keckes matblogg

Direktlänk till inlägg 17 november 2014

Möbelmontering,Stadstur, Tjejträff, Fredagsmys, Ljusstöpning

Av Chatarina Berglund - 17 november 2014 16:09

Jaa, en vecka har gått igen sen jag bloggade oj, vad tiden springer i väg och vi med den...

Vädret har varit lite blandat vissa dagar hardet varit -10 och helt plötsligt +grader men det är ju inte ovanligt att det är så på hösten eller få se nu den här tiden heter väl egentligen vinter. Jag minns när jag var liten då var det kallt i november och  massor med snö eller är det bara jag som tror så, det kanske var så här då oxå...

Och jag gick i skola i Heden och åkte så klart buss och vi önskade att det skulle vara mer än - 20 på morgonen när vi skulle i väg  för då körde bussen ner oss till skolan annars stannade den uppe vid Wailets kiosk och vi fick gå ner till skolan, och ni som undrar om Wailets kiosk den låg ungefär där pizzerian i Heden är nu...

Men det var då det nu är det nu som gäller.

Tisdag skruvade Tommy i hop våra nya sängbord och även byrån som vi köpt till sovrummet och ni vet väl alla som har köpt nya möbler att det är måååånga delar att limma och skruva,grubbla, vrida och vända innan man får i hop och en del fula ord blir  det oxå...men fint blev det när Tommy fixat det han är allt bra duktig, man får inte glömma att ge beröm för annars kanske han aldrig mer skruvar i hop något..

Och det gamla åkte ut tills vidare skönt att bli av med det går nog att sälja en del...

Till middag gjorde jag korv strognoff med sambal oelek, vitlök, lök, krossade tomater och kokt potatis och rårivna morötter.Och sen blev det att fixa  klart i sovrummet oj, himmel och pannkaka vad det blev snyggt..dom passade jättebra till sängen och nu är nya lamporna på plats oxå, härligt..men ett enda problem upptäckte jag när jag lagt mig nämligen att min lampa satt lite för högt upp för att jag har för korta armar för att nå upp och släcka den. Och det hör till saken att den är satt så långt ner som det går för att sänggaveln är så hög och han har satt den precis ovanför, och inte kommer mina armar att växa något mer heller. Men tur att Tommy har armar långa som en gorilla haha så han når att släcka min lampa oxå.Men ok en liten baggis...


       

Onsdag då åkte vi en sväng till stan och handlade till oss själva och en del till ljusstöpningen på söndag.

Vi köpte bl a en filead lax på Kvantum som jag gravade när vi kom hem..sen lite annat smått och gott.

Vi tittade sen på TV b la Bonde söker fru..och efter det tänkte jag att nu ska jag prova mitt nya krustadjärn och gjorde en smet efter ett recept som jag hittade på nätet (förresten det var receptet som Johan bagaren i Hela Sverige bakar hade lämnat efter programmet jag såg när dom gjorde krustader ) jag tänkte det kan väl inte gå fel med det brada receptet..Och smeten skulle stå ca 30-40 minuter och det gjorde den oxå innan jag började.

Jag använde min fritös värmde upp den och doppade krustadjärnet först i den varma oljan sen i smeten och det fastnade inte riktigt på hela, så jag tänkte det var ju så dom sa att dom första 10 kunde gå åt fanders..och det började inte bra alls dom lossnade inte från järnet nää, när jag tog gaffeln så sprack dom i små bitar...jajamen ett nytt försök och det lyckades bättre med smeten den fastnade på hela i stort sett, men inte med lossningen där satt det fast och inte kan man ta i den heller med händerna och försöka lossa den , nää den är ju het...men ok ett försök till och jag trodde att nu lyckas det men inte det nej, smulor igen och bara en gång till testar jag och dom såg så snygga ut på järnet men samma när jag skulle lossa dom, men när jag försökte ta bort dom med gaffeln så gick det på samma sätt..fy f..nu ger jag upp. Provar när det blir varmare och man kan vara ute och fritera...fast jag vill egentligen inte ge upp för jag brukar hålla på tills det funkar men tyvärr...den här gången blev inte det så..


 

Torsdag då hade jag tjejträff här hos mig och då var det matlagning och förberedelse för kvällen..

Tommy och Hasse var i Byagården och fixade ställningar till ljusstöpningen, lyfte ut alla möbler från köket och täckte golvet med täckpapper så vi inte droppar stearin på golvet dom tog även fram julgranen och pyntade den så fin..

Jag förberedde för fullt och städade en del så dom där tjejerna inte hittar några dammråttor när dom kommer på besök. Till förrätt blev det  grönkålsfrittata med hackad rökt lax och pinjenötter, en smördegsform fylld med räkröra, och en kavringsrundel med basilikasås och gravad oxfile. Den där smördegsformen blev i stället för krustaderna som inte lyckades... Till varmrätt gjorde jag smördegsrullar med köttfärs, riven ost , grönmögelost, ugnsbakade fyllda potatishalvor, pepparsås, broccoli med ostsås som jag gratinerade i ugn samt en sallad. Till eferrätt en pavlovamaräng med en smörsås, en klick vispad grädde, hallon och citronkäcksflarn (man tar citron käck och delar den i 4 delar sen smälter man det på ett bakplåtspapper i 200 grader i ca 5 min och låter dom stelna och serveras som flarn).

Tjejerna kom och Tommy fick vara med för Kicki är borta dom är ju ute på en långtur med husbilen och dom är i Spanien nu och hon ringde faktiskt och berättade att dom satt ute och tog en drink och det var ca + 20 och då sa jag att vi tar vår fördrink inomhus..Vi surrade som vanligt en hel del om allt möjligt ni vet 5 tjejer och en kille det kan surras en hel del och killen i sällskapet han var inte dålig han heller..Det var om våra möbler bla som vi tagit ut och det fanns intresse för en del av våra möbler att hamna hos Cilla och Milla eller rättare sagt deras söner var tydligen intresserad av våra  skinnfåtöljer med reclain och det var ju bra...En lavoar har vi oxå tagit ut men den går nog sälja och ett hörnskåp det går kanske oxå att sälja..

Karin trodde först inte att hon skulle kunna komma för att Cillla och Milla skulle sova över i Millas stuga här i Alträsk och Lotta och Tom skulle oxå sova över i sin stuga så då blev det problem för Karin att ta sig hem , men då har ju vår granne en bussig dotter Caroline som jag pratade med och hon lovade skjutsa hem Karin på kvällen med vår bil och det var ju jättegulligt  av henne. Det blev en lite senare kväll än det brukar bli på tjejträffarna men det var då så trevligt för tiden bara sprang i väg och helt plötsligt hade klockan paserat 01.00 innan alla bröt upp och en del höll ju på bli kvar i vår nya säng så det var ju nära att vi fick en extra sängkompis den natten jag vet inte om det var vinet eller...men dessutom var  hon fastspänd med typ något liknande som spännband fast elastiska band så det var lite problem men vi fick till slut lös henne och hem kom hon sig med hjälp av sin syster haha...

       

Fredag vaknade vi kring 8.00 och kände oss pigga och vi hade röjt undan innan vi lade oss så det var så fint här när vi satte oss och fikade frukosten. Vädret var väl rätt så bra på fredag med någon -grad och full aktivitet ute på fågelbordet med både kurrar och fåglar av många olika slag och Molly hoppar upp på stolen vid fönstret och står där och kikar hon har väldigt jobbigt med att hålla reda på kurrarna som hoppar upp och ner och fram och tillbaka. Hon kan sitta där väldigt länge och titta.

Vid 16-tiden kom dom från Bodens Möbelaffär och levererade våra nya fåtöljer med snurr, gung och reclain, toppensköna att sitta i....Ut med odm gamla och in med de nya kul..

Jag bakade dumlekakor med nobless som jag ska ta med på söndag när vi har ljusstöpning. Och till middag blev det pytt i panna av både nötkött och fläskkött och lite rökt skinka som jag har frusit in när vi har fått rester kvar passar utmärkt till pytt i  panna och den blev jättegod med rödbetor, stekta ägg och en senapsås med curry till himlans gott.

   


   

Lördag då vaknade vi vid 8.30 och steg upp och fikade en god macka , kaffe, 1 ägg med kaviar och förstås NSD med de senaste händelserna..Kan det bli bättre.Och dessutom alldeles vitt utanför fönstret med snö härligt ljust och fint och en massa liv och rörelse utanför frukostbordet och då ha förtsa parkett är inte fel..

Jag ägnade mig åt V-75 som vanligt på lördagen och försöker på alla sätt att få ihop hästar och kuskar på bästa sätt men det är ju inte enkelt som ni alla vet som brukar spela på hästar . Jag hade 3 system som jag skulle få ihop och det blev bara 5 rätt och inga pengar bara 19 kr/st så inte blev vi förmögen den här gången. Nu har turen vänt för mig ett tag men så är det ju i spel hoppas att den återvänder igen..

Jag bakade en Windsorkaka med saffran som jag ska ha med till ljusstöpningen. Till middag blev det fisksoppa på torsk med potatis, morötter, paprika,lök, vitlök, hela fänkålsfrön, rivet apelsinskal och pressad apelsin buljontärning kryddor och den serverades med en  röra med sambal oelek, creme fraiche och lite socker samt hembakt bröd. Mycket gott..

Sen tittade vi lite på TV sen blev det en smörgåstårta som oxå ska tas med till ljusstöpningenoch det gick bra vi kom i säng vid 24-tiden.


   


 


Söndag vaknade vi ca 8.30 och fikade som vanligt men den morgonen blev det en bit smörgåstårta jag gjorde en mindre till oss själva oxå att mumsa på och det var jättegott. Sen gjorde vi oss klara för ljusstöpningen i byagården och det fanns en hel del godsaker där först dom 3 sorterna som jag hade med. Sen fanns det en saffranskaka, pepparkakor, våfflor, varmkorv med bröd, julmust kaffe,godis jaa,  massor med godsaker.

En mycket trevlig dag med 25-30 personer inräknat  barn. Vi stöpte raka ljus, 3-armade och 5-armade och det gick så bra för de större barnen doppade för fulla muggar dom var så duktiga och fina ljus blev det som vi sen får köpa och dom brinner så fint. Vi var klara vid 17-tiden.

Då åkte vi hem en sväng och sen tog vi en tur till stan och hälsade på Erikslundarna och tog med smörgåstårtan som var kvar från ljusstöpningen och dom blev glada över den.


           

I dag måndag vaknade vi vid 7 och fikade kaffe och även i dag blev det smörgåstårta till fikat och sen gjorde vi oss klara och åkte till byagården för att ta ner ljusen och dela upp dom på dom som beställt och städa efter oss.

Det gick bra vi fejade på som sjutton och röjde undan och delade upp ljusen till alla som beställt diskade, dammsög, tog i hop ställningarna och täckpappen och värmde varmkorv om blev över från gårdagen och fixade allt så fint. Med oss hem hade vi 20 stöpta raka ljus och 2 st 3-armade ljus...

Sen åkte vi hem och eldade och tog det lugntoch till middag blev det ugnstekt falukorv med potatismos och rårivna morötter. Mycket gott..Nu blir det Halv åtta, Kockarnas kamp mm


     


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chatarina Berglund - 9 juni 2022 16:15

        Hej på er alla mina vänner nu ska jag blogga litegrann om det som hänt senaste tiden!   Vi väntar på den där gula härliga saken som strålar men den visar sig inte mycket men den lyser med sin frånvaro!  Vi vill ju sitta ute på ...

Av Chatarina Berglund - 11 maj 2022 17:00

  Vi hade en trevligValborgsmässoafton i och utanför Byagården i Alträsk med massor med folk  ! Majbrasa hade vi oxå och grilleldar för de som ville. Visålde även  hamburgare som grillades i en stor murrika. Och ett dignande fikabord med många  go...

Av Chatarina Berglund - 4 april 2022 16:00

Hej all mina vänner nu var det länge sedan jag bloggade men nu blir det lite grann om mat mm! Det händer ine så mcycket i Alträsk men ute i den stora världen händer det mycket tråkiga saker alla nyhetssändningar och andra program  handlar bara om a...

Av Chatarina Berglund - 16 januari 2022 17:00

  Hej svejs på er alla mina vänner och od fortsättning på det nya året 2022 ! Jaa det är ju fortfarande Covid ochmycket restriktioner det verkar aldrig ta slut! Nu är alla storhelger över Jul.Nyår och Trettondagshelgen nu blir nästa högtidpåsken o...

Av Chatarina Berglund - 13 december 2021 16:45

  HEJ sVEJS alla mina vänner nu är det länge sedan jag bloggade men ska försöka skriva ner lite grann men det händer inte så mycket numera! Vi håller oss hemmavid för det mesta! Någon tur tll stan ca 2ggr i veckan och handlar lite förnödenheter....

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards