keckes matblogg

Alla inlägg under januari 2013

Av Chatarina Berglund - 17 januari 2013 22:44

2013-01-17

Torsdag

Ja, när man vaknade i morse var det -27 burr. Inte särskilt uppmuntrande. Man kan inte gå ut och promenera, joo kan men vill inte.

Evert han är minsann ute i alla väder och han kom även i dag och fick sin mat och åt med god aptit. Han kom upp på altanen medan jag höll på att sätta ner tallriken och stod och väntade.

Jag  visste inte vad jag skulle hitta på i dag. Jag har så dåligt i ryggen så jag tänkete inte börja med några större projekt.

Till och med middagsmaten gick lite trögt. Det blev mannagrynsgröt (inte till mig jag äter inte gröt) och varmkorv med hembakade korvbröd (lite har jag åstadkommit i köket)

Jag har funderat på att byta bil, men har svårt att bestämma mig. Jag väljer mellan 2 kända märken. Lägger ut bilder får ni se vilka det är.

En annan rolig bild en hastighetsskylt med lite annorlunda text. Den har jag fotat i en by i närheten av Alträsk.

Nu är tempen bara -21. Hoppas det är varmare i morgon.

Dagen har ökat med 1 timme och 45 minuter.

164 dagar till midsommarafton.


   

Visst är dom snygga. Dom är från en filminspelning som dom håller på med på södra sidan i Alträsk (I lodjurets timma)





    


Här måste man köra 50!!  Eller så är det lekande barn som kör 50. HUJA




Av Chatarina Berglund - 16 januari 2013 17:42

2013-01-16

Onsdag

I dag är det ett år sedan svärfar dog. Han dog på Hjalmardagen. Och svärfars pappa och Tommys farfar hette Hjalmar, konstigt hur detkan bli.

I dag har det varit lite kyligt, men väldigt vackert ute med frost i träden och -15 grader.

Evert kom som vanligt han sprang nästan på mig när jag höll på att sätta ut tallriken med mat. Det blev kattmat på burk med oxkött och lite leverpastej, och han åt upp allt.

Middagen i dag var köttsoppa med klimp och ostmackor. Gott.

Nu är det  bara 165 dagar till midsommarafton.

Och dagen har ökat med 1 timme och 40 minuter.

Det är inte så länge tills man kan börja så en del frön, härligt.

Och har man tur så blir det så här bra!!!


           


     



Av Chatarina Berglund - 15 januari 2013 22:47

2013-01-15

Tisdag

En vanlig dag med sol och vackert väder.

Gett Evert mat . I dag blev det oxå kattmat på burk , men med lax måste ju variera lite.

Måste bara berätta om gårdagen jag var så arg på mig själv så det finns inte ord.

Jag satte mig vid datorn och skulle blogga, men då tänkte jag att jag skulle radera alla foton som jag har i bloggarkivet, eftersom jag har dom kvar i datorn i alla fall och dom tar bara plats. Och detta gjorde jag , och det var enkelt markerade alla och ett klick så var allt borta inte bara från bloggarkivet utan även från hela bloggen ALLA FOTON JAG LAGT IN. Jag sa så många fula ord att Tommy studsade upp från fåtöljen och undrade vad som hade hänt. Alla bilder väck förb.....sa...helv....jäv...och några till ännu fulare  som ej lämpar sig i skrift.

Jaha börja om från början börja om på nytt varför ska man sörja  bilder som har flytt........osvJag höll på till 00.30 och laddae ner bilderna på nytt till bloggarkivetoch även en stund i dag. Så alla bilder är nu tillbaka i bloggarkivet. Jag ska allllldrig mer radera dom.

Sedan blev det matlagning för hela slanten betydligt roligare. Anna och Robin, Rasmus, Wilma och Ludde har varit här på middag i kväll.

Menyn bestod av förrätt: En rundel med löjromsröra med räkor och gravad lax

Varmrätt : Köttfärslimpa med haricots vertes och tomatklyftor. Smördegsformar med stuvade kantareller ( plockade i Alträsk)

Hasselbackspotatis och risott på risoni

Sallad

Efterrätt: Creme brule med hallon. Ludde har längtat så mycket efter den efterrätten så jag var bara tvngen att göra den åt han.

Det är alltid lika kul när dom kommer den familjen är helt underbar. Det är inte så många kvällar det passar med träningar och jobb mm.

Vi har sett farmen och bygglov. Efter det fortsatte jag med min blogg . Håller på att lägga tillbaka bilderna  på bloggen igen det går bra.


           

Av Chatarina Berglund - 13 januari 2013 15:55

2013-01-12

Lördag

I dag har jag ägnat mig åt V-75 som vanligt för att försöka vinna de stora pengarna, men det går nästan alltid fel. Man sitter där och knåpar i hop en rad och upptäcker att det blir fär dyrt då måste man plocka bort en del hästar och vad gör man , joo plockar bort de hästar som vinner konstigt!! Jag gjorde även ett system för tjejträffen vi har ju en vinst sedan tidigare , och då spelar vi varannan vecka. Lika illa på båda systemen bara 4 rätt huja. Men man får inte ge upp nya tag nästa lördag.

Evert kom på fm och åt sin kattmat med god aptit. Sen satte jag ut en portion på em oxå han åt upp den med.

Jag spelar även WF och det gillar jag lessnar aldrig. Jag spelar med några som jag känner hela tiden, och vissa slumpade oxå. Ibland har 7-8st på gång då kan det vara körigt.

Middagen idag var förrätt pannacotta med riven västerbottensost, dill salt, peppar och gravad lax och räkor.

Varmrätt Marinerad stek som jag stekt på låg värme i ca 2 timmar och sen marinerat i 2 dygn.Till det potatisrulle

(finriven potatis , ägg, salt och peppar) plattar ut potatisen i en stekpanna och steker den på ena sidan. Sen gör jag ett potatismos med ägg, riven ost, salt och peppar. Jag fyller sedan potatiskakan med mos och rullar ihop den till en rulle. Strör på riven ost och gratinerar innan serveringen. Pepparsås och grönsaker.

Senare såg vi postkodmiljonären och stjärnorna på slottet mm. En lugn helg.  




 


   


  

Det var ett flygpaln som flög här över ser ut som det störtar på andra sidan sjön bakom berget.......






  



 

 





Av Chatarina Berglund - 13 januari 2013 13:11

2013-01-11

Fredag

I dag har jag som vanligt matat Evert. Kattmat på burk funkar bra han äter som en vilde. Tydligen ska det vara det för att passa han. Och det är ju enklare än att hålla på och hacka ihop en massa överblivna rester, som han ändå inte gillar.

När han kom på morgonen och gick på altanen var han väldigt tovig i pälsen. Och¨då upptäcke Tommy när han kom hem att det var en massa katthår utanför i snön och det var förmodligen grannens Ferdinand och Evert som hade haft någon sammandrabbning. Evert har väl förmodligen pinkat in ett revir här hos oss nu, och då får väl inte  grannens katt komma hit för han.

Till middag i dag blev det marinerad kycklingfile och pasta med gräslök och riven ost. Kall currysås och en kall sås med creme fraiche, ajvar relish, lite vitlök och kryddor.Det smakade gott.

Våra grannar var över en stund med kattungen Zamira för att hon skulle få prova på en annan miljö än deras hem.

Det gick bra hon verkade trivas hon skuttade omkring och utforskade,men sen lade hon sig ner och sov hur lugnt som helst.


 


 


 


 




 



 




Av Chatarina Berglund - 10 januari 2013 18:24

2013-01-10

I dag har jag varit ute och fyllt på mat till fåglarna. Dom äter massor,men dom är ju många. Jag gjorde en blandning  med margarin, nötter, linfrö och dinkelkärnor som jag körde i hop i  matberedaren. Sen packar jag det i en kaffekopp och lägger det i frysen. När de har frusit tar jag ett snöre och knyter i grepen på koppen och hänger ut det till småfåglarna. Dom gillar det verkligen.

Evert dök upp i dag redan vid 10.30 satt han på altanen . Då gjorde jag i ordning en tallrik med kattmat från en burk som jag köpte på dollar i går. Det gillade han, åt upp allt. Det ska tydligen vara sådan mat. Kanske, man vet inte i morgon.

Middagen i dag blev soppsoppa låter konstigt, men svampsoppa låter bättre.

Det var sopp som vi plockat i höstas, som jag har i frysen. Den svampen är så god att man behöver inte jaga annan svamp. Och den finns det för det mesta gott om i skogen. Fast kantareller är ju oxå jättegott, men det finns ju inte så mycket av den sorten.

Blandad sopp, lök, paprika och en uns av vitlök buljong och svartpeppar. Kokar i hop den och mixar den lite grann, sen reder jag av med lite matlagningsgrädde och lätt creme frache.Jag hade stekt en kycklingfile som jag tärnade och marinerade med lite rökessens, som jag oxå smaksatte soppan med .Strör över persilja innan servering. Till det ostmackor. Supergott!!!

Jag lägger ut en bild på mitt olivträd som håller på att växa genom taket. Jag hade det i växhuset under sommaren, sen tog jag in det när det blev lite kyligare sent i höst, och nu står det här i fönstret och växer. Om det blir några oliver återstår att se. Men det klarar sig i alla fall inomhus ännu.

Tulpaner är ju fina, det är ju så kul att sätta i  en vas det lyser upp tillvaron.Jag blir glad när jag ser tulpaner.

Och i går fick jag en bukett med tulpaner av min granne. Jättekul!


 


   


 



 



 


Titta så fint!!



   




  




  




Av Chatarina Berglund - 9 januari 2013 18:57

2013-01-09

Jag kallar det Gunnardagen för att min svärfar hette Gunnar och skulle ha fyllt 90 år i dag om han hade fått leva.

Jag säger Grattis i alla fall till han ,kanske han läser detta man vet aldrig.

I dag har vi varit till stan jag och min granne Chatrine och handlat. Vi kände oss båda lite folkskygga för det är drygt en vecka sen vi har varit i från Alträsk. Men i dag var det dax att fylla på lite i kylen.

Det kändes ungefär som att det syntes på oss att vi var riktiga lantisar, men det gick så bra i alla fall. Och förresten det är väl inget fel på lantisar.

Vi var på Dollar och laddade upp med diverse hygienartiklar, bra att ha om det dröjer länge till nästa gång vi ska åka till stora staden. Vi vill ju känna oss fräscha även på vischan.

Och på dollar hittade jag även kattmat 10 burkar för 10 kr det är ju Evert värd, men det verkar inte duga det heller.

Han har inte synts till i dag och inte igår. Mycket konstigt.

Men till saken hör att jag hade slut på mina vita pappersallrikar. Då tog jag en röd i går och tänkte kanske att  Evert inte gillar färgen. Så i dag köpte jag vita på Dollar, men det verkar inte ha berott på det heller eftersom han inte kom och åt när jag bjöd han i dag och serverade maten på en vit tallrik.

När vi åkte tillbaka till Alträsk, kom vi på att det är billigt att hålla sig på landet för det gick ju en del penagr innan vi var hemma.

För här på landet finns det inte någon affär eller kiosk där man kan förstöra pengarna. Ja just vi har Gunnars Hönseri, men ok man springer ju inte och köper ägg varje dag. En karta med 30 ägg räcker ju ett tag.

Till middag i dag blev köttfärsbiffar med potatismos, sallad och rårvna morötter. Gott .

Sen har vi sett Farmen, Mästerkocken och Inkognito . Det har varit 3 bra TV- kvällar på raken kul.

Jag har fått brev från sjukhuset angående operationen det blir den 22 januari kl 09.00 i GÄLLIVARE av alla ställen huja inte kul. Hade ju velat göra det i Sunderbyn, men det går nog bra jag är glad att jag får göra bort det.

Dagen har ökat med 58 minuter.


     


 



 



 




Av Chatarina Berglund - 8 januari 2013 18:53

2013-01-08

I dag tisdag jaa, en vanlig dag då jag matat Evert bl a han kom inte alls i dag. Jag fattar inte var han är.

Han behöver bara mat varannan dag tydligen. Tänk om jag kunde funka så oxå.

Jag har städat undan alla julsaker i dag. Det blev lite tomt, men skönt att ta bort det. Nu tar jag intefram dom förrän om 325 dagar.

Jag har bakat mitt matbröd som jag äter till frukost varje morgon. 25 st. Med fiberhavregryn, olika sorters mjöl,linfrön, solroskärnor, soltorkade tomater, oliver, olja och lök.

Strör flingsalt på innan gräddning.

Till middag gjorde jag en köttgryta med tomater,paprika, vitlök , tomatpure, balsamvinäger ajvar relish och kryddor.

Och till det en krämig risotti på risoni ser ut som ris , men är en typ av pasta. I den satte jag stekt svamp (sopp som vi plockat i Alträsk) och även stekt lök, vit balsamvinäger, parmesanost och garnering persilja. Jättegott.

Och sallad till det.

Dagen har ökat med 53 minuter.


       


 




 





 



 

Presentation


En blogg som handlar om mig min familj och mest matlagning

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards