keckes matblogg

Alla inlägg den 1 juni 2016

Av Chatarina Berglund - 1 juni 2016 11:35

Nu är det ett tag sedan jag bloggade och nu ska jag försöka dela med mig av vad som hänt sista tiden.

Vi har mest varit utomhus eftersom vi har haft ett sådant strålande väder redan från tidig morgon har det varit varmt och vi har suttit ute och druckit morgonkaffet oj, vad härligt det är och höra alla vackra fågelsånger och även se alla dessa sjöfåglar som simmar och ropar och lockar på varann. Knipan har vi sett både komma ut ur holken och även när hon eller han flugit in. Så det händer en hel del i och på sjön. Några båtar har oxå varit ute och kört runt.

En dag då kom det 3 vattenskotrar och körde här förbi men det var inte en vanlig vattenskoter utan någon annan typ som står på tydligen. Och dom körde förbi här och sen var dom borta ganska länge sedan hörde vi att om var på väg tillbaka mot oss igen och då kom det en skoter med 2 personer på och den ena låg fram på skotern och dom körde in hos grannen och vi hörde bara att dom skrattade gott.Sen kom det en till efter en stund men den tredje såg vi inte till något mer om dom kanske fick något fel på den eftersom dom åkte 2 på den ena.

Söndag då var det Mors dag och då var Anna, Robin , Rasmus, Linnea och Ludde här och åt middag det var bara Wilma och Oliver som fattades. Wilma har varit i Umeå på Brännbollsyran med sin kompis Hanna så hon satt på bussen på väg hem när dom kom hit. Och då hade ju inte Wilma och Oliver träffats på hela helgen så längtan efer varandra var stor så klart. Men vi åt i alla fall en förrätt en rundel västerbottensostpaj med löjrom och svart kaviar. Till varmrätt sjömansbiff med en sallad med rivna rödbetor och kokt blomkål i en aioli och en grönsakssallad. Till efterrätt ugnstekta äpplen med knäcktäcke och hemgjord vaniljkräm. Allt smakade bra.

En trevlig stund tillsammans med nästan hela familjen och en hel del skratt blev det som vanligt.

 

 

   


 

 

Annars har vi mest tillbringat dagarna utomhus med planteringar , vattning och rensning av jordgubbsplatorna mm.

Tommy satte ut flytgrejen till pumpen en dag så nu har vi sjövatten att vattna med det är ju toppen.

Våra grannar var här i söndags och dom badade huja vad kallt det såg ut det var visst bara 14 grader i vattnet och det är alldeles för kallt för att jag ska komma på tanken att ta ett dopp nää, när det börjar komma upp i 20 grader då kan man börja fundera på att doppa sig. Men om det håller i sig med värmen då går det fort så blir det 20 i vattnet.

Måndag en ljuvlig dag med sol igen och riktigt varmt runt 20 vi åt surströmming oj,oj vad gott det var och perfekt när man kan sitta ute den som kom på den rätten var ingen dumskalle nää tänk att smaken är så fantastisk fast det luktar inte lika gott. Och med Dahlbergs tunnbröd till så behöver man inte riksera att klämman man gör inte håller ihop för det tunnbrödet är lite hårdare än ex Klöverträskbrödet det ärså mört så det håller knappt för att bre smör på. Jag är redan sugen på att äta surströmming igen ganska snart.

     

Tisdag i dag vilken underbar dag det har varit med spegelblank sjö i stort sett hela dagen sen har det kommit någon vindpust och krusat sjön lite och solen har strålat det är så fantastiskt härligt. Men det är ju lite tidigt förstås men vi får hoppas på en extra bra sommar i år.För den som var förra året vil man helst glömma. Då kom sommaren först i augusti mot slutet och då var det riktigt fint i några veckor men vi vill ju ha den tidigare helst juni, juli och augusti.Till middag åt vi grillad karre med stekta grönsaker och en kall sås med creme fraiche , lime, vitlök salt och peppar

Onsdag en lika fin dag med strålande sol och varmt man vill helst inte gå in utan bara njuta av det fina vädret. Tommy klippte gräset första gången denna sommar och det blev väldigt fint det växer fort och vi satt ute och fikade och njöt avbåde utsikt och sol. Till middag åt vi spansk potatisomelett med sallad och det var jättegott och det var något nytt som jag aldrig lagat tidigare. Det är potatismos som man blandar med ägg, mjöl, salt, peppar. Sen delar man degen i 2 delar och plattar ut den till en rundel som passar i stekpannan och så lägger man på rökt skinka jag stekte även en lök som jag lade på tillsammans med skinkan och sen rätt mycket ost och sen lägger man på den andra rundeln med potatisdegen och klämmer ihop runt om med stekspaden och steker den på ena sidan tills den fåt färg man ser om man lyfter försiktigt hur den ser ut när den fått fin färg då vänder man den och steker den på andra sidan och den gick jättebra att vända och sen skar vi tårtbitar och åt med sallad det var såå gott. Går säkert fylla med annat oxå jag ska nog experimentera lite med det där receptet.

     

Torsdag lika fint i dag men en tur till stan gjorde vi för att handla lite grann och när vi kom hem så var vi ute som vanligt jag planterade några kryddor och vattnade i växhuset. Potatisen växer för fullt riktigt stor blast.

Och det var 23 grader och helt plötsligt gickjag ner för att känna hur vattnet kändes hur kallt det var och jag gick till knäna och det var jätteskönt kollade med termomometern 21 grader så det blev att ta på mig badkläder och kasta sig ut i böljan den blå och vad skönt det var jag doppade mig utan att det var det minsta obehagligt och simmade gjorde jag oxå jag var i en bra stund mycket skönt. Jag har badat många gånger i juli månad då det har varit mycket kallare så man har hissnat när man doppat sig.

Och när jag närmade mig land då såg jag Molly stod på strandkanten och tittade på mig och viftade på svansen och innan jag var framme så tog hon ett skutt rakt ut i vattnet och simmade mot mig sen vände hon och simmade i land. Hon är absolut inte rädd för vatten och det är ju bra. Så det blev sommarens första dopp för både Molly

och mig. Till middag grillade vi hel fläskfile med potatis i foliepaket och en kall sås med alvar relish.

       


 Dom flög här ovanför med en massa JAS-plan och sen hade tydligen militärerna någon övning så dom sköt med riktigt tung ammunition och det small rejält och jag trodde att Molly skulle bli rädd men ingen reaktion alls hon brydde sig inte. Skönt att veta för det lär väl bli fler smällar av den kalibern om man känner försvarsmakten rätt.

  BILDBEVIS ATT JAG BADADE

   


Jag har även gjort langos för första gången och det var riktigt gott....


               

I dag fredag då är det svalare och det blåser halvstorm här med vita gäss så i dag blir det inget bad för mig och Molly.


     

       


MOLLY EFTER DOPPET

       

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards