keckes matblogg

Direktlänk till inlägg 5 augusti 2016

Surströmmingsfest, Hemmadagar, Middag för 5 matglada grabbar

Av Chatarina Berglund - 5 augusti 2016 13:00

  

Halloj, Halloj nu är jag här igen och ska plåga er med min mat och lite annat som hänt och händer. Eftersom alla jag känner vet att mitt stora intresse är mat och matlagning så är det ett ämne som jag behärskar och därför skriver jag så mycket om det. Och tänk vad tråkigt livet skulle vara om man inte fick laga och  äta god mat. Och nya recept är alltid kul men inte alltid goda. Om jag ser någon på TV som lagar något som jag tycker verkar gott och intressant att prova då har jag väldigt svårt att inte slå på ugnen och genast prova detta.

I lördags V-75 bara 4 rätt det är ¨så svårt att få till den där 7-an men nya tag på lördag. Till middag åt vi kycklingklubbor med klyftpotatis, stekt squash och tomat från egen odling härligt när man kan plocka in och äta egen skörd.

     

I söndags då var vi på surströmmingsfest hos Hasse , Helena och Lasse.En trevlig kväll med Kallax surströmming som smakade superdupergott. Och färskpotatis från deras eget potatisland och den smakade så gott och löken och persiljan  den kom från Mats och Maija Liisas egen odling så det var mycket närproducerat men surströmmingen var inte det man kan inte ha allt i Alträsk. Stackars Helena hon äter ju nte surströmming och inte Karin heller men dom fick halstrad saltströmming vilket inte alls är fel det heller. Dom fick en burk surströmming över och den ville Lasse så gärna ta med sig hem till Stockholm men Helena protesterade hejvilt så Hasse tog in den till sig men sen smuggalde han ut den till Lasse men Helena såg det och protesterade högljutt men  hon gav med sig till slut så det blev så att den fick åka bil till Stockholm det var tur att dom inte skulle flyga för då hade det blivit problem.

Vi tackar för en trevlig kväll med släkt och vänner och vi kunde sitta ute hela kvällen det var så skönt. Och vi kom väl hem vid 23.30 och Molly var väldans glad för hon var hemma för en gångs skull.

     

Vi har varit hemma mest och vattnat och rensat ogräs och ätit har vi naturligtvis oxå gjort i måndags åt vi  matjesill med färskpotatis från eget potatisland mycket god skulle nästan bara kunna äta potatis.

           

På tisdag var vi till stan en sväng och handlade och sen var det lite åska och lite regn på kvällen men det var inte så häftigt med åskan.Vi åt foliepaket med torsk, lök,paprika och lime och även potatis i foliepaket och det var jättegott.

På onsdag då var vi hemma hela dagen och då kokade vi saft i saftmajan och det blev ca 10 l saft och då hade vi lite olika bär svarta och röda vinbär, hallon, rabarber och jordgubbar.

   

Sen gjorde jag en västerbottensostpaj och en ostfralla. Och Ludde och 4 kompisar är i deras stuga här i Alträsk dom kom i tisdags och då undrade Ludde om jag kunde bjuda dom på middag en dag och självklart blev ju mormor jätteglad att få ett matlagningsuppdrag. Så jag undrade vad dom önskade men då sa Ludde att du får välja vad du vill och överraska oss . Jaha då funderade jag en stund och kom på att fåraherdens paj brukar gå hem hos de flesta och så blev det en rejäl form med detta. Sallad och nybakt ostfralla och till efterrätt våfflor med jordgubbssylt och grädde.Jaa grabbarna åt upp hela formen jaa inte formen men innehållet i formen och sen bakade jag 14 laggar våfflor och dom åt 10 tillsammans óch dom hade lite olika kommentarer som att det var" supergott" och en annan "så brutalt gott det var" och en sa att han trodde aldrig mer han skulle bli hungrig men det är ju kul när dom uppskattar det och dom var så nöjda när dom åkte tillbaka till stugan och då skulle dom åka en sväng och fiska.

 


Våran middag var en tallrik med "Alträsktapas"brieost med hjortronsylt, grönmögelost med tomatmarmelad, milanosalami, chrorizo med parmesanost och oliver,köttfärslimpa, västerbottensostpaj med löjrom, rågkorgar med löjromsröra,Spansk Fuet (lufttorkad salami)och även carpachio oxfile  med olivolja, salt, svarpeppar, basilika, gräslök, persilja, parmesan och rostade nötter (gravad oxfile) oj, oj vad gott det var jag gillar verkligen plockmat och buffebord.

Det är synd att den där "åskar" ska var i farten varje dag på eftermiddagarna och så liten regnskur oxå men i dag är det än så länge lugnt med mest sol härligt.

    


 

Torsdag en sväng till stan och handlade några saker. När vi åkte hem skickade jag ett sms till Ludde för att höra hur dom hade det grabbarna och undrade om dom saknade något kunde dom höra av sig. Snabbt kom ett svar att dom behövde ägg, vetemjöl och socker för dom skulle göra plättar. Japp ok jag plockade ihop det dom skulle ha + 1 flaska saft och 2 påsar med bullar och hallonsylt och så åkte Tommy dit och levererade och dom var så nöjda.

Till middag torsdag blev det blåmusslor, rökta räkor, sallad och en röra med parmesanost och rostat bröd med kryddost mycket gott.

         

I dag Fredag är det strålande sol och varmt väldigt härligt nu ska vi bara njuta av det fina vädret. Och ge våra växter vatten och näring så dom klarar sig . Vi väntar nu på att Dahliorna ska slå ut för den har massor med knoppar men det tar lite tid. Jag har plockat innågra  squash väldiga monster är det.

 

       

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chatarina Berglund - 9 juni 2022 16:15

        Hej på er alla mina vänner nu ska jag blogga litegrann om det som hänt senaste tiden!   Vi väntar på den där gula härliga saken som strålar men den visar sig inte mycket men den lyser med sin frånvaro!  Vi vill ju sitta ute på ...

Av Chatarina Berglund - 11 maj 2022 17:00

  Vi hade en trevligValborgsmässoafton i och utanför Byagården i Alträsk med massor med folk  ! Majbrasa hade vi oxå och grilleldar för de som ville. Visålde även  hamburgare som grillades i en stor murrika. Och ett dignande fikabord med många  go...

Av Chatarina Berglund - 4 april 2022 16:00

Hej all mina vänner nu var det länge sedan jag bloggade men nu blir det lite grann om mat mm! Det händer ine så mcycket i Alträsk men ute i den stora världen händer det mycket tråkiga saker alla nyhetssändningar och andra program  handlar bara om a...

Av Chatarina Berglund - 16 januari 2022 17:00

  Hej svejs på er alla mina vänner och od fortsättning på det nya året 2022 ! Jaa det är ju fortfarande Covid ochmycket restriktioner det verkar aldrig ta slut! Nu är alla storhelger över Jul.Nyår och Trettondagshelgen nu blir nästa högtidpåsken o...

Av Chatarina Berglund - 13 december 2021 16:45

  HEJ sVEJS alla mina vänner nu är det länge sedan jag bloggade men ska försöka skriva ner lite grann men det händer inte så mycket numera! Vi håller oss hemmavid för det mesta! Någon tur tll stan ca 2ggr i veckan och handlar lite förnödenheter....

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards