keckes matblogg

Alla inlägg under februari 2013

Av Chatarina Berglund - 19 februari 2013 17:49

2013-02-19

Tisdag

Vilken underbar dag det har varit i dag. -10 i morse, men bara -4 under dagen, och ännu varmare i solen. Den värmer rejält redan nu.

Jag gick en liten promenad tog på mig solglasögon för det var så ljust så det var svårt att se mot den vita snön.

Härligt, tyst hörde till och med en och annan fågel som kvittrade. Jag hittade en fin skylt som jag fotade och lite andra vackra bilder från naturen. En hare skuttade oxå över vägen framför mig.När jag kom tillbaka satte jag mig en stund på altanen och njöt av denna vackra dag. 

 Sedan gick jag in och gjorde i ordning lunchen till Evert. Han kom på en gång och åt upp allt.

Jag gick ut senare och röjde lite i en av bodorna som vi har, där vi samlar allt så länge vi kommer in , men när det inte går längre då måste man göra något åt det. Och det blev bra.

Sen var det dax för middagsplanering. Undrar vad jag ska laga idag, joo då komjag på att jag ska göra fiskbiffar. tog fram ett paket torsk från frysen. Jag malde fisken och även lök och paprika. blandade sen allt med ägg, potatismjöl, lite matlagningsgrädde och kryddor.

Gjorde biffar vände dom i panko (en slags ströbröd) och stekte dom. Till det åt vi kokt potatis, en kall sås med

creme fraiche, finhackade morötter, lök, dill, paprika, saltgurka och kryddor. Rårivna morötter, gurka och tomter. Mycket gott.


Konstnärliga Milla har gjort den fina skylten!!!


   



Utan denna krydda kan man inte klara sig!!! Vi äter den till och med till palt det gör  även  våra barnbarn .

 



           


Av Chatarina Berglund - 18 februari 2013 17:57

2013-02-18

Måndag

Jaa, en vacker dag har det varit i dag. Med sol, och ett härligt ljus. En liten promenad blev de på fm. skönt med frisk luft. Evert han följde med en bit på vägen men vände om ganska snabbt. Han satt på

altanen och väntade på mat när jag kom tillbaka.

Och mat fick han och åt med god aptit. Senare på em dök han upp igen då fick han en portion till.

Jag har sutit och kollat på frön på nätet och beställt en del. Det är lika bra att göra det nu medan det finns kvar.

Sen har jag beställt nya glasögon på nätet. Det blir spännande när jag får dom.

Många kommentarer Justina om ditt lilla brev du skrev när du var 13 år. Men...alltså...hur är det nu egentligen...med det där..lever du inte efter det du skrev eller....jag tänker på vad Anton skrev.....haha. Vi dillar och grillar och gillar dig....

I helgen har det varit många skotrar ute och kört på Alträsket, men det är tydligen en del vatten. Så fort det blir bra väder då tinar skoteråkarna fram. Men huja vad en del kör dom flyger fram som galningar.

Middagen i dag blev ugnstekt falukorv fylld med tomater, lök , paprika och ost. Och till det potatismos och sallad .Mycket gott.

Senare blir det farmen det blir spännande och se vem Sanna väljer som storbonde.


   


Av Chatarina Berglund - 17 februari 2013 19:29

2013-02-17

Söndag

Jaa, en vanlig söndag till att börja med, fika och bäddning, mata Evert mm. Sen tog vi bilen och åkte till stan för att hälsa på dottern med familj, men den enda som vi fick träffa var ju Rasmus, men det var  inte bara det. Var ju kul att träffa han i alla fall. De övriga familjemedlemmarna var i Luleå. Ludde spelade tydligen match där.

Jaha tänkte vi vad hittar vi på då. Vi åker till Storheden en sväng, sa Tommy, ok sa jag då gör vi det.

Vi gick och kollade lite i affärer och sen åkte vi till coop och på restaurangen dom hade nötstek och stekt karre i skivor. Och en peppar och rödvinssås till det. Det var så segt kött och skuret i så tjocka skivor det gick knappt tugga. Och pepparsåsen var inte heller god den var bara staaaark men inte smakade den varken peppar eller rödvin bara starkt. Nää tummen ner för coops restaurang.Det enda jag har ätit där som varit gott det är stekt lax.

Det var inte värt att fotografera ens en gång.

Sen gick vi en sväng på coop och handlade några saker, bl a lite såjord börjar snart bli dax för att sätta frön.


JUSTINA jag hittade det här som du skrev när du var 13 år. Det är skrivet på ett recept somjag hittade när jag satt och bläddrade i en av mina receptpärmar.

lever du själv upp till det där. Haha


 


Av Chatarina Berglund - 17 februari 2013 13:12

2013-02-16

Lördag

V-75 spel som vanligt efter konstens alla regler kollat upp kuskarna verkligen synat dom i tömmarna , men det hjälper inte baaara 5 rätt och naturligtvis ingen utdelning på 5 rätt typiskt.Men inte ger jag upp för det .Nää nya tag nästa lördag. I bland undrar jag om man bara skulle köra på telefonnumret eller födelsenummer det kanske skulle funka ännu bättre vi får se nästa lördag vilken strategi det blir då. Nog om detta.

Evert kommer som vanligt och äter 2 gånger per dag. Sitter på altanen och solar sig mellan varven.

Tommy är bättre i dag det känns skönt.

Melodifestivalen skiiit, och återigen värdelöst.

Middagen igår var Stek som jag ugnstekt på 125 grder ca 2,5 timme och marinerat i 2 dygn. Den var supergod och mör. Potatisrosor och hasselbackspotatis, sås, petit chouxer fyllda med svampstuvning (sopp som vi plockat i höstas) sallad. Mycket gott!!!

En vacker vinterbild från lördag!!


         

Av Chatarina Berglund - 16 februari 2013 16:49

2013-02-15

Fredag

Ytterligare en vecka att lägga till handlingarna. Härligt väder har vi i alla fall. Och fredag är ju bästa dagen på veckan.

Tommy är lite småhängig,ont i halsen och förkyld även blåsor i munnen. Jag känner inget ännu, men vi får väl se om jag klarar mig, hoppas det. Grannen har blivit bättre men ej bra fortfarande dålig ork. Det sitter väl i ca 2 veckor säger dom som vet.

Middag i dag fredag blev det Smördegsrullar med potatis, rökt lax, lök, ägg och dill gratinerade i ugnen. Och även pastarullar med spenat, rökt lax, lök, och en sås med cremefraiche vitt vin och 1/2 buljongtärning och sallad till. Riktigt gott. Vi tittade på tv såg bl a På spåret och sen såg vi  farmen det var bra att Jannike klarade sig .

En lugn och skön kväll.

Och brevet  vi fick i veckan (orange) det är ju ett hån mot folk som jobbat i hela sitt liv där ser man hur mycket det är värt.


     

Av Chatarina Berglund - 14 februari 2013 18:56

2013-02-14

Torsdag

Efterfrågan på detta recept  


Köttfärsfrestelse


8-10 medelstora potatisar


500 g köttfärs

1 gul lök(hackad)

2 rivna vitlöksklyftor

2 dl chilisås (hot eller vanlig)

1 buljongtärning

1 hackad chili (röd)

2 dl matlagningsgrädde

Kryddor efter behag


Bryn köttfärs, lök och vitlök tillsätt chilisås, chili, buljongtärning och vatten ca 4 dl och låt det koka ihop späd med mera vatten vid behov.Den blir godare ju längre den får koka. Tillsätt matlagningsgrädden och avsmaka kryddningen man kan sätta i sambal oelek om den känns tam.

Skala och riv potatisen på den grövsta rivskivan. Förkoka gärna potatisstrimlorna i vatten blandat med buljongtärning en stund ca 5 min.

Varva sen i en ugnsfast form potatis i botten sen köttfärsröran och potatis högst upp.

Strö på riven ost och grädda i 175-200 grader ca 45 minuter.

Servera med sallad. Smaklig spis!!!


 


Av Chatarina Berglund - 14 februari 2013 18:25

2013-02-14

Torsdag

Alla hjärtans dag vilket påhitt egentligen. Sådana dagar kan man ha när man själv vill om man vill, tycker jag.

I dag har jag varit till stora staden och handlat lite mat åt oss och åt Evert. Jag ringde min granne Chatrine i dag . Hon är sjuk tydligen influensan hon är riktigt däckad. Hon har ont både utanpå och inuti kroppen, feber och huvudvärk. Jag ringde för att kolla om hon behövde något när jag ändå skulle ner och handla. Det enda hon behövde var panodil och det köpte jag till henne och en bukett med lila tulpaner det kan hon behöva som uppmuntran. När jag gick dit med grejerna stannade jag inte länge. Rädd att bli smittad.

Tommy är oxå lite hängig ont i halsen och lite rethosta och ev. feber, men han har jobbat i alla fall. Smittan slipper man inte undan.

I dag blev det en enkel middag pytt i panna med stekta ägg och rödbetor. Mycketgott!!


 

Av Chatarina Berglund - 13 februari 2013 17:49

2013-02-13

Onsdag

Jaa, onsdag idag nu är snart veckan slut igen.Det går så fort snart har vi sommar.

Evert har varit och fått sin mat han fick även en semla  utan mandelmassa , men med vispad grädde. Han gillade även den.

Tänk vad fort det går snart är det dax att åka till Lillholmen och elda och laga mat och sitta vid bakvalen och äta och pimpla (fisk). Det är härliga tider.

Middagen idag blev köttfärsbiffar, kokt potatis, rårivna morötter och gratinerad broccoli med ostsås.


           




Det ser härligt ut!!!

 


Hoppas vi får större fiskar än så här!!!

   


       

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18 19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards