keckes matblogg

Alla inlägg under maj 2013

Av Chatarina Berglund - 20 maj 2013 19:05

2013-05-20

Måndag

Jaa, i morse var det mulet, men senare kom solen fram och det var riktigt skönt på em. Passade på och tvätta överkastetoch en del mattor bl a. det är ju så härligt när man kan hänga ut tvätten. Hållt på lite med mina plantor som vanligt.

Potatisen har kommit upp. Härligt. Och vad det har grönskat snabbt björkarna har ju slagit ut mycket.

En härlig tid är nu.....Jag har varit till byagården och fotat en del där både inne och ute. Vår byaförening tänkte hyra ut både byagården och bagarstugan under O-ringen.

Idag till middag blev det fläskpannkaka med hemkokt jordgubbssylt, Det var gott.

Rasmus ringde vid 15.30 och undrade om Tommy hade kommit hem ,men det hade han inte . Han brukar komma vid 16.30 Rasmus ville åka ut med han och hämta sin moppe som han lämnade sist han var här, men när han ringde hade Tommy redan åkt och var nästan hemma. Då bestämde vi att vi äter och sen kommer vi och hämtar dig i stan så får du köra moppe hem. Och det gjorde vi så nu hoppas jag att det går bra man är ju lite orolig att det ska hända något. Men han lovade höra av sig när han kom hem....


   

Av Chatarina Berglund - 19 maj 2013 21:39

2013-05-19

Söndag

Milla fyller år i dag Grattis till henne.

Oh, vilken härlig dag det varit idag. Vi har varit ute hela dagen och slöat och jobbat bara lite...Jag blev så sugen på ta ett dopp , men då gick jag ner med fötterna i sjön och kände efter nääää, inget bad ännu alldeles för kallt +11 ingen badtemp. Då kom jag på att jag skulle sätta mina fötter i ett fotbad och fixatill dom så här inför sommaren och barfotaracet. Det är ju inte kul med vinterfötterna, hälar som är som rivjärn och några andra skavanker, jag tror inte jag är ensam om detta fenomen.

Jag tog fram fotbaljan fyllde vatten det var sjövatten jag använde men Tommy hade tagit upp vatten i kannor som hade stått sen igår och det var perfekt i temperatur och satte mig nere vid sjön med en underbar utsikt lite lagom bris, och spegelblankt vissa stunder. Bara det måste ju göra att fötterna mår bra. Sjöfåglarna simmade omkring och en del måsar flög runt och och dök efter fisk. Och vissa måsar flög bara runt och skränade,men till och med det låter vackert.

Jag satt länge för jag tänkte hela vinterns gamla hudsamling ska bort och det tar tid...Oj, ni skulle bara veta vilka fötter jag har nu mjuka som en barnstjärt..fantastiskt. Jag var tvungen att ta på mig sockar för jag nämndes inte gå och smutsa ner mig på en gång.

Och gissa vad vi åt till middag ,joo surströmming med kokt potatis, lök,tomater , tunnbröd både mjukt och hårt.

Oh så gott och så härligt när man kan sitta ute och äta den.

Jaa, ungefär så har dagen varit, helt underbar.



Så vackert var det när jag satt i fotbad.....

     

Av Chatarina Berglund - 19 maj 2013 12:57

2013-05-18

Lördag

Ägnade en del tid på fm åt V-75 som vanligt det gick käpprätt åt h-vete nu pratar vi inte mer om det.....

Oh, vilken härlig dag sol,sol och åter sol. Det här behöver vi alla få njuta av. Varit ute hela dagen för det gäller at ta till vara på dessa dagar. Jag har planterat om en del växter som vuxit sig för stora  i de små krukorna.

Tommy har fixat sommarvattnet från sjön med min hjälp, och det funkar klockrent. Det är bra att ha när vi ska börja vattna allt i växthuset, tvätta av bilen mm.

En och annan båt har passerat under dagen. Och även vi har varit ute en premiärtur med båten vi var tvungen att ha båten  när vi satte ut slangen till sommarvattnet. Slangen är 100 meterl ång så den måste långt ut för att ligga på djupet.Vi har väldigt långgrunt här.

Till middag blev det rimmad ( legat i en saltlag i ca 2 dygn) hel kyckling , som jag ugnstekte i ca 1 tim och 10 min. Potatisgratäng, grekisk sallad, fyllda paprikor och en kall sås med creme fraiche, paprika , chili mm. Allt smakade mycket bra.


       




Av Chatarina Berglund - 18 maj 2013 21:39

2013-05-17

Fredag

Ojjj vilken härlig dag med sol , sol och åter sol. Tommy kom hem vid 13-tiden och vi var ute och njöt av det fina vädret.Det gäller att passa på. Jag har planterat om en del växter igen.

Chatrine vår granne ringde och ville att vi skulle komma dit och äta middag dom skulle grilla. Vi tackade så klart jaaa.

Vi satt ute och åt i det fina vädret, och maten var jättegod. Grillat kött som var väldigt mört och gott 2 potatisgratänger en med vitlök och en med grönmögelost båda var jättegoda. Sallad, persiljesmör och bearnaisesås.Mycket, mycket gott. Efterrätt glass med hallon oxå jättegott det fixade Caroline (dotter i huset)

och det fixade du bra " Carro" tack för det.

Sen satt vi ut hela kvällen vi fick klä på oss allt eftersom temperaturen sjönk. Två andra grannar (Thord och Birgitta) kom oxå över med sin hund Kinda och satt och surrade med oss fram mot 00.30 En mycket trevlig kväll som vanligt i våra grannars närvaro. Tack för den kvällen Christer, Chatrine och Caroline.

Det är en väldigt härlig tid vi går till mötes nu. Förväntansfulla på hur sommaren blir, hoppas att den blir bra...



Av Chatarina Berglund - 17 maj 2013 18:07

2013-05-16

Torsdag

Vilken härlig dag det blev idag, med sol och värme. En riktig sommardag...Jag åkte till Älvsbyn som omväxling för att veckohandla. Jag var ut och kände på tempen , och kl var bara 10.00 och lite kalla vindar här vid vattnet.

Jag tänkte nu tar jag fram min svarta kappan alltså den utan foder (sommarkappan), tidigare har jag haft den svarta med foder, kändes lite sorgligt att hänga den åt sidan men ok man måste hänga med årstiderna. Men tänkte jag...kängorna får hänga med idag oxå, och även den lilla cerisrosa halsduken. Klar  att sätta  mig i bilen och styra kosan mot Älvsbyn , nöjd med sommarsmäcken tralala, men väl i Älvsby gick jag först på bolaget och köpte en vinflaska till tjejträffen  som vi ska ha i kväll, och...där kom det in en äldre dam med shorts, vita ben (det har ju alla som inte har solat nyligt) och linne samt foppatofflor oj, tänkte jag är det så man ska vara klädd idag vilken miss av mig, men jag tänkte vaddå hon är väl den enda som är så lättklädd här på byn, men icke det vimlade av sådana lättklädda människor. Jag åkte till Coop och skulle handla och där möttes jag av massor med lättklädda människor med t-shirt, shorts, barbent, mm huja. Jag tänkte ställa mig på parkeringen och ropa , jag åkte från Arjeplog i morse kl 04.00 -grader därav klädseln. Haha!! Handlade snabbt och åkte hem och svidade om till lättare klädsel....

Hem och packade in varorna och sen var det dax att göra sig klar och åka på födelsedagskalas hos "lilla" Rasmus som fyller 16 år oj, vad tiden går....

Och där var det en massa gott som vanligt, fikabröd, tårta och smörgåstårta. Jag kunde inte motstå smörgåstårtan jag åt en lien bit trots att jag skulle på tjejträff hos Kicke senare. Iris var oxå där kul att träffa henne det är inte så ofta nu sedan hon flyttade till Vitvattnet. Tyvärr var inte Wilma hemma hon var på domarutbildning så hon träffade vi aldrig.

Efter kalaset var det dax att åka till Kicki på tjejträff, vi hämtade upp Karin på vägen oxå.

Väl på Baldersgatan var det en fördrink ute på altanen det var jätteskönt att sitta ute en stund. Och grannen närmast han öppnade dörren och när han såg oss, han sa oj ikväll blir det jobbigt. Om ni klär av er naken ringer jag polisen. Haha vi lovade att vi skulle behålla kläderna på hela kvällen. Jag vet inte hur dom brukar bete sig dom som besöker Kicki o Tobbe i vanliga fall man kan ju undra.

Sen flyttade vi in och blev serverade en förrätt av smördegsbulle fylld med lax och räkor mm. mycket gott. Varmrätten var grillspett 3 olika sorter kyckling, fläskfile och köttfärs. till det klyftpotatis, två kalla såaer sallad och varma grönsaker morötter, blomkål, rödbetor mm oxå väldigt gott.

Till efterrätt en tårta med grädde och någon röra vet inte vad men jag smakade en liten smal bit för jag äter ju aldrig några sötsaker.

Sen tuggades det och surrades om allt möligt mellan himmel och jord. Bl a om hundar Morris (lotta hund) och om Sally en beaglevalp som Milla och hennes familj ska köpa den är bara några dagar gammal ännu.

Sen pratade vi naturligtvis om flickan som är försvunnen i Boden mycket konstigt att hon inte hittats ännu.

Och Milla hon hade så konstigt i ögonen dom rann, sved , brände kliade och kändes som någon hade stuckit något vasst föremål i ögonen. Vi hade en massa förslag vad det kunde vara starr, pollenallergi, inflammation mm.Hon smorde med en salva som Kicki hade fått när hon hade haft besvär.

Och Karin berättade att Annelie hade fått inbjudan till parfymträff i Stockholm det var Mikael Bindefeldt som hade skickat den. Emma Sjöberg (Wiklund) skulle lansera en ny parfym och det var därför hon var inbjuden.Annelie har ju själv en parfymblogg. Spännande.

Jag berättade att Tommy har skickat in sina pensionspapper så nu är det nära förestående med pension för han. Det blir kul oj vad trevligt vi ska ha...

Jaa man kommer inte ihåg allt vi surrade om det blir en hel del på dom timmarna.

Men sammantaget en riktigt trevlig kväll...


     



         


Av Chatarina Berglund - 15 maj 2013 17:56

2113-05-15

Onsdag

Grattis Sofia på namnsdagen!

Idag är det i alla fall sol, men huja vad det stormade här nere vid sjön på fm. Vinden vände till västlig vind på em. och betydligt varmare blev det.

Jag mår lite bättre idag , men inte bra. Känns i kroppen ont i benen och huvudet, men hostan är bättre. Så det går åt rätt håll.

Jag har tagit det lugnt idag. Varit ute i växthuset och vattnat potatisen och fixat lite i övrigt där.För snart börjar det bli dax att få ut lite plantor. Det ska ju tydligen bli varmt till helgen. Det längtar vi ju alla efter.

Jag var ute och fotade lite och upptäckte att det blir lite besvärligt när vi ska sitta vid vår grillplats, som det ser ut nu måste vi ha båten när vi ska ut och grilla i den haha. Det sjunker nog undan snabbt får vi hoppas.

Till middag idag blev det fläskfile i en sås av lätt creme fraiche ,4 %-ig grädde , paprika, lök, vitlök chili,kalvfond och gröna oliver. Till det kokt potatis och en sallad. Jättegott.


           


Av Chatarina Berglund - 14 maj 2013 17:46

 2013-05-14

Tisdag

Jaa, idag var det inte heller något strålande väder. Och inte gör det saken bättre att jag själv kände mig både mulen och hängig. Har hostat massor i natt, och fortsatte på morgon med  nysande, hostande, huvudvärk och ont i kroppen .

Jaa, vad gör man en sådan här dag då. Joo, jag plockade ur en hel del kläder ur garderoberna sånt som jag inte använt på ca 3 år, och det innebär att jag kommer aldrig att använda dom igen. Ner i kartonger med dom. Det blev 3 kartonger. Men allt har gått som segt ingen fart på mig alls, men kanske inte  så konstigt. Det känns som jag har feber oxå men jag har inte kollat det , men det är bara dumt för då blir man ännu sämre.

Dom ringde från TV 24 och undrade om jag kunde ställa upp angående det här med kronans utökande av skjutfältet, buller mm. För hon menade att det berörju i allra högsta grad Alträsk. Dom skulle komma hem till mig och prata och filma, men som tur var kunde jag överlämna det till andra i byn som är väldigt insatta i detta. TV inget för mig och särskilt inte idag när jag kände mig som upphängd och nedsläppt. Inte ens styling hade hjälpt.

Några fler projekt blev det inte idag. Karin och jag skulle åka till Luleå i morgon hade vi bestämt , men det får jag ställa in när jag känner mig så här. Vi får åka till veckan en dag i stället.

Till middag blev det kroppkakor med lingonsylt och smör. Gott...



  


Tomatplantorna tar sig....


   

        

Av Chatarina Berglund - 13 maj 2013 18:28

 2013-05-13

Måndag

Grattis Linnea på namnsdagen.

Idag har det varit en riktig tråkig dag med mest regn. Tänk igår var det så härligt och idag inte härligt alls.

Igår söktejag fram shorts, bikini, kortbyxor mm. för jag tänkte nu blir det sommar, men usch då inte kände jag för shorts idag, nää dom får vä ligga i garderoben så länge...På onsdag ska det tydligen komma värme enligt alla experter.

Men det är inte värst för oss i Kiruna har det snöat i natt och även hela dagen idag, dom vill definitift inte ha shorts.

Jag har i alla fall hängt undan sista vinterjackorna i dag. Hoppas vi inte behöver dom mer.

Man måste hänga undan vintersmäcken för att få plats med sommargarderoben, inte för att jag har så stor sommar-utstyrsel. Vissa plagg har man både sommar och vinter.

Till middag idag lagade jag grekisk moussaka med en sallad till det riktigt mumsigt.


   

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11 12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29 30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards