keckes matblogg

Direktlänk till inlägg 25 december 2013

Julafton och Juldagen

Av Chatarina Berglund - 25 december 2013 12:57

Julafton

Tänk nu är vi framme vid den stora dagen, som alla barn så förväntansfulla längtat efter. Jaa, inte bara barnen. Julafton är en mysig dag på året. Man träffar familjen och umgås och äter massor med mat,och konstigt nog så blir det ändå kvar massor.

Vi åkte till Holmgrens strax före 14 och då var det - 13 grader. På morgonen när vi vaknade vart vi snopna när vi kollade tempen och det var -19 burr. Så kallt har vi bara haft en gång tidigare i vinter och att det skulle bli just på julafton var ju trist. Vi åkte först på graven och önskade mamma och pappa God Jul och så tände vi några ljus bl a en ljuslykta som jag gjort i en hink Jag brukar göra en sån varje jul.

Sen åkte vi vidare till Homgrens där möttes vi av barnbarnen och vi var tydligen efterlängtade dom hade undrat några gånger när mormor och morfar skulle komma. Det känns ju kul att höra.

Iris och Lars-Åke var redan där.och vi tittade på Kalle Anka och drack lite glögg med goda tillbehör, och hemgjord kola och knäck.

Lee och Andre kom lite senare för hon jobbade till kl 16 Vi åt vid 17-tiden och mat hade vi så det räckte och blev över som vanligt. Ludde hade svårt att äta för han tycker alltid att det är svårt att äta när det finns så många olika sorter och dessutom så många personer. Vi var 12 personer.

När vi sen skulle plocka undan maten så sa vi att vi kunde ju bjuda in några till som kanske inte har så mycket mat att äta och dom hade oxå blivit mättade. Men så är det ju varje år, och man kan inte äta mer än tills man är mätt.

Sen blev det julklappsutdelning och många ivriga armar som hjälptes åt att dela ut klapparna. Någon tomte kom inte i år för vår tomte från Norrberget som brukar komma han hade fått spunk och då är det bäst att han håller sig på Norrberget och inte smittar ner oss för spunk vill vi inte ha.

Men det gick bra utan oxå även om det känns lite konstigt. Wilma satt som vanligt lugnt och stilla och öppnade sina paket och hadefull koll på vad hon fick och från vem hon fick sakerna. Ludde han slet rätt snabbt upp sina paket vissa hade hälften papper kvar. Och någon undrade varför han hade så bråttom, han svarade att han ville göra bor det haha. Rasmus var väl rätt så lugn, men jag undrade senare varför han bara hade öppnat halva paketet med påslakansetet, kanske inte den intressantaste julklappen haha.

Och vi fick oxå en hel del Tommy fick en riktigt fin och varm mössa med pälsfoder, och jag fick så fina skålar svarta och röda och 4 koppar¨oxå svarta och röda dom hade Wilma köpt hon tyckte det var Mormor. En fin svart och vit burk och ett svart brödfat och skraplotter min vi blev inte förmögna på skrapet. Jag fick även en lite kul grej av Wilma en burk med ingredienser till midnattskakor och även recept följde med och så tillsätter man några

ingredienser själv, men jag har inte bakat dom ännu, men jag ska göra det någon dag. Säkert jättegoda.

Sen var det efterrätt och kaffe och hör och häpna helt plötsligt var det bara -2 grader och snöade för fullt.

Efter det åkte Iris och Lars-Åke hem för dom skull ju köra ändå till Kalix i detta dåliga väglag.

Vi åkte hem vid 22,30 och resan hem gick bra fast det var ganska dåligt spårigt och bara plogat på den ena sidan av vägen så när vi mötte bilar hade dom på den oplogade sidan lite problem. Men hem kom vi tack och lov.

En mycket trevlig kväll med många glada skratt och mycket surr.



 

   


       


  

     

                            


                                         

Juldagen

Tommy steg upp 05.30 dagen han åkte på Julottan i Byagården, men jag var hemma och sov lite längre.

Han kom hem vi 08.30 och då hade jag precis börjat fika min macka och kaffet drack jag i en av mina nya koppar det smakade mycket gott. I övrigt är det en lugn dag vi eldar så vi har varmt skönt och Tommy har skottat en hel del snö och tung är den. Tur att han har snöslungan. Det var + 2 på morgon, mycket konstigt vad det växlar i temperatur inte underligt att tomten fått spunk. I dag hade vi bara tänkt äta rester, men så kom grannen över och ville att vi skulle komma över till dom och äta middag. Det blir ju trevligt.

När jag nyss tittade ut genom fönstret så var det en hund här ute på vår altan, som jag inte kände igen. Vet ej var den kom ifrån. Den stod under fågelbordet och snusade om det kunde finnas något gott som skulle passa.

Sen försvann den bara.


       

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Chatarina Berglund - 9 juni 2022 16:15

        Hej på er alla mina vänner nu ska jag blogga litegrann om det som hänt senaste tiden!   Vi väntar på den där gula härliga saken som strålar men den visar sig inte mycket men den lyser med sin frånvaro!  Vi vill ju sitta ute på ...

Av Chatarina Berglund - 11 maj 2022 17:00

  Vi hade en trevligValborgsmässoafton i och utanför Byagården i Alträsk med massor med folk  ! Majbrasa hade vi oxå och grilleldar för de som ville. Visålde även  hamburgare som grillades i en stor murrika. Och ett dignande fikabord med många  go...

Av Chatarina Berglund - 4 april 2022 16:00

Hej all mina vänner nu var det länge sedan jag bloggade men nu blir det lite grann om mat mm! Det händer ine så mcycket i Alträsk men ute i den stora världen händer det mycket tråkiga saker alla nyhetssändningar och andra program  handlar bara om a...

Av Chatarina Berglund - 16 januari 2022 17:00

  Hej svejs på er alla mina vänner och od fortsättning på det nya året 2022 ! Jaa det är ju fortfarande Covid ochmycket restriktioner det verkar aldrig ta slut! Nu är alla storhelger över Jul.Nyår och Trettondagshelgen nu blir nästa högtidpåsken o...

Av Chatarina Berglund - 13 december 2021 16:45

  HEJ sVEJS alla mina vänner nu är det länge sedan jag bloggade men ska försöka skriva ner lite grann men det händer inte så mycket numera! Vi håller oss hemmavid för det mesta! Någon tur tll stan ca 2ggr i veckan och handlar lite förnödenheter....

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards