keckes matblogg

Alla inlägg under januari 2014

Av Chatarina Berglund - 18 januari 2014 15:08

Fredag

Jaa, kallt var det även på morgon när vi vaknade - 22 burr, burr. Inte vill man vara ute så mycket när det är så här kallt. Vi eldade en brasa och det blir så skönt inne i alla fall. Och mysigt att morgonfika med en sprakande brasa i kaminen. Och titta på våra vänner som jobbar på för födan och för att överleva. Och kurrarna dom kan nästan göra vad som helst för att få tag i maten.  En hängde upp och ner och åt samtidigt på en talgboll. Dom är verkligen akrobatiska. Tommy fyllde på mat åt de små på utsidan det går en hel del nu när det är kallt.

Ni kanske undrar över rubriken idag , joo ni kommer att förstå av vad som följer nu...

På fm ringde det en som bor i byn och berättade att 2 renar som hade krokat ihop och dom var på väg efter sjön mot oss.

Men vad gör man åt det undrade jag, jaa svarade han ,det blevju som erat problem nu. Oj, tänkte jag inte kan vi börja jaga renar och ta isär dom och inte har vi något lasso heller, det går ju inte. Jag ringde till Hasse som i sin tur ringde till han som äger renarna och har kört ut dom hit till byn. Och själv bodde han i Harads, men hans pappa bodde i stan så han skulle ringa till han och be han åka ut. Det dröjde väl ca 1 timme innan han dök upp och då hade renarna gått över på andra siadan och vi såg i kikaren att den ena renen låg ner och den andra stod bredvid. Den som låg var ju säkert så slut.

Och då kom lappappan hit och han hade ingen skoter och dåliga kläder. Han fick låna en skoter och körde över till andra sidan sjön , men då hade renarna dragit upp i skogen någonstans . Vi såg där han for med skotern och det tog en väldans tid så vi tänkte nu har han kanske kört fast med skotern och började tänka undrar om han hade telefon med sig men det hade han säkert. Men helt plötsligt så kom en ren springande på sjön och den sprang i samma spår som dom tog när dom kom. Och efter en stund kom lappen på skotern och vi såg i kikaren att han hade något bakom skotern och det var den andra renen som han släpade efter skotern så den hade tydligen dött av utmattning, stackarn.Vilket drama , men tack vare oss så klarade sig den ena renen. Han sa ,lappen att dom krokar ofta i varann, och dom kommer inte loss själva utan det slutar med att båda dör eftersom dom inte får i sig mat och blir så utmattade. Tänk vad jobbigt. han var väldigt tacksam att vi hade kontaktat dom så att han lyckades rädda den ena renen.

I övrigt gjorde vi väl inte så mycket..Hasse, Fredrik och Ronja hälsade på en stund och drack kaffe och surrade en del...Till middag blev det stekta kycklingklubbor med risotto med svamp, lök och paprika en sallad,stekt vitkål med lök och chiliflakes och en god sås. Det var så smarrigt.....

Och solen visade sig oj vad det är härligt när man får se den en stund och bättre lär det bli..

Dagen har blivit 1 timme oh 54 minuter  längre sedan 21 december...solen upp kl 09.17 ner kl. 14.11härligt



   

Vad gör mn inte för födan....

         

Av Chatarina Berglund - 16 januari 2014 22:33

Torsdag

Den  här dagen för 2 år sedan avled min svärfar då var han 89 år. Vila i frid farfar Gunnar...

Vi vakande väldigt tidigt på morron kl 5.30 även jag oj, vad det kändes tidigt, men även rätt skönt att var uppe så tidigt. Dagen blir lång och man hinner mycket.

Vi åkte till Kallax 8.20 för att skjutsa Chatrine till flyget . Hon och Gunilla ska åka till Thailand i 2 veckor.

Jag såg en bild på FB där dom sitter på nån bistro på Arlanda  och äter och även nån öl fanns med på bilden, nää men usch så trist det såg ut......

Stackars dom tänk vad mycket          det kommer att vara och för att inte tala om vad dom kommer att svettas och vara klibbiga hela dagarna och så måste dom bada för att svalka av sig och tänk så blöta dom kommer att bli huja låter inte kul alls. Och all mat dom måste äta och alla drinkar dom kommer att dricka, och ca + 28 på kvällarna huva ligen, Och sen är det samma alla dagar bara sol och bad och mat och drinkar och åka omkring och titta på alla vackra ställen nää men fy bubblan  så trist det låter....Nää tacka vet jag -25 och ljust i ca 4,5 timme och sen mörker och inte blir vi svettiga och klibbiga nää i - 25 håller man sig fräsch och torr. Och inte behöver vi blöta ner oss för att svalka oss ,nää bara gå ut en stund. Och inte behöver vi dricka en massa drinkar som man blir däst av. Nää en kopp varmt te eller hett kaffe det är vad vi behöver. Och sen om man vill man se vackra nejder kan man ju åka till Lillholmen eller varför inte till Storholmen. Jaja, men lite jävla avundsjuk är man trots allt haha.

När vi lämnat henne på Kallax åkte vi till Coop och handlade samt fikade på Trend cafe en macka och kaffe.

Efter det åkte vi hemåt och packade upp det vi handlat. Tommy åkte sen till Antons lägenhet för att fortsätta med målningen. Jag bakade hamburgerbröd, varmkorvbröd och midnattskakor. Till middag åt vi bara varmkorv med hembakt bröd det var gott.

Sen har vi tittat på Farmen och på Antikrundan. Och nu är kl 23.30 och kvällen börjar lida mot sitt slut och sängen och boken väntar...



 


 



Av Chatarina Berglund - 15 januari 2014 20:16

Onsdag

Jaa, på morron steg Tommy upp 5.30 huja så tidigt. Jag låg till 7.00 i alla fall. Tommy och Hasse skulle ju till stan och börja i Anton och Sannas lägenhet. Tommy målar och Hasse snickrar. Dom fick golvet idag och bar upp det 3 trappor huja,huja tur att dom är unga. Jag har varit hemma och städat undan det sista av julen och bytt gardiner. Det känns rätt skönt att få bort även ljusstakar och stjärnor. När ljuset börjar återvända känns det fel med dessa ljuspunkter. Man märker väldigt tydligt på morgonen att det ljusnar tidigare. Och så vackert är det nu när solen är uppe på dagarna. jag fotade idag precis när solen var på väg ner....oh. så vackert...

Det var bara - 15 på morron så vi trodde att nu blir det varmare, men det blev kallare under dagen.

Jag krossade mitt fina pepparkakshus idag  och lade ut det till fåglarna att kalasa på och det har dom oxå gjort dom verkar gilla pepparkakor och nonstop.

Det gick bra för hantverkarna idag dom har hunnit en hel del i lägenheten. Dom fortsätter i morgon då ska han måla sovrummet klart och så ska dom lägga in golvet där för dom får nya sängen på Fredag.

Men i morgon ska vi först åka till Kallax och skjutsa en granne som ska ut och resa. Vi ska vara där 9.30 och det tar ca 1 timme att köra dit så då blir det till att stiga upp tidigt.

Jag har även bakat 30 mjukkakor idag av paltspadet som har varit fruset sen jag kokade palt senast. Och dom blev riktigt goda.

Till middag åt vi stekt makrill, stuvad spenat , kokt potatis och rårivna morötter. Jättegott. Nu har vi ätit fisk 2 dagar på raken, förstår ni hur intelligenta vi kommer att bli. Men det kanske är lite sent att tänka på intelligensen nu eller...Nää egentligen inte det kan väl aldrig bli för sent för det. Och spenaten då blir vi kanske stark som Karl-Alfred och det är ju inte helt fel..

Sen i kväll har vi tittat på Farmen och på handbollen som Sverige vann med 30-22 heja,heja...



           


Av Chatarina Berglund - 14 januari 2014 19:02

Måndag

Idag var det -13 grader när vi vaknade vid 7.30 och vi började med att elda en brasa. Sen blev det fika som vanligt en macka och kaffe. Det känns alltid rätt.Vi läste NSD och den var tunn och rätt så innehållslös dessutom...Tommy tycker det är synd att vi inte får Världsbladet (PT) på morgonen samtidigt som vi får NSD, men det går inte numera så vi får den med posten. Det finns mera att läsa om i PT än i vår lokala tidning och jag är benägen att hålla med,även om Boden skriver dom mer än NSD. Konstigt...Och våra vänner på utsidan dom jobbade på flög fram och tillbaka och hit och dit och hängde upp och ner. Dom kämpar verkligen för födan. Det är som ett skådespel att titta på dom på morgonen.

Senare åkt vi till stan en sväng.Chatrine liftade med oss ner till stan för hon har fel på sin bil. Vi åkte till Anna och Robin för att lämna mat som vi hade över. Anna jobbade men Robin var hemma och han kokade kaffe så vi fikade där, och så kom Iris förbbi och hälsade på, kul att träffa henne. Hon hade slitit sig från Vitattnet.

Maten vi lämnade var gryta, sjömansbiff, fylld ugnstekt karre och köttsoppa samt ostfralla. Då har dom mat någon dag och slipper fundera på det.

Vi åkte sen på supermarket och handlade några saker och där var det en hel del kändisar, och det vart en hel del surrande med alla möjliga. Sen åkte vi hem och lagade middag och det blev köttfärssås, pasta, grönsaker och parmesan, mycket gott.

Vi tittade på Farmen och oj,oj det verkar vara en hel del intrigmakare i år. Få se hur det fortlöper.

Sen skulle vi titta på handbollen , men just när det började kom Hasse, Fredrik, Justina och Ronja och hälsade på

och det passade bra för jag hade precis kokat kaffe, så vi fikade lite kex med ost och bullar och kolamuffins.

Det var kul att dom hälsade på och vi surrade och skrattade massor och tiden bara rann iväg helt plötsligt var kl drygt 01.00

Sen var det sängen och en liten stund med boken ...




 

     


Tisdag

I dag kl 08.00 när vi vaknade var det - 17 grader. Och då blev det en brasa och fika, NSD och vännerna på utsidan. Samma fart på dom idag. Kurrarna oxå dom springer fram och tillbaka och ena stunden är dom på fågelbordet nästa stund är dom på taket och så håller dom på. När Tommy hämtade ved såg han en massa  gråa pälstussar som låg i snön utanför här från något djur,,men vilket djur kanske några ekorrar som haft slagsmål

eller...det var så korta små tussar så det såg inte ut som att det kunde vara  kattslagsmål.

Och våran Evert har vi ju inte sett till sedan tidigt i somras. Så den kan knappast var vid liv nu.

Vi åkte även till stan idag för att titta på Antons och Sannas nya lägenhet som dom har köpt. Hasse ska hjälpa dom med att lägga nya golv mm och Tommy ska hjälpa dom med en del inom måleribranchen. Lägenheten var fin men en del skavanker fanns de ju och sen vill dom oxå sätta sin egen prägel på den så klart.

Efter det så åkte vi till återvinningen och tittade vad dom hade för roliga grejer. Men det blev endast 2 böcker av Karin Wahlberg för 20 kr, väldigt billigt.

Sen åkte vi hemåt och och nu har dom fixat vägen både hyvlat och breddat så nu är det stor skillnad att köra på Älvsbyvägen. Det känns bra. Det har varit en vacker dag idag med solen som verkligen visat sig, man blir så glad när man tittar ut och ser solen. Även om det är kallt så är det så vackra dagr.

Väl hemma blev det middagsförberedelse .Jag tänkte på vägen hem på vad vi skulle kunna fixa för käk och kom på att vi hade en förpackning med steksill i kylen. Så det blev ugnstekt sill med lök och gräddsås, kokt potatis, rödbetor och kokta ägg. Hujedamej så gott det var...

Lite TV-tittande Farmen, Bygglov mm. Och nu bloggar jag samtidigt som jag lyssnar och tittar på Leif GW Persson. Han är oxå en rolig typ.

Dagen blir längre och längre för varje dag och nu är solen uppe ca 4 timmar och 34 minuter Solen går nu upp 9.26 och ner kl 14.00 Visst är det härligt...


     

Av Chatarina Berglund - 12 januari 2014 21:54

2014-01-12

Jaa, idag vaknade vi vi 9-tiden och tempen visade - 12 lite varmare än vad det var när vi lade oss i går.

Vi fikade som vanligt en macka och kaffe det smakade lika gott som alla andra mornar. Tommy har varit ute en del och fixat med veden och fyllt på lite mat till våra små vänner på utsidan. Dom äter massor men dom är ju många oxå.

Sen har det varit skidåkning på TV både på längden och tvären som vi har tittat på en del.

Vi blev sugna på en soppa idag så då blev det en mustig köttsoppa med klimp och ostmackor, himlans gott. Och naturligtvis kom ju tryckkokaren fram då igen. Det funkar så otroligt bra från fruset till jättemört på 35 minuter.

Och potatis, morötter, palsternacka, purjolök och selleri och kryddoro ch klimp förstås. Sen bakade jag ostfrallor oxå det går snabbt att göra ca 20 st.

Sen har vi tittat på Farmen en tillbakablick på tidigare år. Det har varit en hel del udda personer och många tok och annat. Tänk att Erik som vann farmen förra året bor ihop med en av tjejerna som oxå var med i farmen i fjol. Dom höll ju ihop hela tiden på farmen oxå. Jag tror att hon heter Jannike. I morgon börjar farmen igen då får vi se vad det är för några som är med i år.

Nu väntar vi på att kl ska bli 23.00 så vi får titta på Stjärnorna på slottet eftersom vi missade det i går när vi valde att titta på Det största äventyret.

Ungefär så har denna söndag varit....


       

Av Chatarina Berglund - 12 januari 2014 12:56

Torsdag - 5 grader men blåser massor och kalla vindar. Vi åkte en sväng Åppa Bojn och handlade som omväxling.

Älvsbyvägen är inte bra det är spårigt, knaggligt och livsfarligt att var ute på vägarna nu för tiden. Dom borde hyvlas ner ordentligt. Men det verkar inte hända i denna kommun.

I Älvsbyn är människorna trevliga och glada dom hejar på oss så glatt eftersom vi varit där rätt mycket och handlat och det är ju kul. Vi fikade på Centrum kafe varsin macka och kaffe. Dom hade även blodpalt den dagen de har dom alltid på torsdagar. Onsdagar vanlig palt och torsdagar blodpalt. Och det var mycket folk där och åt och även många som kom dit och köpte palt för att ta med hem. Det kostar 70 kr per portion oavsett om du äter 1 eller 2 paltar. Om du köper med hem kostar det 15 kr per palt. Och det satt 2 kvinnor bredvid oss och dom berättade att dom gjorde 600 blodpaltar och 800 vanliga paltar varje vecka och dom börjar kl 4.00 på morgonen med paltrullningen.

Sen hem och fixade till mig för tjejträff hos Kicki. Det var trevligt som vanligt och god mat oxå det som vanligt. Till förrätt fick vi en tallrik med lite blandat kallskuret, brieost, grönpepparpate, rökt fläskfile, chorizo, rökt korv, avokado mm. Varmrätt fiskrrullader på torsk och lax med en god gräddsås med räkor mm. Till det kokt potatis, en sallad och varma gränsaker morötter, rödbetor, broccoli mm. Eftterrätt en paj med lingon och knäcktäcke och kaffe till det. Allt var jättegott. Och det surrades som vanligt om ditt och datt och mycket skratt. Kicki hade börjat använda sin surfplatta och lyckats rätt bra med att hitta de hon sökte. Ett stort steg framåt i hennes liv. Karin berättade om sin resa till Nyköping, och detvar ju första gången hon åkte ensam och det är inte alltid så lätt, men det hade gått bra. Hon åkte tåg från Stockholm till Nyköping och hamnade bredvid en ung tjej som var jättetrevlig. Hon berättade att hon skulle hem till föräldrarna och fira jul för hon var utbytesstudent i Österrike. Och resan gick så snabbt för dom hade mycket att prata om.När hon åkte hem då gick det inget tåg från Nyköping och då åkte hon buss och Annelie följde med henne till Stockholm. När hon sen skulle åka med tåget från Centralen ut till Arlanda kom det en ung kille och undrade om dom kunde dela biljett och det gjorde dom och satt även tilsammans under resan. Samma där han var väldigt trevlig och pratsam han berättade att han hade varit på bröllop till Puerto Rico och var på väg hem. Han hjälpte Karin på med väskorna och när dom kom till Arlanda hjälpte han även henne av med väskorna. Som Karin uttryckte det en ung gentleman.

Kul! Vi sa just att det är så när man reser ensam då finns det alltid folk som ställer upp och hjälper en. Om man reser 2 eller flera så har man ju redan sällskap .Cilla och Milla hade varit till Luleå  på dagen och helt plötsligt började oljelampan att lysa och dom svängde in i Sävast och hade olja med sig och fyllde på, och sen skulle dom åka mot Luleå igen och det var inte lätt att hitta ut till Lulevägen igen dom gjorde flera försök men insåg att det blev fel gång på gång till slut lyckades dom komma sig till Luleå. Det var ungefär som en labyrint. Även om det var tjejträff så kom Tobbe med ett inlägg om de fyra stadierna när man blir äldre först tappar man namnen på personer, sen tappar man utseendet, sen glömmer man stänga gylfen efter toabesök och det sista och fjärde stadiet man glömmer öppna gylfen när man går på toaletten haha. Sen pratade vi om en massa människor som finns i Boden som verkligen utmärker sig och då förstår jag att vi är inte så ofta ute på stan i Boden för jag har ingen aning om vilka personerna är. En karl  som går med rullator och klär sig i damkläder tights lila och korta kjolar med volanger och paljetter,och en kille som går med en röd lång skinnrock och jättehöga platådojor och en mössa med döskallar på. Jaa, det finns en hel del konstiga människor eller...

En liten bråkdel om allt vi hann med under kvällen...

Och idag den 9 januari skulle min svärfar ha fyllt 91 år och även ha sin namnsdag


   


Fredag Oj- 12 . Tommy var ute och skottade lite snö. Och han fyllde även på mat till de små vännerna på utsidan.Jag gjorde en blandning av margarin ,linfrö, solrosfrö, corn flakes, valnötter och mini marshmallows som jag körde ihop i matberedaren (det var inte vår middag om ni tror det) nää det var vår små vänner på utsidan som fick denna delicata blandning. Vi hade sparat de tomma skalen från kokosnötterna som jag fyllde med denna blandning och Tommy hängde ut dom , och gissa om dom gillar det...

Sen blev det lite förberdelser för middagen här på kvällen tillsammans med våra grannar.

Det blev en förrätt med gratinerad hummer och snurrade smördegspinnar med ost. Till varmrätt gjorde jag sjömansbiff med en sallad och varma rödbetsklyftor med parmesanost. Till efterrätt var det en paj med lingon och knäcktäcke och till det vaniljglass. Dom tyckte allt var jättegott. En trevlig kväll med våra grannar som höll på till ca 00.30, sen plockade vi undan och kom väl i säng någon gång vid 2-snåret. ...


 


 


 

Lördag

Jaha - 12 idag oxå . Och det blåser en del. Vi eldade en brasa och det var så varmt och skönt inne. Tommy var ute en del och fixade med snön och fåglarna mm.

Jag ägnade mig som vanligt åt spel och dobbel V-75 både till oss själva och till tjejträffen. Det är inte lätt att få ihop det , men ingen experthjälp denna gång heller. Och tänk jag lyckades få 5 rätt på tjejträffens system och det blev 102 kr inte mycket men dock. Själv fick jag 6 rätt och fick sammanlagt 1200 kr ej att förakta. Det var Maharaja som förstörde för mig igår. Hon skulle vinna trodde jag men näää......

Middagen bestod av helstekt fläskkarre som jag skar ut så den blev platt och sen fyllde jag den med persilja, senap, senapsfrön och vitlök sen rullade jag ihop den och band ihop den och stekte den på låg värme i 4 timmar.

Till det halva fyllda potatisar en god sås , sallad och en omelett med sparrisstuvning. Allt var jättegott. Karren blev väldigt saftig och god.

Vi såg något som lyste så starkt på himlen på eftermiddagen i går och det rörde på sig vad kan det ha varit?

Efter det tittade vi på tv postkod och Det största äventyret det är jättebra tycker vi.

Sammantaget en lugn kväll med god mat...


       


Av Chatarina Berglund - 8 januari 2014 17:42

Trettondagsafton, kände mig risig ont i kroppen, huvudet och halsen allmänt  hängig. Vilade en hel del och Tommy klev in i köket och fixade middagen. Det kändes bra att bli serverad. Det blev ingen Vilda Western för oss det kändes jobbigt att tänka på Western med pang pang och en massa vildar. Nää, en lugn kväll med TV och pytt i panna

med rödbetor och stekta ägg. Jättegott.

Lade mig tidigt och läste en stund i min bok sen somnade jag rätt så tidigt. Skönt.



Trettondagen

Jag vaknade ganska tidigt på morgonen och kände mig riktigt utvilad och i betydligt bättre form än  trettondgsafton. Snö hade det kommit under natten så det var vitt ute. Vi fikade som vanligt kaffe och smörgås och det är ju alltid lika gott. Och våra små vänner dom flaxade på för fullt och kämpade med maten. Även kurrarna var här och jobbade för att komma åt frön och nötter mm.. Tommy hängde upp en korg som han fyllde med solrosfrö han hängde den på klädstrecket och tänkte att nu kan inte kurre komma åt den maten för dom kan ju inte sitta på klädstrecket. Men ack så fel han hade. Helt plötsligt hoppade kurre (kurrarna) från tallen rakt ner i korgen och prickade den oxå. Och det var ganska långt från klädstrecket och rätt så högt upp , men lätt som en plätt fixade han det. Dom klarar allt

Tänk om man hade en sån energi oj,oj... Men jag återvände till köket igen och fixade middagen det kändes bra.

Jag vill inte vara från spisen många dagar. Jag gjorde en potatispannkaka för jag var så jäkla sugen på det. En sådan som mamma gjorde,som vi barn älskade. Ofta när hon frågade vad vi var sugna på svarade vi just potatispannkaka.  Hon gjorde den på ett speciellt sätt utan ägg och mjölk mm. Bara rå potatis som man maler som

när man gör palt.Och sen blandar man salt och vetemjöl i smeten och rör ihop det ordentligt. Man tar en långpanna och bryner köttigt rimmat fläsk i den och sen häller man i smeten och brer ut den och gräddar den  drygt 1 timme. Efter ung. halva tiden tar man ut den och vänder pannkakan. Är det svårt att vända den kan man dela den i 2 halvor då är den lättare att vända. Den ska bli lite knaprig och smaken är lite som palt. Oj, det var så himla gott. Det är riktig potatispannkaka. Om man söker  recept på potatispannkaka kommer det bara upp sådana recept med ägg och med mjölk. Inget som min mammas och den är bara godast...

Senare blev det lite TV-tittande Landets skönaste gårdar,  Årets mästerkock mm.

Och sängen och boken ....Och dagen har blivit 58 minuter längre sedan det vände den 21 december. Det blir bara bättre...


 

Tisdag

Vi vaknade rätt så tidigt och fikade kaffe och macka och surrade på vad vi skull hitta på en sådan här dag. Det var +-grader fortfarande och blött och grått och disigt och väldans tråkigt väder.

Men det verkar vara så det ska vara denna vinter. Vi bestämde i alla fall att vi skulle åka till Storhedn en sväng och kolla på spisar. Jag behöver en ny men vi har 70 cm bredd och det finns inte så många som har den bredden hemma. Det blev då inge köp ännu. Vi ska åka på ELON och kolla någon dag. Dom skulle få hem och sen kunde dom beställa en till ett ganska vettigt pris. Tänk nu är det vardag igen och rätt så skönt det oxå. Inte för att det spelar så stor roll för oss som är lediga alla dagar. Men alla som jobbar unnar man ju de extra lediga dagarna.

Middagen blev på COOP restaurangen en hamburgertallrik. Jaa, det var riktigt gott det oxå som omväxling.

Sen åkte vi hem och packade in det vi handlat och sen tittade vi på  Sveriges mästerkock och Maria Wern en spännande kriminalserie i 2 delar.

Hips vips var kl 00.20 och dax att inta sängläge. Läste ganska länge och sen var det hopplöst att sova. Vi låg mest och trillade runt och suckade och surrade , men samtidigt spelar det ju ingen roll om vi inte somnar på en gång. Vi får ju sova hur länge vi vill på morgonen. Bortåt 03.30 somnade jag i alla fall.



Onsdag

Redan onsdag oj vad veckorna springer i väg. Vi vaknade i alla fall tidigt  på morron redan kl 07.00 och fikade en macka och kaffe, och eladade en brasa. Trots att det är + grader är det ändå skönt att elda. Vi kommer förhoppningsvis att var tröttare i kväll så attvi kan somna tidigare än 03.30

En lika grå, trist , blöt till och med regn har det kommit ganska mycket av  idag. Man vill inte alls gå ut.

Nu är glada julen slut, slut, slut, nää inte riktigt ännu, men vi har i alla fall haft julgransplundring jag och Tommy idag. men vi har bar tagit bort tomtarna och julgranen, men ljusstakar och stjärnor får var kvarä nnu ett tag.

Det blev så tomt  när julgranen försvann.

Men det var ingen riktig julgransplunrdring som vi hade hemma när jag var liten. Då var det dans kring granen och lekar och även godispåsar. Men det blev en enkel plundring med kaffe och smörgås det gick bra det oxå.

Till middag blev det en riktigt mustig gryta med högrev, lök, vitlök, rött vin, krossade tomater, buljontärningar, champinjoner, syltlök, bambuskott kryddor mm. Ner med köttet som var fruset i tryckkokaren tillsammans med  tomater,lök, vitlök , vin, buljong och kryddor och lite vatten. Koktid 45 minuter mört som sjutton. Skar köttet i små tärningar och blandade i resten av tillbehören och lät det koka ihop en stund. Serverade detta tillsammans med kokt potatis och broccoli. Jättegott. Det blir väldigt god och mustig sky i tryckokaren. Det är verkligen en fanatstisk uppfinning. Jag kan varmt rekommendera den.

Nu blir sveriges skönaste gårdar, Sveriges mästerkock och Maria Wern med den spännade upplösningen på hennes kriminalserie.


   


 


      




Av Chatarina Berglund - 5 januari 2014 12:51

Jaa, nu har det gått några dagar på år 2014 och det verkar väl bra så här långt. Vädermässigt väldigt varmt och halt och regn och minst av allt snö. Det är ju annorlunda att det är varmt så här länge mitt i den normalt kallaste tiden på hela vintern. Men vi kanske får vänja oss med sådan vintrar framöver.

Nyårsdagen då tog vi det bara lugnt och tittade på TV och åt potatissoppa till middag med ostmackor och det var så gott.

Torsdag åkte vi en sväng till stan och köpte en ny trådlös fast telefon för den vi hade brusade och sprakade så det gick knappt att prata i den.

Sen var vi till Sixten Nilssons och tittade på skotrar. Det fanns en hel del fina och dyra. Vi handlade lite på kvantum och sen åkte vi hem. Väl hemma så tog vi det bara lugnt och åt lite rester till middag. Sen tittade vi på TV bl a Antikrundan och Tyskungen av Camilla Läckberg. Fredrik var förbi en sväng och drack kaffe.


 


Fredag var vi hemma hela dagen och Tommy var ute och fixade en del och jag var inne och fixade ,städade lite mm.

Hasse ringde och vill vi skulle komma dit och äta middag med dom och det tackade vi så klart ja till.

Han hade gjort en mindre form med janssonstill förrätt och sjömansbiff till varmrätt och glass med färsk frukt till efterrätt. Allt var så himla gott. En trevlig kväll med god mat och dryck vad kan man mer begära.

Hemma strax efter 24 och då var det sängen som gällde.


Lördag jaa, även idag var det +grader när vi kollade tempen. Tommy gick en promenad på morgonen. Jag är fortfarande förkyld och hostig så jag väntar med promenaderna till det gått över.

Då var det ju V-75 dax igen och som vanligt satte jag mig och kollade på travet och hade ju bestämt mig för att inte kolla på några experter utan bara gå efter mina egna tips. Och inte gick det bra heller 4 rätt och inte får man några pengar på det. Nää, men jag kan inte skylla på någon annan än mig själv den här gången. Inte var jag någon expert den här gången, men vi får väl se nästa lördag , kanske det går bättre....

Till middag åt vi en förrätt med rårakor löjrom och gravad oxfile.  Till varmrätt Grekisk pyttipanna med en kall sås  av creme fraiche med rivet limeskal, vitlök, salt och peppar. De var jättegott.

Senare blev det lite TV-tittande Stjärnorna på slottet mm. Våra grannar var över en sväng och hälsade på och vi surrade om ditt och datt. Vi bestämde att vi skulle åka till Western Farm trettondagsafton, men i natt har jag knappt sovit på grund av hostan jag har hostat halva natten , väldigt jobbigt. Jag känner mig som upphängd och nedsläppt idag.  Huvudvärk, hostig , snorig och allmänt risig, trodde det skulle ge sig jag har ju haft det en vecka nu. Så det blir nog inget Farmen för mig.

Dagen har blivit 42 min längre sedan det vände.Härligt....Solen gick idag upp 09:48 och ner kl 13:30


 


     


     

    


Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards