keckes matblogg

Alla inlägg den 2 februari 2016

Av Chatarina Berglund - 2 februari 2016 18:30

Nu är vi redan framme i februari det var ju nyss jul tiden går fort...Jaa, nu är det några dagar sedan jag bloggade..Vädret det är växlande i temperatur mellan + 1 och - 8 det  kan vi inte klaga på och lite snö mellan varven men det är ju fantastiskt vackra dagar när solen är framme och den har börjat värma lite grann i alla fall...På fredag var vi på Vacker tass med Molly för helrekond med kamning , klippning, duschning och  kloklipp mm. Vi har klippt ner henne vi gör det var tredje månad för hon får så mycket päls och tovar mer när hon är långhårig..Hon blev jättefin..Det brukar ta ca 3,5-4 timmar men det tog bara 2,5 timme och Sandra sa att hon hade inte en tova så vi fick beröm den här gången det var ju kul..Vi passade på att handla det vi skulle och sen åkte vi tillbaka till Vacker tass och dom har ju ett fik där så då passade vi på att fika medan vi väntade på Molly..

Det blev en varm macka med sallad ,vitlökssås och kaffe mycket gott..Sen åkte vi hem och Molly var så glad när vi kom hem och även lite trött så hon sov en del...Tommy var ute sedan vi kom hem och körde lite skoter och Molly var ute och sprang en hel del och kastade sig i snön som vanligt....Jag förberedde middagen och det blev flygande Jakob med ris och sallad det var jättegott det är länge sedan vi åt det. Jag gjorde det för många år sedan en gång när Rasmus var här och han tyckte inte om det men det är bara en rätt av alla rätter ´jag lagat som han inte har gillat och det är ju ändå ett bra betyg..

     


       

Lördag då vaknade vi tidigt och steg upp och fikade en macka och kaffe och som vanligt en koll i NSD  för att hänga med i händelserna i länet...Och det var skotrar ute tidigt på fm. Tommy var oxå ute med skotern och sladdade upp spår efer sjön fram till Anna och Robins stuga och till Lillholmen och runt lite varstans men då har det ju varit en del yngre här under helgen med skotrar och kört och dom har kört sönder alla spår i sort sett man kan ju undra varför dom gör så när det finns en hel stor och bred sjö så dom bofasta skoteråkarna är rätt så irriterade...Jag ägnade ju dagen åt trav med allt vad det innebär om att läsa om kuskar och hästar och försöka fixa den där 7-an men nää, det verkar svårt nu men det ska väl inte vara lätt men nya tag igen nästa lördag bara 4 rätt denna gång...Till middag åt vi tjälknöl på 1 kg som jag gjorde tog den direkt från frysen och in i ugnen på 100 grader i 5 timmar och det funkar den blir riktigt mör och god. Sen kokar jag upp en buljong med buljongtärningar , lagerblad, vitlök, svartpeppar och lägger ner steken i den varma buljongen  så får den ligga  3 - 4 timmar och kallna sen skivade jag den och serverade med små ugnsbakade körsbärstomater som jag fyllde med mozarella och lite kryddor,fylld potatisrulle och  sallad mycket gott var det...

Carina och Lasse var förbi en sväng och hälsade på och det var ju trevligti övrigt var det en lugn kväll med lite TV-tittande och sen en stund med boken vid läggdags..

       


Söndag då vaknde vi oxå onödigt tidigt och som vanligt fikade vi  mackor och kaffe men ingen NSD..I övrigt tog vi det lugnt jag datade lite grann och så tittade vi på SM från Piteå.. På em åkte vi till Älvsbyn och åt på Trescorona

och det blev varsin entrecote med bearnaisesås, sallad och stripes och Tommy tog stekt potatis till sin det var väldigt gott men mycket mat jag orkade långt ifrån allt..Sen åkte vi hem och tittade på farmen som ju är rätt kul att se.

 

Måndag hemma hela dagen och jag  var ute en stund och busade med Molly sen bakade jag det där brödet som jag  gjorde i min stekgryta förra veckan det var gott så jag gjorde det igen och även Kavring gjorde jag vilket omständigt bröd att baka . Först skulle man göra en deg som hette anröring med jäst , mjöl,  vatten och kummin och sen var det raskdeg, surdeg och allt detta skulle blandas och det kallades då bortgöring jaa, mycket olika moment och länga jästider men det blev i all fall gott när det äntligenblev klart..

Till middag på måndag åt vi strimlat stekt  kött i en god sås med glasnudlar, sallad  med asiatisk smak, rostat surdegsbröd med en röra som heter ezme (trurkisk röra som man får innan maten i Turkiet) allt smakade jättebra.

           

 Och tillbaka till Farmen så  kännerjag igen den ena tjejen hon som heter Pernilla som är med och nu vet jag varför hon har varit med två säsonger i Böda Camping som vi såg för nåt år sedan och i den ena omgången gifte dom sig på stranden med en massa campare som var där och ett väldans ståhej. Både hon och karln som hon gifte sig med höll på med musik och hade någon egen studio där dom spelade in musik  och skrev egna låtar så då har jag fått klarhet i varför hon verkade bekant...Så bra då behöver jag inte fundera mer på det. Men på tal om Farmen vad dom verkar ovänner nu en del och stackars Sara- Marie hon har det inte lätt nu med alla som är så arga på henne men hon verkar tåla en del. Och jag begriper inte varför dom var så arg på henne man röstar ju så klart på den man anser är ett stort hot för det ärju vinna de flesta vill..Men hon blev i alla fall vald som storbonde av Gunvor och det fattade de övriga inte. Men om Gunvor hade velat vinna tvekampen och komma tillbaka till Farmen så hade hon kunna ta styrka för då hade hon nog vunnit över Sara-Marie eftersom  hon hade så ont i handen..Men hon ville ju åka hem..

Tisdag i dag och det var -19 burr vad tråkigt det var så perfekt med -8 men solen har ju varit framme lite grann och det var - 15 ett tag men nu är - 17 men det är tur at vi kan elda så vi får den där sköna värmen . Tommy har varit ner till stan en sväng med en massa återvinningsgrejer som vi samlat och till slut måste man fara med det för att inte svämma över.Jag och Molly har varit hemma och jag har rensat ut en massa kläder ur några garderober och lagat lite mat idag blev det kroppkakor, lingonsylt och smör jättegott..Jag hade lite kallpotatis i kylen och så hade jag kvar av den där potatisrullen som vi åt i lördags ochdå malde först potatisen och sen malde jag ner den där potatisrullen som innehöll paprika, ost, potatismos och stekt strimlad potatis och det funkade kanon det blev lite annan färg lite mer gula och små röda prickar från paprikan men kanongoda blev dom snacka om att ta till vara på resterna.. Nu blir det inte mer i dag ...återkommer kanske i morgon..

 

        


    i dag har solen varit uppe 6 immar och 43 minuter--8minuter längre än i går..


Bara 142 dagar till Midsommarafton

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards