keckes matblogg

Alla inlägg den 18 januari 2014

Av Chatarina Berglund - 18 januari 2014 15:08

Fredag

Jaa, kallt var det även på morgon när vi vaknade - 22 burr, burr. Inte vill man vara ute så mycket när det är så här kallt. Vi eldade en brasa och det blir så skönt inne i alla fall. Och mysigt att morgonfika med en sprakande brasa i kaminen. Och titta på våra vänner som jobbar på för födan och för att överleva. Och kurrarna dom kan nästan göra vad som helst för att få tag i maten.  En hängde upp och ner och åt samtidigt på en talgboll. Dom är verkligen akrobatiska. Tommy fyllde på mat åt de små på utsidan det går en hel del nu när det är kallt.

Ni kanske undrar över rubriken idag , joo ni kommer att förstå av vad som följer nu...

På fm ringde det en som bor i byn och berättade att 2 renar som hade krokat ihop och dom var på väg efter sjön mot oss.

Men vad gör man åt det undrade jag, jaa svarade han ,det blevju som erat problem nu. Oj, tänkte jag inte kan vi börja jaga renar och ta isär dom och inte har vi något lasso heller, det går ju inte. Jag ringde till Hasse som i sin tur ringde till han som äger renarna och har kört ut dom hit till byn. Och själv bodde han i Harads, men hans pappa bodde i stan så han skulle ringa till han och be han åka ut. Det dröjde väl ca 1 timme innan han dök upp och då hade renarna gått över på andra siadan och vi såg i kikaren att den ena renen låg ner och den andra stod bredvid. Den som låg var ju säkert så slut.

Och då kom lappappan hit och han hade ingen skoter och dåliga kläder. Han fick låna en skoter och körde över till andra sidan sjön , men då hade renarna dragit upp i skogen någonstans . Vi såg där han for med skotern och det tog en väldans tid så vi tänkte nu har han kanske kört fast med skotern och började tänka undrar om han hade telefon med sig men det hade han säkert. Men helt plötsligt så kom en ren springande på sjön och den sprang i samma spår som dom tog när dom kom. Och efter en stund kom lappen på skotern och vi såg i kikaren att han hade något bakom skotern och det var den andra renen som han släpade efter skotern så den hade tydligen dött av utmattning, stackarn.Vilket drama , men tack vare oss så klarade sig den ena renen. Han sa ,lappen att dom krokar ofta i varann, och dom kommer inte loss själva utan det slutar med att båda dör eftersom dom inte får i sig mat och blir så utmattade. Tänk vad jobbigt. han var väldigt tacksam att vi hade kontaktat dom så att han lyckades rädda den ena renen.

I övrigt gjorde vi väl inte så mycket..Hasse, Fredrik och Ronja hälsade på en stund och drack kaffe och surrade en del...Till middag blev det stekta kycklingklubbor med risotto med svamp, lök och paprika en sallad,stekt vitkål med lök och chiliflakes och en god sås. Det var så smarrigt.....

Och solen visade sig oj vad det är härligt när man får se den en stund och bättre lär det bli..

Dagen har blivit 1 timme oh 54 minuter  längre sedan 21 december...solen upp kl 09.17 ner kl. 14.11härligt



   

Vad gör mn inte för födan....

         

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards