keckes matblogg

Alla inlägg under maj 2014

Av Chatarina Berglund - 10 maj 2014 15:31

Fredag

Vi vaknade vid 6.30 huja vad tidigt men ändå skönt och kaffet var klart vi har ju timer så den startar vid 6.15 och då är det precis klart när vi vaknar 6.30 Och vi kan sova längre för den håller varmt i 2 timmar . Det är första morgonen det har varit +grader. Skönt hoppas det vänder nu. Isen blir mindre och mindre snart är den helt borta. Tänk att titta ut på morgonen och se att hela sjön är öppen och förhoppningsvis ligger helt spegelblank. Och så får man börja titta efter båtar i stället för skotrar. Och dom som sitter och metar i sina båtar istället för att se dom som sitter på isen och pimplar. Härligt.  

Tommy var ute och fixade brädorna i staketet och sen har han skrapat det oxå för han ska måla det.  

Det var myckdet aktiviteter hos grannen som håller på att lägga nytt tak på sin stuga. Det var lite otäckt att titta ut och se att dom klättrade på taket och tog bort de gamla plåttaketför det är ganska högt efterso det är vindsvåning på stugan. Jag var orolig att någon skulle ramla ner.  Och nu har dom ett blått tak i form av en presenning. Och ingen ramlade ner heller som tur var.

Molly har varit ute och sprungit rätt så mycket. Hon gillar verkligen att vara ute. Mellan varven har hon varit inne med mig och vilat.Tommy badade henne oxå och det gick jättebra. Hon sprattlade lite i början så det stänkte vatten över hela golvet. Sen gick det hur bra som helst. Vi blåste henne torr med hårblåsen och då njöt hon riktigt, hon gillade det verkligen. Och riktigt hundschampo som luktade så gott. Och efter det lite spraybalsam (för hundar)som luktar jättegott.

Jag förbereder för mddagen i kväll som vi ska avnjuta tillsammans med Hasse och Fredrik. Till förrätt ett surdegsbröd med gravad oxfile, basilikasås och ruccolasallad. Till varmrätt smördegsrullar fyllda med köttfärs, ädelost, västerbottensost och  soltorkade tomater. Till efterrätt en pavlovamaräng med rice crisp toppad med vaniljsmörkräm, grädde,färska bär och citronlakritsflarn. Dom tyckte allt var jättegott.

Vi kollade lite på Lets Dance för att se vem som skulle vinna och det blev ju så klart Benjamin även om jag hade önskat att Steffo skulle vinna. Tiden gick så fort och helt plötsligt var kl 00.30 och Hasse och Fredrik åkte hem och vi plockade unadan och sen intog vi sängläge efter en trevlig kväll.


 


 


 


    


 


Jag vet inte varför fotografen har tagit med hunden och en halv människa när han skulle fota efterrätten....

  

    

Av Chatarina Berglund - 8 maj 2014 18:53

Onsdag

Vi vaknade vid 6.30 och vackert var det ute, men kyligt i luften. Sjöfåglarna simmade omkring och gjorde till sig för varandra. Och Molly ut och gav järnet ner mot sjön och ville så gärna ut och simma med alla sjöfåglarna, men hon stannade som tur var på land.

När vi fikat och läst NSD och jag hade löst korsord en stund så var det dax för de övriga morgonsysslorna.

Tommy ville åka till Luleå idag för han skulle köpa en såg av något slag en sticksåg heter det visst.

Jaa, vi gjorde oss klara för en Storhedensväng och började med Jula och där hade dom lite olika sådana där sticksågar. Han bestämde sig för en och så skulle han ha extra blad till den. Det skulle följa med blad till den vi köpte men han behövde fler så vi köpte en förpackning extra. En kille som jobbar på Jula kom fram och frågade om vi behövde hjälp och då frågade Tommy om det var rätta sågbladen till maskinen vi köpt. Japp sa killen det är universal och passar till alla. Ok så bra sa vi. Sen åkte vi vidare till Coop och intog lunchen där på restaurangen. Jag åt Paj och Tommy åt Kreolsk gryta, det var faktiskt gott.

Sen åkte vi till Ica Maxi och handlade en del. Och sen styrde vi kosan hemåt och packade upp det vi handlat.

Tommy var ivrig att kolla på sågen han köpt och öppnade den och det fanns inte några extra blad med, lurad..

Och bladen vi köpt passade inte när Tommy började kolla i bruksanvisningen så stod det där vad det skulle vara för blad så han såg direkt att vi hade köpt fel. Och ändå hade vi hjälp av en kille som jobbade där..Man bli ju lite irriterad men, men en resa till blir det.

Sen blev det lite TV-tittande innan vi intog sängläge med boken ....

Som ni vet så varar julen fram till påska och då varar väl påsken fram till jula....Vipporna kvar ännu


 


Torsdag

Även denna morgon såg härlig ut när man tittade ut, men det är fortfarande kyligt med bara +2 på morgonen och -grader på natten. Det var massor med sjöfåglar som simmade runt här utanför vi räknade till 14 knipor och några gräsänder, kanadagäss med flera. Och dom håller nog på att bilda par nu för dom fjäskar och gör sig till för varandra den ena värre än den andra. Men det gäller ju att hitta den rätte.

Vi fikade som vanligt och läste NSD och jag löste lite korsord .. Det är bra att få igång hjärnan tidigt på morgonen då hänger den med hela dagen.

Våra funderingar denna morgon var vad ska vi hitta på denna dag och vi bestämde oss för att åka en sväng till Storheden igen för att byta sågbladen på Jula. Så vi drog en sväng vi 11-tiden och vi var tvungen att köra förbi Boden för Centralvägen är stäng på grund av Militärernas lekfulla upptåg. Det är nästan stängt för jämnan numera. Det är synd för det är betydligt närmare för oss att köra över Mockträsk, Selet och Sandnäset men tyvärr så gick det inte idag heller.

Vi åkte direkttill Jula för att fixa felköpet och det gick bra och vi fick rätt blad med oss hem. Men bladen som skulle ingå dom fick han ta från demomaskinen dom hade framme. Killen på Jula som hjälpte oss han öppnade en kartong med en likadan sticksåg som vi hade köpt och där fanns det 2 extrablad. Mycket konstigt tyckte vi, men Julakillen han sa bara att det är någon som stulit dom, va undrade vi är det sant öppnar dom kartonger och stjäl 2 sågblad som ändå inte kostar mer än några kronor. Joo, svarade han dom stjäl allt som går  och mer där till..Vi börjar bli van med det.

En sväng på ÖB blev det oxå och ett fika på Trend Cafe med kaffe och en varm toast. Jag tog en med salami, ost och tomater och Tommy tog en skagen, Det var riktigt gott och mycket mat så det blev både lunch och middag.

Sen styrde vi kosan mot Boden och stannade till på Granngården och köpte 5 säckar med planteringsjord och 2 påsar med sättpotatis, tidiga sorter. Dom har redan börjat gro så dom går nog att sätta under helgen.

Och en sväng förbi OK och böt gasoltuben till grillen.

När vi kom hem var det riktigt skönt solen värmde och det var väldigt skönt på altanen.Vi var ute och och Molly sprang runt här och busade av sig. Tommy började använda sin nya såg och kapade till några brädor som han ska ha till staketet det är en del brädor som behöver bytas ut, och sen ska han måla det.

Och vackert var det spegelblankt på sjön och den lilla vind som blåste var sydlig. Hoppas nu att det vänder så vi får lite varmare så vi kan vara ute och fixa till lite för kommande planteringar.

Man vill helst kunna vara ute och inte behöva ha vinterjackan på för att inte frysa det är ju ändå maj.

Sen blev det lite TV-tittande Halvåtta hos mig, Matprogram  på 5-an mm.

I kväll är det lite mer rörelse än det  brukar vara här på Sandudden . Våra grannar Sarah och Nicklas med sina flickor är här och dom ska nog sova här. Även Mikael och Maria med taxen Maja är här med sin husbil och ska oxå sova över här. Dom ska jobba hårt i helgen med att ta ned det gamla plåttaket och lägga ett nytt tak på Sarahs och Nicklas stuga. Det är kul när det lyser och rörs lite mer än vanligt.

Nu är snart den här dagen slut men vi ska inte gå och sova ännu på ett tag.

Molly sover hon är slut efter dagens strapatser...

   

Av Chatarina Berglund - 6 maj 2014 22:44

I dag vaknade vi vid 7- tiden lite senareän vi brukar. Skönt. Kaffet var redan klart så det var bara att göra mackor och fika och läsa NSD som inte innehåller så mycket läsbart. Men som tur ärså har jag mina korsord som jag löser.

Och jag har skickat in massor med korsord men vinsterna verkar utebli. Jag vann trisslotter 2 ggr på Piteå-Tidningens korsord,men ingen vinst på trisslotterna.

När Molly var ut och morgonpinkade så tog hon ett skutt rakt ut i vattnet men eftersom vattnet är högt nu så är delar av vår tomt täckt med vatten och där hon hoppade var det land så hon tog bara ett skutt tillbaka upp på land igen.

Jag har börjat kolla på mina sommarkläder från fjolåret för att veta vad jag kan ha när jag ska åka till Turkiet.

Men man lär sig aldrig tar alltid med för mycket. Men det har jag hört att även dom som reser mycket mer än vad jag gör är inte bättre på att packa lätt och rätt.

Det är ganska kyligt i luften på dagarna det är bara solen som värmer. Och det är -grader på nätterna fortfarande.

Man känner inte för att vara ute så mycket. Jag brukar sätta potatis i mjölkpaket den här tiden i maj men vi får hoppas att det blir bättre framåt helgen, och att det blir +grader även på natten.

Tommy har varit  ute och donat hela dagen.På em åkte han ner till stan och tvättade bilen på OK för den var väldigt smutsig. Men den blir ju det på en gång igen eftersom vår  väg  fortfarandeär  blöt och lerig.

Till middag lagade jag en gryta på fläskkött, paprika, lök, vitlök, selleri och ingefära, kokt potatis, tomater, smörstekta färska champinjoner och tomatmarmelad. Det smakade mycket bra.

I övrigt har vittat på TV Halv åtta, Äntligen hemma och Biggest loser. Och nu är kvällen snart slut och det är dax att inta sängläge och några sidor i boken..

Det är bara 46 dagar kvar till Midsommarafton.. Tänk vad fort tiden går..

    

   



Av Chatarina Berglund - 5 maj 2014 16:32

Om vi börjar med Valborgsmässoafton så var det en bättre dag vädermässigt än vi hade räknat med. Ingen snö vid majbrasan och många år har det varit massor med snö över hela gården och runt brasan vid byagåden, men år var det snöfritt. Skönt.

Vi åkte dit vid 16-tiden för vi är ju med i gruppen som anordnar festligheterna i byn. Vi fixade kaffe och ställde ut alla borden och det var ett välfyllt vinstbord som skulle lottas ut under kvällen. (Jaa inte bordet men det som var på bordet.) Hasse och Tommy var dit på dagen och fixade till sittplatser utomhus och även eldstäderna som vi använder för att grilla korv satte dom ut.

Jag bakade samiska mjukkakor, kokade tomatmarmelad och gjorde egen ketchup för att skänka som vinster till lotteriet. Sen köpte vi en del godis och chips och lite annat så att barnen får något att välja av oxå.

Vid 18-tiden började folket välla in nää, kanske inte välla men då började dom dyka upp. Och vi började med korvgrillning först.Sen tände dom majbrasan och det vart riktig fyr i den. Vi fick använda vattenslangen och spruta vatten runt brasan så det inte  spred sig till gräset.

Sen var det fika inne i byagården med hembakt fikabröd, flera sorter. Och efter det var det dragning i lotteiet.

Vi började med barnen som alla hade en egen lott och fick välja sin vinst först på det viset behöver ingen vara ledsen för att ha blivit utan..

Vi var ca 35 vuxna och drygt 20 barn. En trevlig kväll men lite kyligt blev det på kvällen. Vi städade ihop en hel del innan vi gick hem för att inte ha så mycket på 1-a maj att röja undan.


       

1-maj var väl inte så strålande vädermässigt men lite blandat sol och moln mm. Vi var hemma hela dagen förutom en sväng til byagården och tog reda på de sista efter Valborgsfirandet.

Vi var ute och plockade en del och Tommy krattade färdigt hela tomten. Och Molly hon var ute ch sprang och i stället för att kratta så sprang hon rakt genom högarna somTommy krattat ihop så han fick kratta ihop dom en gång till...Dubbelarbete. Men då lastade han på högarna på vagnen till 4-hjulingen och körde bort dom.

Ochså springer efter sjökanten och föröker jaga sjöfåglarna och hon skulle nog helst vilja hoppa i och simma efter dom. Men hon minns nog när hon hoppade i sist att det var inte så skönt...

Till middag blev det friterad lax, sallad och  tzatsikisås. Det var jättegott.


       


Då är vi framme vid fredag och det var inte heller någon strålande dag lite sol, blåst, kallt och lite snöflingor. Varje em har det kommit något sånt där il med lite hagel, snö mm, men som dom sa förr det ska ju ner innan det kan bli någon värme i luften.

Vi var ute och kollade lite på krukorna vi ska använda när vi planterar och kollade vad vi har och vad vi behöver komplettera. Jord måste vi i alla fall få hem ganska snart. De är ju fortfarande -grader på nätterna så vi törs inte sätta ut något i växthuset ännu.

Molly var oxå ute och hon sprang runt men när hon var på väg att dra från tomten då ropade vi nej, och då vände hon och kom tillbaka. Hoppas bara att det frotsätter så..

Till middag blev det Dubbla grillade köttfärsbiffar fyllda med ädelost, klyftpotatis och tomatsalsa. mycket gott.

Lite TV-tittande Lets dance bl a. sen kom våra grannar Christer, Chatrine och Caroline över en stund och hälsade på och vi satt och surrade om allt möligt. Molly skällde en hel del åt dom när dom kom, och vi vet inte riktigt hur vi tar bort det. Det är ingen ide att skrika och säga tyst för hon skäller bara mer då..Är det någon som har några bra tips...

Sen hämtade Chatrine Zamira deras kattjej så dom skulle få hälsa på varandra. Och Zamira hon tog sig upp på höjden direkt och satt och tittade ner på Molly och Molly var väldigt nyfiken ville gärna att hon skulle komma ner och leka..men inte det. Efter dom gick hem så plockade vi undan och sen var det sängen och den var så himla skön...


         


Och hips vips är vi framme vid lördag och fint såg det ut när man var inomhus, men när man gick ut så var det kyligt i luften och isen är ju kvar. Det stannade som upp när det är -grader på nätterna. Men utanför oss är halva sjön öppen ca. Och massor med sjöfåglar som simmar runt och dom är lite ovänner och slåss ibland. Det är 2 knippar och dom verkar inte förtjusta i varandra. Tommy lade ut mjärdet i fredags och var och vittjade det idag men inte någon fisk. Men däremot är det massor med fisk som slår nära land men dom går inte in i mjärdet. Det får ligga i ett tag till får vi se vad som händer.

Jag ägnade mig åt travet en hel del, som vanligt är på lördagar. Jag satte dit och tog bort och la till och,och,och

det hjälpte inte alls. Nää 4 rätt igen och inga pengar men nya tag nästa lördag.

Idag har jag gravat lax, gravat en bit innanlår och lagt en skinkstek i saltlag som jag kokat först och sen ska den ligga i saltlag i 5 dygn och sen ska den torkas av och ligga i kylen 1 dygn. Sen kryddar man den och lindar in den i handdukar och hänger ut den i ett soligt fönster. Jag har gjord det förr och den är jättegod. Jag brukar hänga den i inglasningen i fönstret där och då ska den hänga 1 vecka om det är varmt och 2 veckor vid lite svalare väder.

Vi var bortbjudna på grillkväll hos våra grannar Ekboms på kvällen så jag behövde inte tänka på att laga någon middag. Vi trodde det skulle bli en fin kväll så vi kunde sitta ute och äta, men det stämde inte det dom lovat vädergubbarna..men hur ofta stämmer det.

Dom hade gjort grillspett med en massa gott på fläskkött, nötkött, bacon, köttbullar, korv,majskolv mm till det

Stekt potatis, sallad, bearnaisesås , pepparsås och stekt hallumiost.Till efterrätt hemgjord glass med smultron från deras egen trädgård och garnerad med chokladgodisbitar och kaffe. Allt var mycket, mycket gott.

Och helt plötsligt när vi satt och åt så började det att snöa och det bara tilltog ibland var det riktiga lapphandskar. Nää, inte vinter nu när vi väntar på sommaren. Och det blev ett rejält lager under kvällen . Och när man tittade ut på träden så var de alldeles frostiga. Det såg ut som på vintern när det är 20 grader kallt.

Vi halkade hemåt vid 23.30 efter en trevlig kväll med god mat tillsammans med våra mysiga grannar.

Molly hon förstod inte riktigt att Ferdinand (deras äldre kattgubbe) inte ville leka med henne, trots att Ferdinand markerade bestämt med tassen 2 gånger och for under sängen så skulle Molly ändå dit och försöka få igång han. Och Zamira hon höll sig på höjden för det är enklast så...

Tack för den kvällen !!!


     

Och helt plötsligt är det söndag och snön ligger kvar ännu på morgonen.

Vi vaknade vid 8-tiden och steg upp och fikade mackor och kaffe och NSD med Duon och korsordet.

Molly ville ut i snön hon är ju van snö så hon sprang fram och tillbaka och helt plötsligt upp på altanen och ner igen och så håller hon på. Det är inte något fel på energin hos henne..

Tommy rökte en laxöring så vi pratade med Anna och vi bestämde att vi kommer ner till dom med öringen och så gjorde jag några vårrullar, sallad och dip till vårrullarna, Anna kokade potatis och köpte hårt tunnbröd och jag hade med samisk mjukkaka. Så åt vi alla tillsammans trevligt som vanligt när vi träffas. Och det var jättegod mat...Och det är bara Molly som inte riktigt kan låta bli att skälla åt Robin.Men igår då tog han på Molly kopplet och gick ut en sväng med henne och det gick riktigt bra, sen var hon rätt så lugn, men helt plötsligt kom hon på sig att jag ska ju skälla åt dig. vov.vov Nää vi hoppas att det går till sig. Och det gör det säkert, men vi bör komma på någon bra lösning.


     

Hoops måndag igen och snön är borta men -0,5 fortfarande kalla nätter. Det har frysit en tunn skorpa vid land.

Nu får vi se om Molly fattar att hon inte kan hoppa i för det håller inte och det gjorde hon tydligen för hon stod bara och tittade på sjöfåglarna som simmade där ute.

Vi fikade som vanligt mackor och kaffe och läste NSD. Sen hade jag ett korsord som jag hade börjat lösa från Piteåtidningen så jag fortsatte med det..

Sen gjorde vi de vanliga morgonsysslorna och gjorde oss klara för ett besök på Vacker tass med Molly för idag ska klorna klippas och även uppe på  huvudet, runt ögonen och håret under tassarna som är som ullsockor samt lite av skägget under hakan. Och det gick så bra hon var så lugn , trygg och snäll sa dom som klippte henne. Vi får inte vara med och det är lika bra. Det enda hon inte verkade gilla var kammen som hon hade använt då vart hon riktigt styv som en pinne när den kom fram. Då hade frisörskan sagt åt henne att den bits inte och då gick det bra.Ha,ha

Sen åkte vi på Ica supermarket och handlade några saker och sen åkte vi hem. Och till middag blev det Varmkorv med bröd det var gott..

Nu ska vi titta på TV Halv åtta hos mig, Bröderna Timell och Biggest Loser...


 

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10 11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards