keckes matblogg

Alla inlägg den 12 januari 2014

Av Chatarina Berglund - 12 januari 2014 21:54

2014-01-12

Jaa, idag vaknade vi vi 9-tiden och tempen visade - 12 lite varmare än vad det var när vi lade oss i går.

Vi fikade som vanligt en macka och kaffe det smakade lika gott som alla andra mornar. Tommy har varit ute en del och fixat med veden och fyllt på lite mat till våra små vänner på utsidan. Dom äter massor men dom är ju många oxå.

Sen har det varit skidåkning på TV både på längden och tvären som vi har tittat på en del.

Vi blev sugna på en soppa idag så då blev det en mustig köttsoppa med klimp och ostmackor, himlans gott. Och naturligtvis kom ju tryckkokaren fram då igen. Det funkar så otroligt bra från fruset till jättemört på 35 minuter.

Och potatis, morötter, palsternacka, purjolök och selleri och kryddoro ch klimp förstås. Sen bakade jag ostfrallor oxå det går snabbt att göra ca 20 st.

Sen har vi tittat på Farmen en tillbakablick på tidigare år. Det har varit en hel del udda personer och många tok och annat. Tänk att Erik som vann farmen förra året bor ihop med en av tjejerna som oxå var med i farmen i fjol. Dom höll ju ihop hela tiden på farmen oxå. Jag tror att hon heter Jannike. I morgon börjar farmen igen då får vi se vad det är för några som är med i år.

Nu väntar vi på att kl ska bli 23.00 så vi får titta på Stjärnorna på slottet eftersom vi missade det i går när vi valde att titta på Det största äventyret.

Ungefär så har denna söndag varit....


       

Av Chatarina Berglund - 12 januari 2014 12:56

Torsdag - 5 grader men blåser massor och kalla vindar. Vi åkte en sväng Åppa Bojn och handlade som omväxling.

Älvsbyvägen är inte bra det är spårigt, knaggligt och livsfarligt att var ute på vägarna nu för tiden. Dom borde hyvlas ner ordentligt. Men det verkar inte hända i denna kommun.

I Älvsbyn är människorna trevliga och glada dom hejar på oss så glatt eftersom vi varit där rätt mycket och handlat och det är ju kul. Vi fikade på Centrum kafe varsin macka och kaffe. Dom hade även blodpalt den dagen de har dom alltid på torsdagar. Onsdagar vanlig palt och torsdagar blodpalt. Och det var mycket folk där och åt och även många som kom dit och köpte palt för att ta med hem. Det kostar 70 kr per portion oavsett om du äter 1 eller 2 paltar. Om du köper med hem kostar det 15 kr per palt. Och det satt 2 kvinnor bredvid oss och dom berättade att dom gjorde 600 blodpaltar och 800 vanliga paltar varje vecka och dom börjar kl 4.00 på morgonen med paltrullningen.

Sen hem och fixade till mig för tjejträff hos Kicki. Det var trevligt som vanligt och god mat oxå det som vanligt. Till förrätt fick vi en tallrik med lite blandat kallskuret, brieost, grönpepparpate, rökt fläskfile, chorizo, rökt korv, avokado mm. Varmrätt fiskrrullader på torsk och lax med en god gräddsås med räkor mm. Till det kokt potatis, en sallad och varma gränsaker morötter, rödbetor, broccoli mm. Eftterrätt en paj med lingon och knäcktäcke och kaffe till det. Allt var jättegott. Och det surrades som vanligt om ditt och datt och mycket skratt. Kicki hade börjat använda sin surfplatta och lyckats rätt bra med att hitta de hon sökte. Ett stort steg framåt i hennes liv. Karin berättade om sin resa till Nyköping, och detvar ju första gången hon åkte ensam och det är inte alltid så lätt, men det hade gått bra. Hon åkte tåg från Stockholm till Nyköping och hamnade bredvid en ung tjej som var jättetrevlig. Hon berättade att hon skulle hem till föräldrarna och fira jul för hon var utbytesstudent i Österrike. Och resan gick så snabbt för dom hade mycket att prata om.När hon åkte hem då gick det inget tåg från Nyköping och då åkte hon buss och Annelie följde med henne till Stockholm. När hon sen skulle åka med tåget från Centralen ut till Arlanda kom det en ung kille och undrade om dom kunde dela biljett och det gjorde dom och satt även tilsammans under resan. Samma där han var väldigt trevlig och pratsam han berättade att han hade varit på bröllop till Puerto Rico och var på väg hem. Han hjälpte Karin på med väskorna och när dom kom till Arlanda hjälpte han även henne av med väskorna. Som Karin uttryckte det en ung gentleman.

Kul! Vi sa just att det är så när man reser ensam då finns det alltid folk som ställer upp och hjälper en. Om man reser 2 eller flera så har man ju redan sällskap .Cilla och Milla hade varit till Luleå  på dagen och helt plötsligt började oljelampan att lysa och dom svängde in i Sävast och hade olja med sig och fyllde på, och sen skulle dom åka mot Luleå igen och det var inte lätt att hitta ut till Lulevägen igen dom gjorde flera försök men insåg att det blev fel gång på gång till slut lyckades dom komma sig till Luleå. Det var ungefär som en labyrint. Även om det var tjejträff så kom Tobbe med ett inlägg om de fyra stadierna när man blir äldre först tappar man namnen på personer, sen tappar man utseendet, sen glömmer man stänga gylfen efter toabesök och det sista och fjärde stadiet man glömmer öppna gylfen när man går på toaletten haha. Sen pratade vi om en massa människor som finns i Boden som verkligen utmärker sig och då förstår jag att vi är inte så ofta ute på stan i Boden för jag har ingen aning om vilka personerna är. En karl  som går med rullator och klär sig i damkläder tights lila och korta kjolar med volanger och paljetter,och en kille som går med en röd lång skinnrock och jättehöga platådojor och en mössa med döskallar på. Jaa, det finns en hel del konstiga människor eller...

En liten bråkdel om allt vi hann med under kvällen...

Och idag den 9 januari skulle min svärfar ha fyllt 91 år och även ha sin namnsdag


   


Fredag Oj- 12 . Tommy var ute och skottade lite snö. Och han fyllde även på mat till de små vännerna på utsidan.Jag gjorde en blandning av margarin ,linfrö, solrosfrö, corn flakes, valnötter och mini marshmallows som jag körde ihop i matberedaren (det var inte vår middag om ni tror det) nää det var vår små vänner på utsidan som fick denna delicata blandning. Vi hade sparat de tomma skalen från kokosnötterna som jag fyllde med denna blandning och Tommy hängde ut dom , och gissa om dom gillar det...

Sen blev det lite förberdelser för middagen här på kvällen tillsammans med våra grannar.

Det blev en förrätt med gratinerad hummer och snurrade smördegspinnar med ost. Till varmrätt gjorde jag sjömansbiff med en sallad och varma rödbetsklyftor med parmesanost. Till efterrätt var det en paj med lingon och knäcktäcke och till det vaniljglass. Dom tyckte allt var jättegott. En trevlig kväll med våra grannar som höll på till ca 00.30, sen plockade vi undan och kom väl i säng någon gång vid 2-snåret. ...


 


 


 

Lördag

Jaha - 12 idag oxå . Och det blåser en del. Vi eldade en brasa och det var så varmt och skönt inne. Tommy var ute en del och fixade med snön och fåglarna mm.

Jag ägnade mig som vanligt åt spel och dobbel V-75 både till oss själva och till tjejträffen. Det är inte lätt att få ihop det , men ingen experthjälp denna gång heller. Och tänk jag lyckades få 5 rätt på tjejträffens system och det blev 102 kr inte mycket men dock. Själv fick jag 6 rätt och fick sammanlagt 1200 kr ej att förakta. Det var Maharaja som förstörde för mig igår. Hon skulle vinna trodde jag men näää......

Middagen bestod av helstekt fläskkarre som jag skar ut så den blev platt och sen fyllde jag den med persilja, senap, senapsfrön och vitlök sen rullade jag ihop den och band ihop den och stekte den på låg värme i 4 timmar.

Till det halva fyllda potatisar en god sås , sallad och en omelett med sparrisstuvning. Allt var jättegott. Karren blev väldigt saftig och god.

Vi såg något som lyste så starkt på himlen på eftermiddagen i går och det rörde på sig vad kan det ha varit?

Efter det tittade vi på tv postkod och Det största äventyret det är jättebra tycker vi.

Sammantaget en lugn kväll med god mat...


       


Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards