jäst

1 halv förpackning krossade tomater + vatten tills det blir 7,5 dl

3 msk olivolja

2 msk lökpulver

2 tsk salt

Jag kryddar även med knorrs potatiskrydda ungefär 1- 2 tsk

En skvätt sweet chilisås

12-15 dl mjöl det känner ni den får ju inte vara hård men inte för lös heller men lagom det där kan ni.

Gör som vanligt lös upp jästen i degvätskan som ska var ljummen som till de flesta degar.

Blanda sen ner resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg och låt den jäsa ca 45minuter.

Ta sen upp den och baka ut till längder 3-4 st.

Lägg dom på bakpappersklädd plåt  och  och pensla lite vatten på dom och strö lite potatiskrydda uppe på låt jäsa i 30-40 minuter.

Grädda sen i 225 grader ca 20 minuter.

   

Då brukar jag sen frysa dom och då när man ska ha dom till ex.vis bomben eller tårtan så tar man fram och skär tunna skivor går bäst om den är lite frusen och delar dom i mindre bitar lägg bitaran på en bakpappersklädd plåt och pensla med olivolja och strö på potatiskrydda grädda i 200 grader ca 10-15 min.

På fredag åkte Tommy en sväng till stan och levererade allt till Katarinas 50- årsfest.


Jag har även lagat annan mat under helgen i fredags då var det en dag som inte bjöd på någon sol och jag höll mig inne hela dagen Tommy var ute med Molly och busade en hel del och hon var så lycklig. Till middag åt vi ugnstekta marinerade fläskkotletter, pressad potatis, sås och en god sallad. Vi tittade på TV och hade en lugn kväll
.      

Framme vid lördag och då vet ni ju alla vad jag ägnar mig åt joo, hästar och V-75 och som vanligt såå svårt med att få till det rätta systemet. Jag  hade dessutom 3 system denna gång och det är inte lätt nog svårt med 1. Jaa det blev bara

4 rätt som mest och inga pengar buhu...Jaa, nya tag nästa lördag jag ger inte upp så lätt.

Tommy var på Lillholmen och eldade och fotade en del fina bilder och han fick besök av Christer oxå. Det såg så mysigt ut med elden snart ska vi hänga med jag och Molly oxå.

Middagen blev stekt panerad torsk med små potatisbullar med lök, paprika och ost  hemgjord hollandaisesås och sallad. Jättegott var det. Sen var vi över till Christer och Chatrine en sväng och surrade en hel del och Tommy hämtade sina LP-skivor som han hämtade i förrådet före jul  och dom provspelade en del och vissa var lite raspiga men en del var helt ok det är en hel del . Det är massor med olika pop,rock, schlager, dansmusik mm mm.Chatrine har en skivspelare som funkar perfekt. Tommy måste fixa en oxå jag vet att Mats min brorsa har en och även hans sambo Maija Liisa har en  så vi får höra med dom om vi får köpa en av dom de nämnde en gång att dom behöver bara 1.

Vi får kolla upp det med dom som just nu är på Cypern och återkommer  i april.

                                            

Söndag då var det en riktig slödag med TV ,data och korsord flera stycken mycket skönt och till middag gjorde jag kroppkakor och det smakade riktigt bra.

       

Framme vid måndag en dag som man märkte att det är ljusare på morgonen och även på em och vi har varit ute lite grann men man får hålla sig på sidan ner mot sjön för nu när det kommit lite snö på isgatan ovanför huset så är det ännu värre att gå där då blir det som för Bambi på hal is ingen styrsel på ben och fötter.

Jag har bakat bröd i dag och till middag lagade jag en pannkaka ett recept som min mamma gjorde man gör en vanlig pannkakssmet och sen bryner man rökt skinka och lök och blandar ner det i smeten det ska vara riven rå potatis oxå men Tommy ville ha den utan potatis och han fick som han ville den här gången sen strör man riven ost uppe på och gräddar som vanlig pannkaka och så serverade jag den med sallad till mycket, mycket gott.

Sen har vi tittat på Farmen och Veterinärerna mm jaa, Farmen där går det hett till det blir nog än värre under veckan.

     


Framme vid tisdag oj, vilken vacker förmiddag det var idag med    men lite kyligt med -17. Vi vaknade redan kl.7 på morgon lite tidigt men skönt i alla fall och det smakade bra med kaffe,macka 1 kokt ägg,  1 glas tomatjuice och NSD

och korsord vilken härlig morgon och bara sitta och njuta och titta på fåglarna som kämpar på för att få sig mat stackarna dom är ju så små men dom klarar sig i alla fall. Det skulle bli varmare i morgon pratade dom om på TV i morse. Till middag i dag har vi ätit kålpudding med kokt potatis och lingonsylt oj såå gott det var riktig kalasmat.

Molly och jag var ute en liiten stund men det var lite kyligt tyckte Molly särskilt om tassarna.

I kväll tittar vi på Farmen och Bygglov samt GW.


     


Nu är    uppe 5 timmar och 42 minuter nästan 3 timmar längre än den 21 december


  upp idag 08.55   ner 14:37


Bara 150 dagar till Midsommarafton

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards